Το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας βλέπει η Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες. Τα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα 400.000 άτομα την ημέρα διεθνώς, ενώ οι θάνατοι υπερβαίνουν τους 6.000 την ημέρα. Πρόκειται για εικόνα που αντιστοιχεί στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας, με μια ουσιώδη διαφορά. Τώρα είναι μπροστά μας ο χειμώνας.
Οι δυνατότητες περιορισμού της πανδημίας λιγοστεύουν όσο περνά ο καιρός και η θερμοκρασία πέφτει, αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα του ιού. Την ίδια ώρα, πόρτες και παράθυρα κλείνουν ευκολότερα και ολοένα και περισσότερος κόσμος κλείνεται σε εσωτερικούς χώρους, ευνοώντας ακόμη περισσότερο τη μετάδοση.
Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, πληθαίνουν οι ειδοποιήσεις των κρατών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για πίεση των συστημάτων υγείας, τη στιγμή που οι υπηρεσίες υγείας είναι ήδη επιφορτισμένες με την κάλυψη των ασθενών και από άλλες παθήσεις.
Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ για συντονισμένα μέτρα περιορισμού του ιού, γιατί κάθε κλίνη που καταλαμβάνεται από ασθενή με Covid, αφαιρείται από τους ασθενείς των λοιπών παθήσεων, πόσο μάλλον όταν μπαίνουμε και στην περίοδο της εποχικής γρίπης.
Μέτρα διεθνώς
Το μείγμα που δημιουργείται είναι εκρηκτικό, με αποτέλεσμα η Τσεχία να προχωρεί σε lockdown τριών εβδομάδων, η Γαλλία να απαγορεύει την κυκλοφορία μετά τις 9 το βράδυ σε 9 μεγάλες πόλεις κατ' αρχήν για 4 εβδομάδες με προοπτική επέκτασης για επιπλέον δύο εβδομάδες. Lockdown, εφαρμόζεται στο Λίβερπουλ, ενώ σειρά παίρνει και το Λονδίνο στη Μ. Βρετανία. Η Ολλανδία εφαρμόζει ήδη μερικό lockdown και συνιστά αποφυγή μετακινήσεων μέσω των ΜΜΜ, ενώ το Βέλγιο μελετά τοπικά lockdown πέραν των μέτρων που πήρε την περασμένη εβδομάδα. Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η πορεία της πανδημίας στη Ρωσία και Ιταλία, ενώ στην Ισπανία που ξεκίνησαν να παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες δείγματα σταθεροποίησης, η Μαδρίτη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η περιφέρεια της Καταλονίας κλείνει τα εστιατόρια και λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην προσπάθεια να μετριάσει το συγχρωτισμό ατόμων. Αυστηρά μέτρα προωθούν επίσης η Πολωνία και η Γερμανία που βλέπουν τον αριθμό των ημερήσιων περιστατικών να αυξάνεται δραστικά.
Στην Ελλάδα
Όσο για τη χώρα μας, για πρώτη φορά ξεπεράσαμε χθες τα 500 κρούσματα με την καταγραφή 508 νέων περιστατικών, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 8, ανεβάζοντας τον ανά εβδομάδα κυλιόμενο δείκτη θανάτων από 5 σε 7, ημερησίως. Αντίστοιχα, τα ημερήσια περιστατικά έχουν αυξηθεί από τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, κατά 70%. Την ίδια ώρα, σε στάδιο κόκκινου συναγερμού - επιπέδου 4 - μπήκε η Κοζάνη, με τα Ιωάννινα να βρίσκονται στον "προθάλαμο" για την εφαρμογή των αντίστοιχων μέτρων του τελικού επιπέδου 4, ενώ πολύ κοντά στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η Αττική.
Και βέβαια, δεν έχει σημασία η σύγκριση της κατάστασης από χώρα σε χώρα. Η καταγραφή των δεδομένων δείχνει μόνο τη δυναμική και τις τάσεις της πανδημίας, τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς η όποια ισορροπία έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, οπουδήποτε, είναι εξαιρετικά εύθραυστη.
Η ανατροπή μπορεί να έρθει οποιαδήποτε στιγμή.
Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ότι παρά τα τελευταία 6.600 ημερήσια κρούσματα, πολύ σύντομα αναμένεται αύξηση η οποία θα πλησιάσει τις 19.000 περιστατικά ημερησίως.
Οι δυνατότητες
Σήμα κινδύνου έστειλε και πάλι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ότι η σημερινή κατάσταση είναι τρεις φορές χειρότερη από την κορύφωση του πρώτου κύματος τον περασμένο Μάρτιο, με τους νοσηλευόμενους να αυξάνονται ραγδαία, βάζοντας τη διαθεσιμότητα κλινών εντατικής σε οριακή θέση.
Παρουσιάζοντας μάλιστα τα αποτελέσματα της ευρείας κλινικής μελέτης Solidarity, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα για τα διαθέσιμα φάρμακα, επεσήμανε ότι η μελέτη συνεχίζεται με την αξιολόγηση νέων φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί κατά του νέου κορωνοϊού. Μέχρι τότε όμως, παραμένουμε χωρίς εμβόλιο ή φάρμακο.
Έτσι, τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι τα μοναδικά όπλα που διαθέτουμε. Πρωταρχικό μέτρο είναι η τήρηση των αποστάσεων. Η εφαρμογή της μάσκας όσο περισσότερο γίνεται, αλλά και ταυτόχρονα πρέπει να συνδυάζεται και με την τήρηση απόστασης όσο είναι δυνατόν. Όσο για την υγιεινή των χεριών, είναι παράμετρος που δεν πρέπει να ξεχνιέται. Η πιθανότητα επαφής με τον ιό θα πρέπει να απομακρύνεται πολλές φορές την ημέρα, είτε με συχνό πλύσιμο χεριών είτε με την χρήση αντισηπτικών τα οποία θα πρέπει να έχουμε κοντά μας διαρκώς.