Τράπεζες: Καταλύτης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ η αναβάθμιση της οικονομίας
Shutterstock
Shutterstock

Τράπεζες: Καταλύτης για την αποεπένδυση του ΤΧΣ η αναβάθμιση της οικονομίας

Καταλύτης εξελίξεων για την αποεπένδυση του ΤΧΣ και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι η προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Όχι μόνο καθαυτή η αναβάθμιση, η οποία είναι θέμα διασφάλισης της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας σύμφωνα με όλους τους οίκους και αναλυτές, αλλά και η προοπτική της επίσης, η οποία ήδη αποτυπώνεται τόσο στις αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων που κάνουν ράλι από την αρχή του χρόνου, αλλά και στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Το ΤΧΣ διαθέτει αυτή τη στιγμή το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς και το 9% της Alpha Bank. Διαθέτει επίσης το 1,4%, της Eurobank, η οποία όπως εξήγησε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, έχει ήδη λάβει την έγκριση του SSM για την επαναγορά αυτού του ποσοστού και έχει ήδη συγκεντρώσει το ποσό που θα διαθέσει και σε διαφορετική περίπτωση προόριζε για μέρισμα στους μετόχους φέτος, από τα περυσινά κέρδη.

Η πρόταση αυτή θα εγκριθεί πρώτα από το ΔΣ της Eurobank και στη συνέχεια από τους μετόχους στη Γενική Συνέλευση στις 20 Ιουλίου.Το επίσημα αίτημα προς το ΤΧΣ θα υποβληθεί αργότερα στο ΤΧΣ πιθανότατα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα μπορεί να διατεθεί με αυτόν τον τρόπο με βάση τη στρατηγική του Ταμείου όπως ανακοινώθηκε και η τράπεζα αξιοποιεί τη δυνατότητα που έχει. Δεν είναι σημαντικό ποσοστό, αλλά συμβάλει στο να ξεκινήσει η διαδικασία από το Ταμείο, για τη διάθεση των μετοχικών μεριδίων στις τράπεζες που διαθέτει.

Καθώς το κλίμα ενόψει αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας θα είναι θερμό, το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει με την επόμενη κίνηση. Στην αγορά επενδυτές προεξοφλούν την πιθανότητα να είναι η Τράπεζα Πειραιώς, που έχει κάνει μεγάλη πρόοδο το τελευταίο διάστημα βελτιώνοντας δραστικά τα μεγέθη της και θα βελτιωθεί περαιτέρω με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Άλλωστε το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επηρεάζεται θετικά από την αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση του κόστους δανεισμού και της σταθερότητας και ασφάλειας που προσδίδει και πρόκειται να είναι ο πλέον ωφελημένος κλάδος από αυτήν. Το εξίσου θετικό βεβαίως είναι ότι με υγιείς και ισχυρές ελληνικές τράπεζες να επιτελούν το ρόλο τους, όπως δεν συνέβη για περισσότερο από μία δεκαετία, όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να μειώσουν το επενδυτικό κενό με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της οικονομίας συνολικά.  

Οι ελληνικές τράπεζες λοιπόν είναι ο πρώτος ωφελημένος από μία μείωση του κόστους δανεισμού τους και από την είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά. Ακόμα και τα χαρτοφυλάκιά τους με ομόλογα «γεννούν» κέρδη, τα ομόλογα που εκδίδουν οι ίδιες μπορούν να είναι λιγότερο δαπανηρά, ενώ η ασφάλεια που προσδίδει η επενδυτική βαθμίδα, έχει ιδιαίτερο βάρος για τους επενδυτές των τραπεζών.

Οι ίδιες οι τράπεζες επίσης, θα έχουν πλέον το εύλογο καταφύγιο του δανεισμού της ΕΚΤ. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, με άλλα λόγια, σημαίνει επίσης την αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συνολικά.

Καθώς μάλιστα οι τράπεζες διαχειρίζονται κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, δίνουν δάνεια και συμμετέχουν σε κάθε επενδυτική απόφαση που χρειάζεται χρηματοδότηση, βελτιώνουν περαιτέρω τα χαρτοφυλάκια και την κερδοφορία τους και γίνονται πόλος έλξης επενδυτικών κεφαλαίων.

Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από το τέλος του προηγούμενου έτους οι μετοχές των τραπεζών πρωταγωνιστούν στα χρηματιστηριακά δρώμενα και ηγούνται της αγοράς, αλλά και της αναπτυξιακής πορείας στην οικονομία, καθώς οι τράπεζες θέτουν όλο και υψηλότερους στόχους, βελτιώνουν την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους, μειώνουν τα κόκκινα δάνεια και αυξάνουν τα έσοδά τους.

Τα στοιχεία που θα τις κάνουν τώρα όλο και πιο ελκυστικές σαν επενδυτικό προορισμό, είναι τα μερίσματα που στοχεύουν να διανείμουν, αλλά και η κεφαλαιακή ρευστότητα που «χτίζουν». Θα είναι εργαλείο που θα αξιοποιήσει το ΤΧΣ, στους χειρισμούς του για να διαθέσει μετοχικά μερίδια τραπεζών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του.