Υποπτο για μεταφορά ποσότητας ηρωίνης «μαμούθ», 8 έως 10 τόνων, ήταν το αλιευτικό σκάφος «Murat Terzi», που τον Μάιο του 2016 έγινε προσπάθεια να ελεγχθεί από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ελλη», νότια της Κρήτης. Η υπόθεση ήρθε στο φως από τον βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο και αφορούσε έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού, από κοινού με τη διεύθυνση πληροφοριών των γαλλικών τελωνείων. Το ύποπτο σκάφος είχε αποπλεύσει από τον Λίβανο ή περιοχή της τουρκοσυριακής μεθορίου και είχε προορισμό τη Λιβύη. Τα παραπάνω αποκάλυψε στην «Κ» Ελληνας αξιωματούχος, με άριστη γνώση όσων εκτυλίχθηκαν τη νύχτα μεταξύ 27 και 28 Μαΐου 2016 στη θαλάσσια περιοχή 110 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης.
Σε επερώτησή του (κατετέθη την 4η Ιανουαρίου) προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι «στις αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος περιήλθε από διωκτικές αρχές κράτους-μέλους της Ε.Ε. η πληροφορία πως σε απόσταση 110 μιλίων από τις νότιες ακτές της Κρήτης έπλεε το υπό τουρκική σημαία πλοιάριο με ονομασία “Murat Terzi”, το οποίο μετέφερε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών». Πρόσθεσε ότι όλες οι δυνάμεις του Λιμενικού ήταν επιφορτισμένες με την περιφρούρηση της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Αγιον Ορος και ότι αποφασίστηκε, τον έλεγχο του ύποπτου αλιευτικού σκάφους να πραγματοποιήσει η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ελλη», που μετείχε στην άσκηση «Phoenix Express» και παρέπλεε στην περιοχή.
«Στη φρεγάτα επιβιβάστηκαν άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού με εντολή να πραγματοποιήσουν ρεσάλτο στο ύποπτο πλοιάριο, ενώ ενήμερη για την υπόθεση ήταν και η Εισαγγελία Εφετών Κρήτης», λέει στην «Κ» αξιωματούχος ο οποίος μετείχε στη μυστική επιχείρηση.
Ενώ όμως οι οδηγίες του Λιμενικού (είχε την ευθύνη της επιχείρησης) προς τον κυβερνήτη της «Ελλης» ήταν η φρεγάτα να παραμείνει σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από το αλιευτικό, ώστε να μην γίνει αντιληπτή από το πλήρωμα του «ναρκόπλοιου», ο πλοίαρχος δεν ακολούθησε τις υποδείξεις και προσέγγισε το «Murat Terzi» σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου. Το αποτέλεσμα; Οι ναύτες που επέβαιναν στο αλιευτικό διέκριναν τη φρεγάτα και άρχισαν να πετάνε στη θάλασσα δέματα με άγνωστο περιεχόμενο – πιθανόν ηρωίνη. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, ο κυβερνήτης του πολεμικού πλοίου προχώρησε σε διαδικασία αναγνώρισης, καλώντας στον ασύρματο τον χειριστή του ύποπτου σκάφους. Οταν, όμως, ο τελευταίος του είπε ότι το αλιευτικό έφερε σημαία Τουρκίας, ο πλοίαρχος της «Ελλης» αποφάσισε να μην επιτρέψει στα κομάντο της ΜΥΑ το ρεσάλτο στο «ναρκοπλοίο» φοβούμενος -σύμφωνα με μια εκδοχή- «θερμό επεισόδιο». Η ίδια πηγή ενημέρωσης πρόσθεσε ότι αμέσως μετά ζητήθηκε από το πλήρωμα του «Ελλη» να περισυνελέξει από τη θάλασσα ένα από τα ύποπτα δέματα και ταυτόχρονα να καταγράψει σε βίντεο μέσω της θερμικής κάμερας τις κινήσεις των ναυτών του Murat Terzi».
«Αν είχαμε μια ποσότητα ναρκωτικών στα χέρια μας και καταγεγραμμένο σε βίντεο τον αριθμό των δεμάτων που είχαν ξεφορτώσει στη θάλασσα θα μπορούσαμε να στοιχειοθετήσουμε κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών. Το σχετικό βίντεο πράγματι “τραβήχτηκε”, ωστόσο το πλήρωμα της φρεγάτας δεν προχώρησε στην περισυλλογή ενός δέματος ως πειστήριο», αναφέρει αξιωματούχος με γνώση του θέματος και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» υποστηρίζει ότι στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 5-6 μποφόρ. Στην αναφορά του προς την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά, ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει ότι «ειδική μονάδα που ήταν έτοιμη να κάνει νηοψία στο ύποπτο πλοιάριο διατάχθηκε να μην επιχειρήσει».
Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, πάντως, απέδωσε την εξέλιξη της επιχείρησης στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. «Η φρεγάτα “Ελλη” διετάχθη από ΓΕΝ να εκτελέσει διαδικασία νηοψίας με την ομάδα ΜΥΑ. Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι βόρειοι έντασης 8 μποφόρ) καθίστατο απαγορευτική η καθαίρεση λέμβου από τη φρεγάτα για τη διεξαγωγή της νηοψίας».
Αργότερα, το αλιευτικό οδηγήθηκε στο λιμάνι της Ιεράπετρας, όπου και ελέγχθηκε δίχως να βρεθούν ναρκωτικά. Κατά δήλωση του πληρώματος, τα ύποπτα δέματα περιείχαν αλλοιωμένα αλιεύματα.