Novo Nordisk: Συμπλήρωσε έναν αιώνα στη μάχη κατά του διαβήτη

Novo Nordisk: Συμπλήρωσε έναν αιώνα στη μάχη κατά του διαβήτη

Το ποσόν των 13,4 εκατ.ευρώ έχει διαθέσει την τελευταία επταετία, από το 2016 ως το 2022, στην Ελλάδα, η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk, η οποία πραγματοποίησε 30 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1.297 ασθενείς. 

Αυτό επεσήμανε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, γενικός διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς και πρόεδρος  του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα 100 χρόνια δραστηριοποίησης της εταιρείας και τη συμβολή της στην έρευνα για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με διαβήτη αλλά και άλλων σπάνιων, χρονίων νοσημάτων.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και σε μια καινοτόμο εξέλιξη, αυτή της εβδομαδιαίας λήψης ινσουλίνης, η οποία αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα και τη χώρα μας. Σύμφωνα με την νέα αυτή θεραπευτική μέθοδο, ο ασθενής με διαβήτη  δεν θα είναι, πλέον υποχρεωμένος να λαμβάνει ενέσιμη ινσουλίνη κάθε μέρα, δηλαδή 365 ενέσεις ετησίως, αλλά μια δόση κάθε εβδομάδα, που σημαίνει 52 ενέσεις το χρόνο. Η καινοτόμος, αυτή, εξέλιξη, όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ασθενών με διαβήτη.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία της μητρικής εταιρείας Novo Nordisk με έδρα την Δανία, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου εξελίχθηκαν θετικά για τη χρήση 2022. 

Η εταιρεία κατέγραψε πωλήσεις 24 δισ.ευρώ, κατά 25,7% αυξημένες έναντι του 2021, όπου είχε παρουσιάσει πωλήσεις 18,92 δισ.ευρώ. 

Η καθαρή κερδοφορία της Novo Nordisk για το 2022 ήταν αυξημένη κατά 16% σε σχέση με το 2021 και ανήλθε σε 7,46 δισ.ευρώ. 

Η εταιρεία διαθέτει θυγατρικές ή εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται σε 80 χώρες του κόσμου, ενώ σε 5 χώρες από αυτές διαθέτει και ερευνητικά κέντρα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, πραγματοποιώντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, η Novo Nordisk ιδρύθηκε το 1923 στη Δανία, ενώ στην Ελλάδα δραστηριοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά πλάνα της εταιρείας, σχεδιάζεται επέκταση σε 4 βασικούς πυλώνες. 

Ο πρώτος αφορά την ανάγκη για καλύτερη αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη και της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του IDF για το 2021, περισσότεροι από 730.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από διαβήτη και αναμένεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 780.000 έως το 2045. Η ανάγκη για καλύτερη αντιμετώπιση του διαβήτη εξακολουθεί να υπάρχει σε προληπτικό και θεραπευτικό επίπεδο.. Στο πλαίσιο αυτό η Novo Nordisk έχει αναλάβει δράση αναπτύσσοντας νέα φάρμακα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των οποίων διασφαλίζει με κλινικές έρευνες και αυστηρό έλεγχο.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τα σπάνια νοσήματα, όπως η αιμοφιλία, ο τρίτος τις χρόνιες ασθένειες και ο τέταρτος τα σπάνια, χρόνια νοσήματα. 

Η εταιρεία, πρόσφατα, μέσω της εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας Dicerna, αποφάσισε να εισέλθει και στον τομέα έρευνας για κατασκευή φαρμάκων με βάση την τεχνολογία mRNA. 

Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις, πριν από μερικούς μήνες, η  Novo Nordisk και η Microsoft ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για να επιταχύνουν την ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμακευτικών σκευασμάτων χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των big data και της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Πρόκειται για μια νέα στρατηγική συνεργασία για να συνδυάσουν τις υπηρεσίες της Microsoft, το cloud και την τεχνητή νοημοσύνη (AI) με τις δυνατότητες ανακάλυψης και ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων της Novo Nordisk.

Βάσει της συνεργασίας, η Microsoft παρέχει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (AI), τα βασικά επιστημονικά μοντέλα και τη μακροχρόνια τεχνογνωσία της, συνεργαζόμενη με τους ειδικούς επιστήμονες του τομέα της υγείας της Novo Nordisk, με στόχο την επιτάχυνση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας.