Το βασικό μέρος των δημοσιεύσεων των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου έχει ολοκληρωθεί, αφού πρόκειται για προαιρετική ανακοίνωση και έχουμε πλέον ένα αρκετά συμπαθητικό δείγμα γραφής για το πώς ξεκίνησε η χρονιά.
Η πρώτη εικόνα μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική αν και τα μεγέθη δεν ακολουθούν συνολικά μια αυξητική πορεία η οποία οφείλεται σε περυσινούς έκτακτους θετικούς παράγοντες.
Οι 35 εισηγμένες που ανακοίνωσαν μεγέθη εμφάνισαν αύξηση του κύκλου εργασιών 8,0% στα 15,6 δισ. ευρώ, αύξηση στα λειτουργικά αποτελέσματα κατά 7,6% στα 2,34 δισ. ευρώ και μείωση στα καθαρά κέρδη κατά 11,7% τα οποία διαμορφώθηκαν στα 1,8 δισ. ευρώ. Εξαιρουμένων των τραπεζών που είχαν πέρυσι σημαντικά έκτακτα από την ασφάλιση του χαρτοφυλακίου ομολόγων και την πώληση των δραστηριοτήτων τους στις ηλεκτρονικές συναλλαγές η κερδοφορία εμφανίζεται αυξημένη κατά 31,8% στο 1,02 δισ. ευρώ.
Η ιδιαιτερότητα του α’ τριμήνου έχει να κάνει με τη δυνατότητα επανάληψης των αυξημένων λειτουργικών περιθωρίων. Αν εξαιρεθεί ο κλάδος των διυλιστηρίων τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους εμφανίζονται αυξημένα κατά 196 μονάδες βάσης στο ιδιαίτερα υψηλό 18,2%.
Για μια ομάδα εταιριών όπως οι ΚΡΙ- ΚΡΙ, Τιτάν, ΟΛΠ, Ideal, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος και Cenergy η χρήση θα κινηθεί με καλύτερα περιθώρια κέρδους από πέρυσι λόγω της εξομάλυνσης στοιχείων κόστους πωληθέντων και αύξησης της γραμμής των πωλήσεων. Η βασική παράμετρος που έχει βοηθήσει πολύ φέτος στην βελτίωση των περιθωρίων είναι το ενεργειακό κόστος και τα καύσιμα, ενώ στον αντίποδα το χρηματοοικονομικό κόστος έχει κάνει πιο αισθητή την παρουσία του.
Επίσης οι τράπεζες εμφανίζουν ισχυρές αυξητικές τάσεις στο προ προβλέψεων εισόδημα που θα υποστηρίξει την τελική γραμμή και στα επόμενα τρία τρίμηνα. Η προβολή αυτής της τάσης με βάση την αναθεωρημένη κατεύθυνση του α’ τριμήνου για το σύνολο του 2023 προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ καθαρής κερδοφορίας.
Πως διαμορφώθηκαν τα κέρδη των τραπεζών στο α’ τρίμηνο του 2023 (σε εκατ. ευρώ)
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή
Το αντίθετο φαίνεται να ισχύει με τα διυλιστήρια τα οποία αν και έδειξαν ένα από τα καλύτερα πρώτα τρίμηνα σε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη στην ιστορία τους το δεύτερο τρίμηνο δείχνει πιο αδύναμο σε επίπεδο περιθωρίων διύλισης και εμπορίας καυσίμων λόγω του καθεστώτος διατίμησης που υπάρχει πλέον σε πολλές χώρες διεθνώς. Παρόλα αυτά και τα δύο διυλιστήρια θα αναπληρώσουν ένα μέρος από την κερδοφορία της βασικής τους δραστηριότητας από την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε μονάδες ΑΠΕ.
Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές ο δανεισμός των επιχειρήσεων στο σύνολο, καθώς παρατηρείται αύξηση 0,4% αποδιδόμενη σε εποχικούς παράγοντες κυρίως στην αύξηση αποθεμάτων ενόψει της Πασχαλινής περιόδου, την αγορά του συνόλου των CO2 για τη χρήση από την ΔΕΗ και την ολοκλήρωση επενδύσεων σε ΑΠΕ από τον όμιλο ΓΕΚ.
Χρηματιστηριακά το ξεκίνημα της χρήσης σε επίπεδο κερδοφορίας κρίνεται ικανοποιητικό και υποστηρικτικό για το σύνολο των αποτιμήσεων. Η τουριστική περίοδος θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επανάληψη των εξαιρετικών περσινών κερδών επομένως ναι μεν είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά είναι νωρίς να μιλήσουμε για μια νέα χρονιά με ρεκόρ επιδόσεων. Περισσότερα επ’ αυτού στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Εμποροβιομηχανικές Εταιρίες – Α’ τρίμηνο 2023
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή