10 εκατομμύρια self tests ρίχνει η κυβέρνηση στο σχέδιο «Πάσχα στο χωριό»

10 εκατομμύρια self tests ρίχνει η κυβέρνηση στο σχέδιο «Πάσχα στο χωριό»

Η δυνατότητα να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και να καταστεί εφικτή η μετακίνηση των πολιτών την περίοδο των εορτών του Πάσχα έχει ενταχθεί στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπό την αίρεση πάντα αρνητικών εξελίξεων και σε αναμονή των εισηγήσεων των μελών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Στο πλαίσιο αυτό  εντάσσεται και η πληροφορία που φέρει τις αρμόδιες αρχές να έχουν προχωρήσει σε μια ακόμη παραγγελία 10 εκατομμυρίων self tests τα οποία αναμένεται μάλιστα να παραδοθούν στο προσεχές δεκαήμερο, εντός δηλαδή της Μεγάλης Εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με γνώμονα τη δυνατότητα που δίνουν τα self tests, ως συμπληρωματικό όπλο στη μάχη για την διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση επιδιώκει την αξιοποίησή τους προκειμένου, συνδυαστικά με την πορεία των εμβολιασμών αλλά και την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να επιτρέψει το φετινό Πάσχα να επισκεφθούν οι πολίτες χωριά και εξοχικά. Στο πλαίσιο αυτό η προμήθεια των 10 εκατ. tests προωθείται με ταχείς ρυθμούς και είναι  θέμα ημερών να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες ώστε να φτάσει προς χρήση από τους πολίτες. 

Είναι πλέον σαφές  ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως έχει ήδη σημειώσει εδώ και περίπου δέκα μέρες το Liberal, έχει μπει για τα καλά σε εφαρμογή το σχέδιο για άρση των περιοριστικών μέτρων αναφορικά με τις μετακινήσεις με στόχο τον εορτασμό της Ανάστασης στην περιφέρεια. Κάτι που έχει ήδη περάσει και στο στάδιο της υλοποίησης.  Στην κυβέρνηση άλλωστε από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψαν την επιθυμία τους να δημιουργήσουν βαλβίδες αποσυμπίεσης, έχοντας αντιληφθεί την συσσωρευμένη πίεση που νιώθει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μετά από έναν χρόνο συνεχών περιορισμών. 

Με τη διενέργεια λοιπόν των self tests, λίγο πριν από την αναχώρηση για το χωριό και με τα απαραίτητα αποδεικτικά ανά χείρας οι εκδρομείς θα ξεκινούν για τον προορισμό τους. Υποχρεωμένοι θα είναι να κάνουν ξανά τεστ κατά την επιστροφή. Όλα πάντως θα κριθούν από το πράσινο φως των επιστημόνων, οι οποίες και θα εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε μία συνεδρίαση που προγραμματίζεται για τις αρχές ή μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας. 

Σημειώνεται ότι ως στοιχείο που αφορά το σχέδιο για άρση των μετακινήσεων έχει καταγραφεί ήδη και η πρόθεση να ανοίξει η εστίαση μετά το Πάσχα. Πρόθεση που λειτουργεί προσθετικά ως προς την ανησυχία για τη διασπορά μέσω συγχρωτισμών ενώ επιτρέπει και στους ειδικούς να εξετάσουν υπό άλλο πρίσμα το ενδεχόμενο της άρσης των μετακινήσεων. 

Εν τω μεταξύ στον όλο σχεδιασμό συμβάλει και η πορεία των εμβολιασμών που συνεχίζεται κανονικά. Ακόμη και η εμπλοκή που εμφανίστηκε με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν επηρεάζει τουλάχιστον τους εμβολιασμούς μέχρι τα τέλη Απριλίου. 

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι οι εξελίξεις και τα δεδομένα καταγράφονται σε ημερήσια βάση και αναλύονται σε εβδομαδιαία αν και ο χρόνος τρέχει, φαντάζει ακόμη μακριά οποιαδήποτε απόφαση. 

Σε κάθε περίπτωση μέχρι να φτάσουμε στο Πάσχα η κυβέρνηση επιταχύνει τη χρήση των self tests θεωρώντας ότι μέσω αυτών θα απεμπλακούν  πολλές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό θέμα ωρών εκτιμάται ότι είναι η επίσημη ανακοίνωση για την επιβολή τους ως “υποχρεωτικό” σε συγκεκριμένες ομάδων εργαζόμενων. Πιο συγκεκριμένα το self test θα πρέπει να διενεργείται από εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες πχ δικαστήρια κ.α. που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα θα προβλέπονται επιπτώσεις τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους σε περίπτωση μη διενέργειας παρά την υποχρεωτικότητα.