Morgan Stanley για Μυτιληναίος: Νέα αναβάθμιση της μετοχής με upside 30%

Morgan Stanley για Μυτιληναίος: Νέα αναβάθμιση της μετοχής με upside 30%

Σε νέα αναβάθμιση της τιμής στόχου της μετοχής της Μυτιληναίος, τη δεύτερη μέσα σε ένα διήμερο, προέβη η Morgan Stanley, η οποία τοποθετεί τον πήχυ στα 43 ευρώ ανά μετοχή. 

Πρόκειται για την υψηλότερη ως σήμερα αναβάθμιση, η οποία συνοδεύεται από τη σύσταση overweight και με ένα upside που διαμορφώνεται στο 30%. Μάλιστα η αναβάθμιση αυτή ενισχύεται και από τις προβλέψεις των αναλυτών της Morgan Stanley που δείχνουν για το 2023 EBITDA στα 968 εκατ.ευρώ,  το οποίο ξεπερνά τα 1,1 εκατ.ευρώ  το 2024 και 2025. 

Ακόμη, επισημαίνουν τις εξαιρετικές, όπως χαρακτηρίζουν,  επιδόσεις στον τομέα ESG αλλά και το προφίλ της Μυτιληναίος,  το οποίο συνδυάζει ανάπτυξη, χαμηλή μόχλευση για το 2023 η οποία βαίνει σταθερά μειούμενη, εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ (ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα) και ισχυρή μερισματική απόδοση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η μετοχή βρίσκεται, πλέον, στην κορυφή του consesus των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η τιμή θα μπορούσε να προσεγγίσει και τα 60 ευρώ ανά μετοχή. 

Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Μυτιληναίος αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρεία που επιλέγει να καλύψει η Morgan Stanley, εκτός των τραπεζών. 

Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία καθώς, όπως  αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, η Μυτιληναίος αποτελεί μία μοναδική επενδυτική επιλογή στον τομέα της, καθώς προσφέρει, στον επενδυτή, ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων που δύσκολα βρίσκεται είτε σε αμιγώς ενεργειακές είτε σε αμιγώς μεταλλευτικές εταιρείες.

Ο λόγος, βέβαια, για τον ιδανικό, όπως χαρακτηρίζεται,  συνδυασμό που έχει καταφέρει να επιτύχει η Μυτιληναίος μέσω του στιβαρού synergistic business model της, προσφέροντας μία σημαντική κερδοφορία βάσης, από τον τομέα της μεταλλουργίας καθώς και της θερμικής παραγωγής του Τομέα Ενέργειας, η οποία επανεπενδύεται κυρίως στον Τομέα των ΑΠΕ αλλά και στο Ελληνικό utility, προσφέροντας επενδύσεις με μεγάλες αποδόσεις. 

Αυτή η στρατηγικής σημασίας συνέργεια μεταξύ Ενέργειας και Μετάλλων, είναι αυτό που επιτρέπει στη Μυτιληναίος  όχι μόνο να επιβιώνει σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, αλλά να κατοχυρώνει σταθερά, νέα, συνεχώς υψηλότερα επίπεδα κερδοφορία.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των μετάλλων, οι αναλυτές της Morgan Stanley, θεωρούν ότι η Μεταλλουργία της Μυτιληναίος  έχει σημαντική στρατηγική αξία για την εταιρεία, καθώς είναι μοναδική για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, τόσο λόγω της καθετοποίησης της (παράγει βωξίτη, αλουμίνα, αλουμίνιο), του πλεονεκτήματος του Αλουμινίου να λειτουργεί ως μπαταρία υποστηρίζοντας τα ΑΠΕ (συνέργεια), όσο και για τη δυνατότητά της να παράξει σύντομα «Πράσινο» αλουμίνιο και ως εκ τούτου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μεγάλους ανταγωνιστές της εντός Ευρώπης, όπως η Norsk Hydro. 

Ακόμη, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η μεταλλουργία της Μυτιληναίος έχει αποδείξει την αντοχή της στο χρόνο με σημαντική συνεισφορά και από το Management της Εταιρείας, και συνεπώς θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο αποτίμησης - τηρουμένων των αναλογιών -  με τη Norsk Hydro.

Κερδοφορία και επενδύσεις

Στις παρατηρήσεις των αναλυτών της Morgan Stanley περιλαμβάνεται και η κρισιμότητα των επενεπενδύσεων των κερδών. Η υψηλή κερδοφορία της Μυτιληναίος, όπως αναφέρουν, επανεπενδύεται με επιτυχία στην ανάπτυξη ενός κρίσιμου πλέον χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, εκτός και εντός Ελλάδος. 

Η Morgan Stanley αποτιμά την αξία αυτού του χαρτοφυλακίου, δηλαδή των M Renewables,  στα 2.3 δισ.ευρώ, καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο όμιλος  υπερτερεί σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού βάσει ενός καλά διαφοροποιημένου μοντέλου όχι μόνο σε επίπεδο γεωγραφίας αλλά και στο στάδιο ανάπτυξης έργων που έχει επιλέξει για την ανάπτυξη των ΑΠΕ της.

Η διαφορά του μοντέλου ανάπτυξης των ΑΠΕ της MYTILINEOS έναντι του ανταγωνισμού είναι το γεγονός ότι η MYTILINEOS απέναντι στη μονόπλευρη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αργούν να συνεισφέρουν οικονομικά στην εταιρεία, ενώ απαιτούν και σημαντικά κεφάλαια τα οποία στη σημερινή συγκυρία προϋποθέτουν μεγαλύτερο κόστος δανεισμού, παραθέτει ένα αυτοχρηματοδοτούμενο μοντέλο ανάπτυξης με σχετικά χαμηλότερες ανάγκες CAPEX (καθώς οι πωλήσεις έργων ΑΠΕ παγκοσμίως, με σημαντικά περιθώρια κέρδους συνεισφέρουν στις μελλοντικές κεφαλαιουχικές ανάγκες ΑΠΕ), επιταχύνοντας έτσι την ανάπτυξη του Παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της εταιρείας. Ένα μοντέλο που όλο και περισσότεροι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες έχουν ενστερνιστεί τελευταία.