Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Πυλώνας ανάπτυξης και σταθερότητας
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Πυλώνας ανάπτυξης και σταθερότητας

Η σημαντική προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η συνεισφορά της στο ΑΕΠ αλλά και η σημαντική κάλυψη των ασθενών ήταν το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από το πάνελ με θέμα  «Greek Local Champions: Building resilient health systems with added value investments», στο πλαίσιο του 8ου Delphi Economic Forum.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΦ και συν-διευθύνων σύμβουλος της ELPEN, κ. Θ. Τρύφων, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος της Demo, κ. Δ. Δέμος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ κ. Δ. Γιαννακόπουλος, και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Rafarm κ. Α. Μητσόπουλος.

Από πλευράς  Πολιτείας συμμετείχε ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου Οικονομικών κ. Νίκος Μαντζούφας.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Ν. Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όπως τόνισε, η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου αποτελεί έναν από τους λίγους κλάδους της οικονομίας που επιμένουν να επενδύουν και να δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο κ. Βέττας σημείωσε πως οι κατευθύνσεις της Νέας Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής για τον επαναπατρισμό της παραγωγής φαρμάκων στο έδαφος της ΕΕ και την ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη.

Ο κ. Μαντζούφας αναφέρθηκε στο επιτυχές μέτρο του συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,  «είμαστε περήφανοι γιατί ως χώρα διαθέτουμε ισχυρή φαρμακοβιομηχανία που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει τα φορολογικά έσοδα και το ΑΕΠ. Η δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με τις επενδύσεις του κλάδου οδήγησε στην έγκριση 53 επενδυτικών σχεδίων συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ ενώ το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί μέχρι το 2026 και να ενισχυθεί με πρόσθετο ποσό 150 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης στο πλαίσιο του στόχου της αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας μας στο επίπεδο του 15% του ΑΕΠ. Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα της ELPEN ύψους 155 εκ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει το ήδη σε λειτουργία νέο μεγάλο εργοστάσιο στην Κερατέα και τη δημιουργία Πάρκου Καινοτομίας στα Σπάτα, επισημαίνοντας ότι το 2026, ο όμιλος ELPEN αναμένεται ότι θα απασχολεί 2.000 εργαζόμενους.

Ο κ. Δέμος αναφέρθηκε στη χώρα μας ως μια από τις ισχυρότερες παραγωγικές βάσεις στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την επάρκεια φαρμάκων όχι μόνο στην ελληνική, αλλά στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ επισήμανε ότι η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως κόμβου έρευνας και παραγωγής στην ΝΑ. Ευρώπη. 

Επίσης, ο κ. Δέμος ανέφερε χαρακτηριστικά: «τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια αποβιομηχανοποίηση της Ευρώπης στον τομέα των γενοσήμων. Παράλληλα, στην Ελλάδα δόθηκαν σημαντικά επενδυτικά κίνητρα. Εντοπίσαμε την ευκαιρία και την αξιοποιήσαμε με την υλοποίηση ενός προγράμματος επενδύσεων, που ανακοινώθηκε το 2021, ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ. Το πλάνο απλώνεται σε δύο κατευθύνσεις: τη συμβατική τεχνολογία, δηλαδή την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων χημικής προέλευσης, ενώ, παράλληλα, εγκαινιάζουμε την παρουσία μας στον τομέα της Βιοτεχνολογίας, με την ίδρυση Κέντρου για την έρευνα και ανάπτυξη βιοομοειδών φαρμάκων.

Ο κ. Γιαννακόπουλος αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον χαρακτηρισμό της ελληνικής βιομηχανίας ως «πρωταθλήτριας», υπογράμμισε ότι «η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου μέσω των επενδύσεων που υλοποιεί μπορεί να δώσει σάρκα και οστά στην αναγκαιότητα εθνικής αυτάρκειας στα φάρμακα, καθώς είναι ένας δυναμικός και ελπιδοφόρος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία στην οικονομία και την κοινωνία. Ο κ. Γιαννακόπουλος υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στήριξε τους Έλληνες ασθενείς και την κοινωνία, ενώ υπενθύμισε πως η ΒΙΑΝΕΞ διέθεσε το πρώτο φάρμακο κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Αναφερόμενος στις δυναμικές επενδύσεις της ΒΙΑΝΕΞ δήλωσε πως ο στόχος της επόμενης ημέρας είναι η ανάδειξη της VIANEX στη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στα Βαλκάνια.

Ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε στις επενδύσεις της RAFARM 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, που αφορούν στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής για την ανάπτυξη και παραγωγή οφθαλμικών και σύνθετων ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τη δημιουργία νέων υπερσύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για ένα πιο υγιές μέλλον.