Για δυναμική αντίδραση εργαζομένων και συνταξιούχων προειδοποιεί η ΑΔΕΔΥ εξαιτίας των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων που σημειώνονται τόσο στην έκδοση αποφάσεων συντάξεων, όσο και στην απόδοση του εφάπαξ στους δικαιούχους.«Καλούμε τους αρμοδίους υπηρεσιακούς φορείς και τα αρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών και Εργασίας) αλλά και την Διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α. να μεριμνήσουν άμεσα για την τήρηση του Νόμου και να σταματήσουν τα παιχνίδια στις πλάτες των συνταξιούχων» τονίζει σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η κατάσταση όπως διαμορφώνεται «ξεφεύγει πλέον της αμέλειας και της αδιαφορίας και αγγίζει τα όρια της σκοπιμότητας, αφού όσο καλόπιστος και εάν είναι κάποιος, δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη του ότι η μη έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης επιφέρει μεταξύ άλλων πλασματική μείωση των δαπανών του Κράτους και δημιουργία εξίσου πλασματικών πλεονασμάτων».
Ενδεικτικά αναφέρει ότι από τις 13 Μαΐου 2016, που έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης, καμία από αυτές, δεν έχει διεκπεραιωθεί, ενώ όσες έχουν κατατεθεί μετά την 1 Ιανουαρίου 2017 δεν έχουν χρεωθεί καν σε αρμόδιο εισηγητή και παραμένουν στο πρωτόκολλο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Για εκείνους τους εργαζόμενους δε, καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ, που έχουν διαδοχική ασφάλιση, ο εμπαιγμός συνεχίζεται, μιας και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η αναγκαία αλληλογραφία με τους ασφαλιστικούς φορείς, όπως προβλέπει ρητά το άρθρ.1, παρ.1β του Ν.4151/2013, «… υποχρεούται εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την περιέλευση σε αυτή των στοιχείων του Δ.Α.Υ.Κ., να αποστείλει την σχετική αλληλογραφία με τα στοιχεία του υπαλλήλου και στους συναρμόδιους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς».
«Η πραγματικότητα αυτή, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση προς τις διατάξεις του Ν.4151/2013, που προβλέπουν, ότι η σύνταξη χορηγείται έξι (6) μήνες μετά την πρωτοκόλληση της σχετικής αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που όπως φαίνεται, ισχύει μόνο στα …χαρτιά.
Την ίδια στιγμή, ψηφίζονται αλλεπάλληλες συνταξιοδοτικές διατάξεις, χωρίς την άμεση έκδοση εγκυκλίων, με αποτέλεσμα να επιτείνεται ακόμα περισσότερο το χάος, το οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν οι «υποψήφιοι» συνταξιούχοι.
Και σαν να μην έφτανε το νομοθετικό αλαλούμ, αντί να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες αυτές, με ακόμα περισσότερο προσωπικό και να υποστηριχτούν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αποδιοργανώνονται και διαλύονται συστηματικά, με την μετακίνηση έμπειρου και αναγκαίου προσωπικού σε άλλες άσχετες υπηρεσίες, χωρίς κανείς να γνωρίζει τις σκοπιμότητες που τέτοιου είδους μετακινήσεις εξυπηρετούν» επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ.