Marc: Κερδίζει έδαφος το εναλλακτικό κάπνισμα
Έρευνα

Marc: Κερδίζει έδαφος το εναλλακτικό κάπνισμα

Το 65%, περίπου, των ετήσιων εσόδων από προϊόντα καπνού καταλαμβάνουν πλέον τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού έναντι των «παραδοσιακών» τσιγάρων. Αυτό ανέφερε η κυρία Λένα Πλαΐτη, γενική διεθύντρια επικοινωνίας της Παπαστράτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Liberal στο πλαίσιο παρουσίασης έρευνας της Marc, με θέμα «Τσιγάρο: Η ξεπερασμένη συνήθεια που δεν λέμε να ξεπεράσουμε».

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν ο διευθύνων σύμβουλος της Marc κ. Θωμάς Γέρακα, ενώ τα σχολίασε και ο καθηγητής Αναστάσιος Σταλίκας, πρόεδρος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, για το 2022, το 23,2% των συμπολιτών μας εξακολουθούν να παραμένουν συστηματικοί καπνιστές έναντι 22,4% για το 2021. Ακόμη τα ίδια στοιχεία έδειξαν ότι αρκετοί έλληνες άρχισαν να καπνίζουν μέσα στο 2022 καθώς το ποσοστό όσων δεν έχουν καπνίσει ποτέ μειώθηκε στο 47,5% έναντι 48,3% το 2021.

Οι επιπτώσεις, πάντως, στην υγεία εξακολουθούν να παραμένουν ο σημαντικότερος λόγος διακοπής του καπνίσματος κατά 57,1% το 2022 έναντι 57% το 2021. 

Σημαντικό ρόλο ακόμη διαδραματίζουν και οι οικονομικοί λόγοι, καθώς το ποσοστό  των συμπολιτών μας που τους λαμβάνει σοβαρά υπ όψη διαμορφώνεται στο 13,7%, έναντι 10% το 2021.

 Μικρή αύξηση, από 7,2% το 2021 σε 8,8% το 2022 καταγράφουν και οι Έλληνες που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα διότι δεν θέλουν να είναι εξαρτημένοι, ενώ αυξήθηκαν από 5,1% σε 6,1%  και οι έλληνες που πιστεύουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους βοήθησε ορισμένους να διακόψουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό αποτύπωμα της συνήθειας του καπνίσματος, η έρευνα της Marc έδειξε ότι το 64% των συμπολιτών μας που ζει κοντά σε καπνιστές ενοχλείται από το κάπνισμα, ενώ στα ζευγάρια ή συζύγους η βλαβερή αυτή συνήθεια γίνεται η αιτίας διαφωνιών και τσακωμών για το 58,8% από αυτούς. 

Η ενόχληση ισχύει και για το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, καθώς το 66,3% των Ελλήνων και το 64,8% των Κύπριων δηλώνουν ότι τους ενοχλεί το κάπνισμα έναντι 63,2% το 2021. 

Ακόμη, ένα 57% πιστεύει ότι οι καπνιστές είναι λιγότερο ελκυστικοί. Το ποσοστό αυτό πριν ένα χρόνο ήταν 50,5%. 

Αυξημένη η χρήση εναλλακτικών μορφών τσιγάρου

Αν και ακόμη σε χαμηλό επίπεδο η χρήση των εναλλακτικών μορφών καπνίσματος αυξήθηκε σε 8% για το 2022 έναντι 5,5% το 2021. 

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας που έκανε ο κ. Γεράκης η περιορισμένη αυτή άνοδος οφείλεται στην έλλειψη πληροφόρησης. 

Το 56,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα εναλλακτικά τσιγάρα είναι λιγότερο βλαβερά ενώ ένα ποσοστό 58,3%, στο οποίο περιλαμβάνονται και μη καπνιστές δηλώνει υπέρ των εναλλακτικών μορφών καπνίσματος. 

Όπως προαναφέρθηκε το 51,7% του δείγματος πιστεύει ότι το εναλλακτικό κάπνισμα έχει μειωμένους κινδύνους από ότι το «παραδοσιακό». 

Ακόμη, ένα ποσοστό 43% εντάσσει στα πλεονεκτήματα του εναλλακτικού καπνίσματος το ότι δεν μυρίζει, ένα 21,7% το ότι δεν έχει στάχτη και ένα 14,5% ότι είναι πιό οικονομικό από το «παραδοσιακό» κάπνισμα.

Φορολόγηση και ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ένα θέμα το οποίο περιλαμβάνεται στην έρευνα και έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην παραγωγή προϊόντων καπνού είναι και αυτό της φορολόγησης. 

Μάλιστα η πρόταση, σχετικά με το ύψος της φορολόγησης, είναι να λαμβάνεται υπ όψη στον υπολογισμό του σχετικού συντελεστή η βλαπτικότατα του προϊόντος. 

Στην ερώτηση αυτή ένα ποσοστό της τάξεως του 80% των ερωτηθέντων συμφωνεί στο να υπάρχει αυτή η διαβάθμιση. 

Από πλευράς της Παπαστράτος, η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας κυρία Λένα ΠλαΊτη, σημείωσε: «Για 2η συνεχή χρονιά παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας της Marc για το τσιγάρο, η οποία μας βοηθά να κατανοήσουμε όσα συμβαίνουν στην κοινωνία τόσο από τη μεριά των καπνιστών όσο και από εκείνη των μη καπνιστών για μία συνήθεια που παρότι θεωρείται ξεπερασμένη συνεχίζει να υιοθετείται από 1 στους 4 Έλληνες. Δέσμευση που ακολουθεί κάθε πράξη μας στην Παπαστράτος είναι να μειώσουμε τους καπνιστές στην Ελλάδα κατά 1,5 εκατομμύριο μέχρι το 2025. Με όχημα την επιστήμη εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές, καινοτόμες λύσεις για όσους επιμένουν να καπνίζουν, θεωρώντας, πάντα τη διακοπή του καπνίσματος ως την καλύτερη επιλογή για έναν καπνιστή».