Shutterstock
Θα κλείσει τελικά το deal της δεκαετίας;
Shutterstock
Twitter - Μασκ

Θα κλείσει τελικά το deal της δεκαετίας;

Πιστός στην υπόσχεσή του προς τους επενδυτές, το κοινό του στο Twitter, τους δημοσιογράφους και τις εποπτικές αρχές, ο Έλον Μασκ ανέτρεψε για άλλη μία φορά τα δεδομένα και έκανε όλο το διαδίκτυο να ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά μαζί του.

Σύμφωνα με όσα έχουμε μάθει από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το βράδυ της Δευτέρας οι δικηγόροι του Μασκ έστειλαν στη διοίκηση της Twitter ένα γράμμα με το οποίο ο Μασκ δήλωσε την επιθυμία του να προχωρήσει τελικά στην αγορά της εταιρείας με ακριβώς τους ίδιους όρους που είχαν συμφωνηθεί την άνοιξη μεταξύ των δύο πλευρών.

Πέρα από αυτό, ο επιχειρηματίας ζήτησε από το Twitter να σταματήσει τις νομικές ενέργειες εναντίον του. Το πρωί της Τρίτης, η διοίκηση του Twitter κατέθεσε την επιστολή του Μασκ στο δικαστήριο της πολιτείας του Ντελαγουέρ που έχει αναλάβει την εξέταση της υπόθεσης εδώ και μερικούς μήνες. Η δικαστής που προΐσταται της υπόθεσης ζήτησε από τις δύο πλευρές να προσπαθήσουν να «τα βρουν μεταξύ τους» και να την ενημερώσουν για το αποτέλεσμα της προσπάθειας. 

Παρά την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί προς τα έξω και την πολύ ισχυρή ανοδική κίνηση της μετοχής, η οποία πλησίασε την τιμή των 54,20 δολαρίων (το τίμημα που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Απρίλιο), το μεγάλο σίριαλ δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος του. Πρώτα από όλα γιατί οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα: η διοίκηση της Twitter μπορεί να δήλωσε πως επιθυμεί την ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας με βάση τους όρους της αρχικής συμφωνίας αλλά δεν είναι καθόλου πρόθυμη να σταματήσει τις νομικές ενέργειές της.

Αυτό δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη, δεδομένης της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του Μασκ από τον Απρίλιο και μετά: πολύ απλά, δεν του έχει καμία εμπιστοσύνη. Η πλευρά του Twitter θα προτιμούσε να σταματήσει τον δικαστικό αγώνα μόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας και την ενημέρωση από την τράπεζα πως τα 44 δισ. δολ. έχουν αρχίσει να πιστώνονται στους λογαριασμούς των μετόχων της εταιρείας. Αν ο Μασκ επιμείνει στο αίτημά του για παύση των νομικών ενεργειών πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το πιθανότερο είναι πως η διοίκηση του Twitter θα αρνηθεί και η υπόθεση θα καταλήξει τελικά στο δικαστήριο, το οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου. 

Μιλώντας για το δικαστήριο, είναι σχεδόν προφανές πως η επιστροφή του Μασκ στον ρόλο του υποψήφιου γαμπρού είχε άμεση σχέση με το γεγονός πως οι πιθανότητες να κερδίσει την υπόθεση ήταν λίγο πολύ ανύπαρκτες. Με βάση την πορεία όλων των προκαταρκτικών εργασιών του δικαστηρίου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των νομικών ειδικών, η υπερασπιστική γραμμή του επιχειρηματία ήταν νομικά ανίσχυρη και η καταδίκη του θεωρείτο βέβαιη.

Επειδή η καταδίκη θα σήμαινε στην ουσία πως ο Μασκ θα υποχρεωνόταν από το δικαστήριο να τηρήσει την αρχική συμφωνία και να καταβάλει στους μετόχους της Twitter 54,20 δολάρια ανά μετοχή, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου φαίνεται πως αποφάσισε να γλυτώσει λίγο χρόνο και λίγο χρήμα (τις αμοιβές των δικηγόρων του για τη δίκη). 

Όσο και αν φαίνεται λοιπόν παράξενο, ο Μασκ κατάφερε να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Λογικά θα υποχρεωθεί να υπογράψει νέα συμφωνία εξαγοράς του Twitter, με πιο αυστηρές δικλείδες ασφαλείας από την ανοιξιάτικη. Από την υπογραφή της και μετά, το μόνο που θα μπορούσε να τον απαλλάξει από την υποχρέωση ολοκλήρωσης της εξαγοράς θα ήταν μία δήλωση από την πλευρά των τραπεζών που συμμετείχαν στην αρχική συμφωνία πως αδυνατούν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση των 12,5 δισ. δολ. όπως είχαν τότε δεσμευθεί.

Αυτό δεν φαίνεται και πολύ πιθανό να γίνει, καθώς θα ισοδυναμούσε με παραδοχή της ομάδας των τραπεζών με επικεφαλής την Morgan Stanley πως δεν μπορεί να κάνει την δουλειά της.

Όχι βέβαια πως οι τράπεζες θα στενοχωριόντουσαν πολύ αν η εξαγορά σταματούσε. Το πιθανότερο είναι πως θα χάσουν χρήματα από αυτή την υπόθεση. Οι συνθήκες στα χρηματιστήρια είναι πολύ χειρότερες από αυτές που επικρατούσαν την άνοιξη και αυτό σημαίνει πως θα δυσκολευθούν να βρουν αγοραστές για τα ομόλογα υψηλού κινδύνου που θα εκδοθούν για αυτόν τον σκοπό από την ίδια την Twitter.

Η ομάδα των τραπεζών έχει ήδη δεσμευθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2023 να βρει αυτή τη χρηματοδότηση. Λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στις αγορές είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να αγοράσουν αυτές τα ομόλογα (δανείζοντας στην ουσία την Twitter) με κίνδυνο να αναγκαστούν να τα πουλήσουν αργότερα σε χαμηλότερες τιμές και να ζημιωθούν κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, όπως έγινε πρόσφατα στην περίπτωση της εξαγοράς της εταιρείας τεχνολογίας Citrix, όταν η ομάδα των τραπεζών έχασε πάνω από 300 εκατ. δολ.

Εκτός από τα 12,5 δισ. που πρέπει να βρουν οι τράπεζες, θέμα μπορεί να υπάρξει και με το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 44 δισ. που θα είναι το συνολικό κόστος της εξαγοράς. Ένα σημαντικό κομμάτι από αυτό το ποσό θα το καταβάλει ο ίδιος ο Μασκ, ο οποίος είχε πουλήσει μετοχές Tesla αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως για ένα ποσό αρκετά πάνω από 10 δισ. δολάρια, ανέμενε πως θα έβρισκε άλλους κεφαλαιούχους πρόθυμους να γίνουν συνεταίροι του στο Twitter μετά την έξοδό του από το χρηματιστήριο.

Η διαδικασία εξεύρεσης αυτών των επενδυτών είχε προχωρήσει αρκετά αλλά διακόπηκε απότομα όταν ο Μασκ έκανε πίσω και αρνήθηκε να ολοκληρώσει την εξαγορά. Αν δεν μπορέσει να βρει αρκετούς αυτή τη στιγμή, ίσως να υποχρεωθεί να πληρώσει ο ίδιος περισσότερα χρήματα από όσο είχε υπολογίσει, μάλλον πουλώντας και άλλες μετοχές της Tesla. 

Τα πιο δύσκολα όμως θα αρχίσουν όταν ο Μασκ (αν δεν συμβεί πάλι κάτι συνταρακτικό) αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης. Τα προβλήματα δεν είναι λίγα. Πρώτα από όλα, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για το ίδιο το Twitter, καθώς η διαφημιστική αγορά από την οποία έρχεται σημαντικότατο μέρος των εσόδων της δεν βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Η επόμενη ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, προς το τέλος του Οκτωβρίου, δεν αναμένεται να φέρει ευχάριστα νέα, ενώ η ανάληψη δανεισμού 12,5 δισ. σίγουρα θα επιβαρύνει την οικονομική της θέση. Εκτός αυτού, το ηθικό των εργαζομένων είναι σε πολύ χαμηλό σημείο αφού από τη στιγμή που ξεκίνησε το σίριαλ της εξαγοράς βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση ανασφάλειας μη γνωρίζοντας τι θα γίνει με την επιχείρηση.

Πολλά στελέχη έφυγαν, άλλοι είναι έξω φρενών με τον Μασκ ο οποίος έχει αναφερθεί πολλές φορές με απαξιωτικό τρόπο στην εταιρεία και τα στελέχη της. Εκτός αυτού, θα πρέπει να βρει νέα διευθυντική ομάδα για την εταιρεία, καθώς ο Παράγκ Αγκραβάλ και οι συνεργάτες του θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν, ακόμα και αν το ζητήσει ο Μασκ.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι βέβαια το σχέδιο του Μασκ για την επιχείρηση, για το οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα πέρα από ορισμένες αόριστες και μεγαλεπήβολες διακηρύξεις. Κρίνοντας βέβαια από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του, δεν θα εκπλαγούμε καθόλου αν ανακαλύψουμε πως δεν είχε κανένα σχέδιο! 

Οι προχθεσινές εξελίξεις με τη νέα στροφή 180 μοιρών του Μασκ μάλλον φέρνουν πιο κοντά στην ολοκλήρωση μία επιχειρηματική συμφωνία που θα θυμόμαστε για χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει πως έχει μηδενιστεί η πιθανότητα να δούμε μπροστά μας μία δικαστική διαμάχη που θα μείνει στην ιστορία των επιχειρήσεων και των χρηματιστηρίων και στο τέλος θα οδηγήσει στην αναγκαστική ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση, στο τέλος λογικά θα ολοκληρωθεί η εξαγορά αφήνοντας κάποιους κερδισμένους και κάποιους χαμένους. Στο στρατόπεδο των κερδισμένων βρίσκουμε τους μετόχους της Twitter που είχαν κρατήσει τις μετοχές τους και βρήκαν τώρα την ευκαιρία να την πουλήσουν σε πολύ καλή τιμή, μεγάλους παίκτες του χρηματιστηρίου που πόνταραν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας μετοχές κάτω από τα 40 δολάρια και τώρα τις βλέπουν πάνω από τα 50 (ο δισεκατομμυριούχος Κάρλ Άικαν είναι ένας από αυτούς σύμφωνα με την Wall Street Journal) και φυσικά τους δικηγόρους των δύο μερών.

Στη μεριά των χαμένων βρίσκουμε τις τράπεζες, για τους λόγους που αναφέραμε, πιθανώς πολλούς εργαζόμενους στο Twitter που μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους και πιθανότατα τον ίδιο τον Μασκ που βλέπει, για πρώτη φορά ίσως, τη μανία του να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας και την επιπολαιότητά του να του κοστίζουν τόσο ακριβά.

Τελευταίο αφήσαμε τον μεγαλύτερο ίσως κερδισμένο από το επικείμενο (αν δεν αλλάξει κάτι!!!) πέρασμα του Twitter κάτω από τον έλεγχο του Μασκ. Ποιον άλλον από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις που διαβάσαμε από το βράδυ της Τρίτης, η επιστροφή του στο αγαπημένο του κοινωνικό δίκτυο πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη και μάλιστα την πιο κατάλληλη στιγμή: από τις αρχές του 2023 θα ξεκινήσει σιγά σιγά η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές του 2024, οι δικαστικές του περιπέτειες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και το δικό του κοινωνικό δίκτυο, το Truth Social, αδυνατεί να σημειώσει πρόοδο. Το κοινό των 100 και πλέον εκατομμυρίων ακολούθων του στο Twitter θα του είναι πάρα μα πάρα πολύ χρήσιμο!!