Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλάζουν τον χάρτη της πληροφορικής

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλάζουν τον χάρτη της πληροφορικής

Οι μισές, περίπου, ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών θεωρούν ως πιθανό να διαθέσουν τους πόρους που θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα του project Ελλάδα 2.0 σε εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Στο βασικό, αυτό, συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατα έρευνα της Deloitte με την υποστήριξη του ΣΕΒ. Η τάση αυτή του συγκεντρωτισμού επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. 

Είναι πρόσφατο το παράδειγμα της Entersoft η οποία εξαγόρασε το 100% της CG Soft που δραστηριοποιείται στην αγορά λογισμικού Property και Real Estate Management. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η εξαγορά αυτή δεν θα είναι η μόνη για την εταιρεία, καθώς στο στόχαστρό της υπάρχουν και άλλες εξαγορές και συνεργασίες. 

Παράλληλα, παρόμοιες κινήσεις αναμένονται και από άλλες εταιρείες, καθώς όλος ο κλάδος προσπαθεί να βρεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας ενόψει των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κινητικότητα στις εταιρείες του κλάδου

Οι επικείμενες δημοπρατήσεις των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης οδήγησαν λίγο πριν το τέλος του 2022 στην εξαγορά της Byte από τον όμιλο Ideal έναντι 60 εκατ.ευρώ. Ακόμη, η Entersoft η οποία δείχνει μεγάλη κινητικότητα εξαγόρασε τo 75% της  BIT Software έναντι 3 εκατ.ευρώ. 

Από την πλευρά της, η Epsilon Net, απέκτησε το 70% της αγγλικής εταιρείας Hotel Availabilities που αναπτύσσει συστήματα εξειδικευμένου λογισμικού (channel manager) για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. 

Ακόμη, εξαγόρασε προς 1,68 εκατ. ευρώ τo 60% της πλατφόρμας οικονομικής ενημέρωσης Taxheaven και το 100% της CSA (2,73 εκατ.) που αναπτύσσει εξειδικευμένες λύσεις πληροφορικής και συστήματα αυτοματισμού για φαρμακεία και διανομείς φαρμάκου.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να περάσουν στην ψηφιακή εποχή, το ενδιαφέρον τους, σύμφωνα με την ίδια μελέτη της Deloitte εστιάζεται στις υπηρεσίες cloud services, εφαρμογές διοικητικής υποστήριξης και τεχνητής νοημοσύνης, μηχανικής μάθησης και data analytics. Πρόκειται για  τις δημοφιλέστερες τεχνολογίες αιχμής στις οποίες σκοπεύει να επενδύσει η εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα μέσα στην επόμενη τριετία. 

Μάλιστα, περισσότερες από 6 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις σκοπεύουν να κατευθύνουν έως και το 50% του επενδυτικού τους πλάνου για τα επόμενα χρόνια σε επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ψηφιοποίηση μέσω εξαγορών για τις τράπεζες

Πέραν των εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών μεταξύ ομοειδών εταιρειών του τομέα Πληροφορικής και Τεχνολογίας, ο χάρτης της πληροφορικής στην Ελλάδα μεταβάλλεται και με την είσοδο των τραπεζών στον κλάδο μέσω επενδύσεων και συμμετοχών στα μετοχικά κεφάλαια των εταιρειών πληροφορικής.

Έτσι μετά τη συμμετοχή της Alpha Bank κατά 20%, περίπου, στο μετοχικό κεφάλαιο της Space Hellas, η οποία χρονολογείται από το 1998, η Εθνική Τράπεζα, πριν λίγους μήνες προχώρησε την απόκτηση του 7,5% της Epsilon Net έναντι 30 εκατ.ευρώ, ενώ , παράλληλα υπάρχει και option για περαιτέρω επέκταση της μετοχικής τους συνεργασίας με την εξαγορά άλλου ενός ποσοστού 7,5%.

Η συμφωνία αυτή δίνει πρόσβαση στην Εθνική Τράπεζα σε ένα ευρύ πελατολόγιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπολογίζονται στις 125.000. Ακόμη, επιτρέπει την απευθείας διασύνδεση των εφαρμογών ERP της Epsilon Νet με τα συστήματα της ΕΤΕ αξιοποιώντας την εξελιγμένη Open Banking πλατφόρμα της στην περιοχή του Embedded Finance.

Οι επενδύσεις των τραπεζών σε εταιρείες πληροφορικής ήταν αναμενόμενες καθώς αποτελούν τις πρώτες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που επένδυσαν στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και υπηρεσιών τους. Ήδη από την εποχή της εγκατάστασης και λειτουργίας των ATM, του phone banking και πιοπρόσφατα του e-banking οι τράπεζες έχουν δαπανήσει μεγάλα ποσά για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Επιπρόσθετα η θωράκιση των συστημάτων έναντι των επιθέσεων hackers αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα κόστους, ειδικά από την εποχή της πανδημίας και μετά, όπου, πρακτικά, όλες οι συναλλαγές είναι πλέον ψηφιακές.

Έτσι, οι εξαγορές και οι μετοχικές συνεργασίες τα τελευταία χρόνια μεταξύ τραπεζών και εταιρειών πληροφορικής επικεντρώνονται, κυρίως,  στην υλοποίηση συνεργειών στο τεχνολογικό πεδίο, οι οποίες οδηγούν τόσο στην απόκτηση ψηφιακών λύσεων όσο και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας.