To 65% ζητά να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο - Προβάδισμα με 16,4% της ΝΔ 
Δημοσκόπηση MARC

To 65% ζητά να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο - Προβάδισμα με 16,4% της ΝΔ 

Δύο στους τρεις πολίτες, δηλαδή ποσοστό 64,8%, στηρίζουν την άποψη ότι πρέπει να υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, όπως υγειονομικοί, εργαζόμενοι σε δομές ηλικιωμένων, αστυνομικοί και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού. 

Κατά της υποχρεωτικότητας τάσσεται μόνο το 32,6% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc που έγινε για το Πρώτο Θέμα και από την οποία προκύπτουν αρκετά ενδιαφέροντα ποιοτικά συμπεράσματα.

Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις υψηλότερες ηλικίες όπου τα ποσοστά υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι πολύ υψηλά  (υπέρ το 78,8% στους άνω των 65 ετών), δεν συμβαίνει το ίδιο στις νεότερες ηλικίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ 17-44 ετών, υπέρ της υποχρεωτικότητας τάσσεται το 53,8% των ερωτηθέντων. Επίσης «όχι» στην υποχρεωτικότητα λέει ένα 41,4% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και το 39,3% όσων ψηφίζουν ΚΚΕ. Σημειωτέον ότι "όχι" στην υποχρεωτικότητα απαντά και το 44,4% των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο ερώτημα, κατά πόσο πρέπει να υπάρχουν ποινές για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, μόνο ένας στους δέκα (9,6%) ζητά την απόλυσή τους ή τη μείωση του μισθού τους (9,2%). Σε υψηλά ποσοστά (45,8%), βρίσκονται όσοι προκρίνουν ως μέσο αντίδρασης της πολιτείας την απομάκρυνση των ανεμβολίαστων από τις θέσεις τους και τη μετάθεσή τους σε άλλη υπηρεσία. Υπάρχει πάντως και ένα 24,7%, το οποίο δηλώνει ότι δεν πρέπει να υποστούν καμία κύρωση, αλλά να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Όσον αφορά το πολιτικό τοπίο, η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα 16,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (37,6%-21,2%), ενώ το κυβερνητικό έργο αντιμετωπίζεται θετικά (55,2%). Μάλιστα οι πολίτες βαθμολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα περισσότερα ζητήματα που σχετίζονται με κομβικές επιλογές της, όπως η εξωτερική πολιτική και η οικονομία,  αλλά και την τρέχουσα καθημερινότητα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός.

Σχετικά με τα υπόλοιπα κόμματα, στην πρόθεση ψήφου το Κίνημα Αλλαγής με 6,4% είναι στην 3η θέση, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 με 5,5%, 3,5% και 3,0% αντιστοίχως. 

Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης είναι μακράν ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, αφού συγκεντρώνει τη θετική γνώμη του 55,6% των ερωτηθέντων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κ. Τσίπρας με 31,2%, τρίτη είναι η Φώφη Γεννηματά με 27,6%, που υπερέχει με βραχεία κεφαλή του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος είναι δημοφιλής στο 27,2% των πολιτών.

Επιπλέον, το 53,4% θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη έως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 25,8%.

Ακολουθεί η εν λόγω δημοσκόπηση στο σύνολό της:

pdf