Αφγανιστάν: 36 νεκροί από τριπλή βομβιστική επίθεση - 8 δημοσιογράφοι ανάμεσά τους

Αφγανιστάν: 36 νεκροί από τριπλή βομβιστική επίθεση - 8 δημοσιογράφοι ανάμεσά τους

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι 61 τραυματίστηκαν από επίθεση βομβιστή - καμικάζι που επέβαινε σε μοτοσικλέτα στην Καμπούλ καθώς και από δύο ακόμη εκρήξεις που ακολούθησαν. Η μία από αυτές είχε ως αποτέλεσμα 11 παιδιά να χάσουν τη ζωή τους στην Κανταχάρ ενώ η δεύτερη χρονικά επίθεση στόχευσε σε δημοσιογράφους, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Σας Νταράκ κοντά στα γραφεία της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών (NDS) και ακολούθησε μία δεύτερη έξω από το υπουργείο Αστικής Ανάπτυξης και Εστίας την ώρα που άνθρωποι εισέρχονταν στο κτίριο.

Λίγες ώρες αργότερα τουλάχιστον 11 παιδιά που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από μια αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ κοντά στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας.

Δεκαέξι ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και πέντε Ρουμάνοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ και δύο Αφγανοί αστυνομικοί, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης Σάιντ Αζίζ Άχμαντ Αζίζι.

Η ρουμανική μονάδα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Αποφασιστική Στήριξη» είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Κανταχάρ», πρόσθεσε ο Αζίζι.

«Η οχηματοπομπή βρισκόταν στο χωριό Αμπντούλ κοντά στο αεροδρόμιο, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε εναντίον των οχημάτων γύρω από τα οποία είχαν συγκεντρωθεί πολλά παιδιά», εξήγησε. Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. 

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από την πρώτη έκρηξη, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Νάζιμπ Ντανίς, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές έστειλαν ασθενοφόρα στο σημείο. 

Μεταξύ των νεκρών της δεύτερης επίθεσης, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε στόχο δημοσιογράφους και συνέβη λίγη ώρα μετά, βρίσκεται και ο φωτορεπόρτερ του AFP, Shah Marai, o οποίος κάλυπτε ειδησεογραφικά την πρώτη επίθεση, ενώ άλλοι εφτά δημοσιογράφοι βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς. Πρόκειται για τους περισσότερους δημοσιογράφους που έχουν σκοτωθεί σε μία επίθεση στο Αφγανιστάν.  Σημειώνεται ότι τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των τραυματιών, ενώ ένας φωτογράφος του Reuters τραυματίστηκε από θραύσματα.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ο βομβιστής αυτοκτονίας που ευθύνεται για τη δεύτερη επίθεση κατάφερε να διεισδύσει μεταξύ των δημοσιογράφων «κρατώντας μια κάμερα».

«Ο βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε μεταξύ των δημοσιογράφων, προκαλώντας θύματα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ, Χασμάτ Στανικζάι.

Η έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών είχε γίνει στόχος επίθεσης βομβιστή αυτοκτονίας και τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη πέντε.