«Μαραθώνιος» για το project Chips Act των 43 δισ. ευρώ

«Μαραθώνιος» για το project Chips Act των 43 δισ. ευρώ

Σε έναν ιδιότυπο μαραθώνιο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει θέσει ως στόχο τον υπερδιπλασιασμό της κατασκευής ημιαγωγών (chips) ως το 2030 ώστε να προχωρήσει η σταδιακή απεξάρτηση από τις χώρες της Ασίας, κυρίως την Ταϊβάν και την Κορέα.

Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει τις εξαγωγές των πολύτιμων μετάλλων γαλλίου και γερμανίου, κρίσιμης σημασίας για τις βιομηχανίες ημιαγωγών, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών οχημάτων, έδωσε νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για επιτάχυνση των διαδικασιών ενίσχυσης της βιομηχανίας ημιαγωγών. 

Μάλιστα η Ε.Ε, στο άκουσμα της παραπάνω απόφασης ζήτησε από εταιρείες παραγωγής μετάλλων, μεταξύ των οποίων και η Μυτιληναίος να εξετάσουν τη δυνατότητα παραγωγής βασικών μετάλλων για την κατασκευή microchips.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές της αγοράς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μείνει πίσω στην προσπάθεια της απεξάρτησης από την Ασία, καθώς το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών είναι κάτω από το 10%, ενώ o στόχος είναι το 20% ως το 2030. 

Το βασικό «εργαλείο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί η «ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα», δηλαδή το «European Chips Act», που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις στον τομέα των μικροτσίπ στην Ευρώπη.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των σχετικών επενδύσεων, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, την κρίσιμη σημασία τους μέσω του «καθεστώτος υψίστης εθνικής σημασίας». Δηλαδή η νέα νομοθεσία προβλέπει τη στήριξη έργων που ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε. μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της ανάπτυξης της παραγωγικής ικανότητας.

Για τον σκοπό αυτό έχει προβλεφθεί η ενίσχυση με 43 δισ. ευρώ των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του παραπάνω ευρωπαϊκού project.

Ήδη, εδώ και δύο μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την άμεση εφαρμογή πιλοτικού συστήματος παρακολούθησης της αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών (chips) με στόχο τον εντοπισμό τυχόν ελλείψεων στο συνολικό κύκλωμα παραγωγής μικροτσίπ. 

Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να προλάβει μελλοντικές κρίσεις στους ημιαγωγούς. Οι κρίσεις αυτές, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας είχαν ως συνέπεια την κατάρρευση κλάδων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας,όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, από τις ελλείψεις των πολύτιμων αυτών, βασικών εξαρτημάτων. 

Σύμφωνα με το πιλοτικό έργο παρακολούθησης της αλυσίδας εφοδιασμού μικροτσίπς, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούν να εντοπίζουν τυχόν κρίσιμες διαταραχές κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας των ημιαγωγών. Με τον τρόπο αυτό, θα συλλέγονται πληροφορίες, ώστε να αξιολογούνται οι κίνδυνοι ελλείψεων και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι πιθανές κρίσεις.

Το έργο αυτό εντάσσεται στον τρίτο πυλώνα του European Chips Act, και, ουσιαστικά, αποτελεί μέρος ενός συνολικού οδικού χάρτη, τον οποίο έχει χαράξει η Ε.Ε., ώστε να αποκτήσει παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής μικροτσίπ. 

Σημειώνεται ότι οι ευρωβουλευτές βελτίωσαν περαιτέρω το σύστημα με την εισαγωγή ενός εργαλείου χαρτογράφησης, που θα συμβάλει στον εντοπισμό πιθανών σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό. 

Επενδύσεις 3,3 δισ.ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη  

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προβλέψει και την επένδυση ενός ποσού τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία που σχετίζονται με τα μικροτσίπ, με στόχο να διασφαλίσει τη διάθεσή τους στην Ε.Ε., ενισχύοντας την παραγωγή και την καινοτομία.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Ε.Ε. θα δημιουργήσει ένα δίκτυο από κέντρα που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση του ελλείμματος δεξιοτήτων στην Ε.Ε. και την προσέλκυση νέων ταλέντων για έρευνα, σχεδιασμό και παραγωγή. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν, επίσης, από την παραπάνω αυξημένη στήριξη, ιδίως στον τομέα του σχεδιασμού των μικροτσίπ, προκειμένου να τονωθεί η καινοτομία.

Το Κοινοβούλιο στήριξε, επίσης, τη θέσπιση διατάξεων για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας με στρατηγικούς εταίρους και για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ώστε να εξασφαλιστούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και προστασία για τον τομέα της Ε.Ε.

Στόχος της κίνησης αυτής, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι η περαιτέρω ενίσχυση της θέση της Ε.Ε. στο παγκόσμιο τοπίο των ημιαγωγών και η αντιμετώπιση των τρωτών σημείων στις αλυσίδες εφοδιασμού, που εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για τη βιομηχανία και υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, ενώ επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάκαμψης στην Ευρώπη.