Το αισιόδοξο, το ρεαλιστικό και το κακό σενάριο για τη πορεία της πανδημίας

Το αισιόδοξο, το ρεαλιστικό και το κακό σενάριο για τη πορεία της πανδημίας

Δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας, στην αυγή του 2022, όλοι θέλουμε να μπει ένα οριστικό τέλος στους περιορισμούς και τα μέτρα και να πάρουμε πίσω όσες ελευθερίες μας στέρησε ο κορονοϊός.

Πόσο ρεαλιστικό είναι ένα τέτοιο σενάριο και πόσο πιθανή η εμφάνιση νέων, επικίνδυνων μεταλλάξεων, που θα μας φέρουν πίσω, στο σημείο μηδέν, από όπου ξεκινήσαμε; 

Στο ιδανικό σενάριο, θα ζήσουμε το τέλος του «εφιάλτη» τους επόμενους μήνες και θα επιστρέψουμε στην προ-Covid19 εποχή της «αθωότητας». Ήδη, κερδίζει έδαφος σε κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία, η άποψη πως ο κορονοϊός μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί ενδημική ασθένεια, όπως η γρίπη. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως μπορέσουμε να ζήσουμε όπως πριν, αγνοώντας τους κινδύνους δυσάρεστων πανδημικών ανατροπών; 

Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, που θα απειλούσαν την επιστροφή μας στην κανονικότητα, δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας είναι ένα κακό σενάριο, το οποίο, τουλάχιστον προς το παρόν, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είμαστε σε θέση να αγνοήσουμε, ιδίως όσο βρισκόμαστε σε φάση υπερμετάδοσης του ιού.

Η κορύφωση του κύματος της Όμικρον είναι εμφανής, παραδέχονται οι περισσότεροι, ωστόσο προειδοποιούν πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους του παραμένει, καθώς τα κρούσματα μειώνονται, όμως οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τις επόμενες εβδομάδες. 

Επιπλέον, η πιο «επιθετική» μετάλλαξη Δέλτα, που οδηγεί περισσότερους ασθενείς στη νοσηλεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν έχει εξαφανιστεί, παρόλο που η Όμικρον έχει επικρατήσει.

Το ρεαλιστικό σενάριο προβλέπει πως το 2022 θα μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, χωρίς τον κίνδυνο να επιστρέψουμε στο σημείο μηδέν, τότε που δίναμε κουράγιο, εν μέσω καραντίνας στους υγειονομικούς, βγαίνοντας στα μπαλκόνια για να τους χειροκροτήσουμε.

Πλέον, αξιοποιούμε τα «εργαλεία» της επιστήμης για να αποτρέψουμε τη διάδοση του κορονοϊού και να μειώσουμε και την πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεων που θα έθεταν εκ νέου σε κίνδυνο όσα κατακτήσαμε στη διετία.

Η ανοσία μέσω των εμβολίων και της νόσησης αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη κατάκτηση. Δεν είναι όμως η μοναδική: Τα μέτρα υγειονομικής αυτοπροστασίας, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η τήρηση αυστηρότερων υγειονομικών κανόνων, η διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων και άλλες συνήθειες που αποκτήσαμε στη διετία του Covid, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν πρόκειται, τουλάχιστον άμεσα, να μπουν στο «χρονοντούλαπο». 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι φέτος, θα είναι η χρονιά που θα μάθουμε να ζούμε ασφαλείς με τον κορονοϊό, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι οι μάσκες θα επιστρέφουν στα πρόσωπά μας κάθε φορά που τα κρούσματα θα αυξάνονται. Ενώ τα εμβολιαστικά προγράμματα θα συνεχιστούν, μέχρις ότου καλυφθεί ποσοστό πάνω από το 80% του συνολικού πληθυσμού.

Στις κατακτήσεις της διετίας έναντι του κορονοϊού συγκαταλέγονται και τα νέα φάρμακα, που αυξάνουν τις ελπίδες ως προς το ότι σύντομα, θα αφήσουμε πίσω μας την υγειονομική κρίση, ακόμα και αν δεν εξαφανιστεί εντελώς από τον ορίζοντα η απειλή.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως το νέο έτος θα αποτελέσει έτος-σταθμό στην πορεία της πανδημίας, ώστε ο επόμενος χειμώνας να είναι επιτέλους πιο «κανονικός».