Αδ. Γεωργιάδης: Εάν τηρηθούν τα μέτρα, σε δύο εβδομάδες θα πάνε όλα καλά

Αδ. Γεωργιάδης: Εάν τηρηθούν τα μέτρα, σε δύο εβδομάδες θα πάνε όλα καλά

Έκκληση για εφαρμογή των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού και υπομονή από όλους ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, το πρωί της Δευτέρας.

Όπως εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης, μετά τις 15 Απριλίου ή σε δύο εβδομάδες θα έχουμε πτώση του επιδημικού κύματος.

«Είμαστε σε ένα μαραθώνιο και βρισκόμαστε 300 με 400 μέτρα πριν το τέλος και πρέπει να στείλω ένα μήνυμα, να τηρήσουμε τα μέτρα, για να μην ξανακλείσουμε. Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και να αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο δεν επιβαρύνει στη μετάδοση. Εάν τηρηθούν τα μέτρα σε δύο εβδομάδες θα πάνε όλα καλά» υπογράμμισε ο υπουργός.

Ενώ προέτρεψε τους πολίτες να αποφύγουν τον συνωστισμό και να αυτοπροστατεύονται, από τη μετάδοση του κορονοϊού.

Για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου επισήμανε ότι «είναι εξαιρετικά, φοβερό εκνευριστικό όλο αυτό που συμβαίνει, ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους, είναι και ψυχολογικά επώδυνο».

Όμως, σχολίασε ότι «ήταν ομόφωνη η απόφαση της επιτροπής, κανείς δεν είπε να το ρισκάρουμε σε αυτές τις τρεις περιοχές. Ακούμε την επιτροπή, καταλαβαίνουμε ότι αυτό μας προκαλεί ζημιά, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς».

Παράλληλα, κ. Γεωργιάδης απέρριψε τις αιτιάσεις περί αδικίας προς τη βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι κάθισε και μέτρησε «πόσες μέρες λειτούργησε η αγορά της Θεσσαλονίκης» μέσα στο 2021 και διαπίστωσε ότι λειτούργησε 37 μέρες περισσότερες από την Αθήνα» και ζήτησε να απομονωθούν οι φωνές του λαϊκισμού, που επικαλούνται τέτοια επιχειρήματα.

«Τα δεδομένα συζητούνται στην επιτροπή κάθε Τετάρτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «ξέραμε ότι ο Απρίλιος θα ήταν ο χειρότερος μήνας της πανδημίας».

«Πονάω, είμαι στο σπίτι, αλλά το πόδι πέρασε»

Ο υπουργός, που παραμένει στο σπίτι του και αναρρώνει, μετά από την επέμβαση που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα, στη συνέντευξη που παραχώρησε περιέγραψε την περιπέτειά του, λέγοντας ότι όλα ξεκίνησαν όταν ένιωσε «έναν πόνο στο δεξί πόδι», αλλά δεν έδωσε μεγάλη σημασία.

«Προ ημερών όμως ήταν απερίγραπτος ο πόνος, ο χειρότερος εχθρός να μην το αισθανθεί. Η μαγνητική έδειξε μία μεγάλη κήλη και έπρεπε να μπω στο χειρουργείο» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ήταν «μία δύσκολη επέμβαση κράτησε 4,5 ώρες και πήγαν όλα καλά. Πονάω, είμαι στο σπίτι, αλλά το πόδι πέρασε. Αν δεν το ζήσει κανείς δεν το καταλαβαίνει. Έως Τετάρτη δεν θα πάω γραφείο, μετά θα δούμε αναλόγως πώς πάει».

Τέλος, εξέφρασε το παράπονό του για τα όσα κυκλοφόρησαν σχετικά με την περιπέτεια της υγείας του, λέγοντας ότι «δυστυχώς στο διαδίκτυο με την ανωνυμία, που υπάρχει φαίνεται ένα αποκρουστικό πρόσωπο της κοινωνίας, ο καθένας γράφει ό,τι θέλει, μπλέκει τα προσωπικά, την υγεία με την πολιτική. Τι σχέση έχει αν με συμπαθεί κάποιος ως πολιτικό, ως υπουργό με τα θέματα της υγείας» αναρωτήθηκε με πικρία, προσθέτοντας ότι «είναι απογοήτευση, σε προβληματίζει όταν συμβαίνουν αυτά».

Ν. Παπαθανάσης: Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε έμπορο

«Καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν θέλει να κρατά κλειστά τα καταστήματα. Υπάρχει μια επιτροπή επιστημόνων που έχει ένα μοντέλο το οποίο ακολουθεί. Την Τετάρτη έβγαλαν μια απόφαση και την Παρασκευή είδαν από τα κρούσματα, την τάση που υπήρχε και τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ότι δεν έπρεπε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε ορισμένες περιοχές», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Σήμερα που λέει η επιτροπή πρέπει να μην ανοίξει σε αυτές τις περιοχές, γιατί το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει την κατάσταση, τι πρέπει να κάνουμε; Πριν από μήνες, δεν υπήρχε εισήγηση της επιτροπής για το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, πήρε απόφαση η κυβέρνηση και πάλι μας κατέκριναν. Τώρα τι πρέπει να κάνουμε; Να μην ακούσουμε την Επιτροπή; Ουδέποτε η κυβέρνηση έχει απορρίψει εισήγηση της Επιτροπής για κλείσιμο δραστηριοτήτων», προσέθεσε ο κ. Παπαθανάσης.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Επιτροπή ως ένα σώμα. Ακούμε ότι ορισμένα μέλη της έχουν άλλες απόψεις, αλλά εμείς πρέπει να ακούσουμε την εισήγηση της Επιτροπής ως σύνολο. Αν εμείς δεν ακούγαμε την Επιτροπή και ανοίγαμε το λιανεμπόριο και σε αυτές τις περιοχές και γέμιζαν οι εντατικές και αυξάνονταν τα κρούσματα, τι θα γινόταν;».

Ακόμη, ανέφερε ότι «σημασία δεν έχει ποιο υπουργείο κάνει εισήγηση στην Επιτροπή για κάποια δραστηριότητα, αλλά η εισήγηση που κάνει η επιτροπή προς την κυβέρνηση».

«Εγώ θέλω να κάνω έκκληση σε όλους σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη να τηρήσουν τους κανόνες. Δεν μπορεί να υπάρξει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να είναι δίπλα σε κάθε καταστηματάρχη και να του πούμε μπορείς να ανοίξεις ή να μην ανοίξεις. Θα πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή, ξέρω ότι έχει κουράσει αυτή η λέξη, αλλά αυτό πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Παπαθανάσης σημειώνοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί και με την πρόοδο στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

«Η κυβέρνηση δίνει χρήματα για να στηρίξει τους επαγγελματίες και να θωρακίσει τις θέσεις εργασίας. Αυτό δεν έπρεπε να κάνει; Έτσι και τώρα θα υπάρξει έκτακτη στήριξη για όλες τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο», ανέφερε.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στην ΠΥΡΚΑΛ και στη μετακόμιση στην έκταση στον Υμηττό πολλών υπουργείων και φορέων, λέγοντας ότι θα υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο, με παράλληλη ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. Σε ότι αφορά τις επενδύσεις, ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι έχουν ξεμπλοκάρει χιλιάδες επενδύσεις τους τελευταίους μήνες και μέσω των αλλαγών στον επενδυτικό νόμο, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι και στο Ελληνικό υπάρχει σημαντική πρόοδος σε ότι αφορά τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Π. Σταμπουλίδης: Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα ξανακλείσει το λιανεμπόριο

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα ξενακλείσει το λιανεμπόριο», τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Δευτέρας.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δε θα ξανακλείσει το λιανεμπόριο. Συμφωνώ ότι δεν έπρεπε να κλείσει το click away στα καταστήματα. Στην ένδυση και στην υπόδηση, ωστόσο, δεν εξυπηρετεί. Αλλά σε ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς πέτυχε. Σήμερα γράφουμε ιστορικό ρεκόρ εμβολιασμού στη χώρα, οπότε κερδίζοντας έδαφος προσδοκούμε να συνεχίσουμε», υπογράμμισε.

«Η επιτροπή είναι αυτόνομο όργανο. Λειτουργεί ανάλογα με τις ανάγκες του σκοπού της. Έκανε μια εισήγηση, και τον πρώτο λόγο των έχουν οι υγειονομικοί. Πρέπει όμως όταν λαμβάνουμε τέτοιες αποφάσεις να έχουμε στο νου μας ότι μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς, όπως είναι οι επιχειρήσεις. Χρησιμοποιούμε ό,τι εργαλείο χρηματοδοτικό έχουμε. Το επίδομα θα είναι ένα ικανό πόσο που αφορά στο σύνολο της χώρας, όχι μόνο τις τρεις περιοχές», επισήμανε ο κ. Σταμπουλίδης.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζει προτάσεις και η επιτροπή δίνει το πράσινο φως. Πριν ανακοινώσουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 του μήνα, πέρασε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων η πρόταση», εξήγησε ο ίδιος.

«Έχουμε δείξει και συνεχίζουμε να δείχνουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιτροπή. Όπου χρειάζεται να παρέμβουμε το κάνουμε, για να διατηρηθεί η ισορροπία. Σε αυτή τη φάση πάρθηκε μια απόφαση που προφανώς έχει τους λόγους της. Εμπιστευόμαστε την επιτροπή και όπου χρειάζεται να κάνουμε διορθώσεις τις κάνουμε», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Εμείς κάθε εβδομάδα παρουσιάζουμε στην επιτροπή τις προτάσεις και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Πρέπει και η επιτροπή να γνωρίζει την επίπτωση κάθε απόφασης στα δημόσια οικονομικά. Σήμερα κάνουμε ένα μικρό βήμα, δεν είναι άνοιγμα της αγοράς, έχει αρκετά πιο αυστηρούς περιορισμούς από ό,τι στην προηγούμενη φάση. Ο Απρίλιος είναι ένας σπουδαίος μήνας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης.

«Σήμερα μπήκε ο περιορισμός στις τρεις περιοχές. Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα. Αν διατηρήσουμε την αγορά σε μία τάξη και δε δούμε ξανά συνωστισμό σε εμπορικούς δρόμους, μπορούμε να συνεχίσουμε. Αν όμως δεν τηρούνται τα μέτρα, το μυαλό μας είναι να διασφαλίσουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας», σημείωσε ο ίδιος.

Μήνυμα στο 13032 μετά από ραντεβού με το κατάστημα

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου ο κ. Σταμπουλίδης σχολίασε ότι «για να πάμε σε εμπορικό κατάστημα πρέπει να έχουμε κλείσει ραντεβού με την επιχείρηση και έχουμε απαντητικό ή mail ή μήνυμα. Μετά στέλνουμε στο 13032 μόνο το ονοματεπώνυμό μας για να πάμε στο ραντεβού μας. Κατά τον έλεγχο ο πολίτης πρέπει να επιδείξει το μήνυμα στο 13032 και το αποδεικτικό μήνυμα από την επιχείρηση. Η διάρκεια του μηνύματος είναι τρεις ώρες, και μπορούμε να πάμε σε όσα μαγαζιά έχουμε κλείσει ραντεβού. Επίσης είναι για μία φορά την ημέρα αυτό το μήνυμα και έτσι ελπίζουμε ότι θα ελέγξουμε την κατάσταση. Τα εμπορικά κέντρα παραμένουν κλειστά και τα εκπτωτικά χωριά. Το θέμα θα το επαναφέρουμε στην επιτροπή σύντομα».

«Για το Πάσχα θα κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τι θα γίνει. Η πανδημία έχει άλλη δυναμική μέρα με τη μέρα», κατέληξε ο κ. Σταμπουλίδης.