Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην οικονομία και την ασφαλιστική αγορά, η Interamerican ανταποκρίνεται με πρωτοπορία και καινοτομία, στοχεύοντας σε βέλτιστες υπηρεσίες για τους πελάτες της. Έτσι, πέραν των κορυφαίων της ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, επενδύει στις νέες τεχνολογίες, υπερσύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, αλλά και την πολυκαναλική δομή, οδεύοντας προς ένα λειτουργικό μοντέλο phygital: δηλαδή physical +digital, που φέρνει την ολική επαναφορά στον ασφαλιστικό κλάδο.
Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, έχουν παρατηρήσει ότι η ιδιωτική ασφάλιση πλέον δεν κινείται στο στενό πλαίσιο του ασφαλιστικού προϊόντος, αλλά σε ένα ευρύτερο πλέγμα υπηρεσιών, που κάνουν τη ζωή και την καθημερινότητα των ασφαλισμένων καλύτερη. Την επόμενη δεκαετία, η αλλαγή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς ο ασφαλιστικός κλάδος θα ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση στην οποία στηρίχθηκε και ο μετασχηματισμός του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα: μέσα από με πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα αλλάξουν δραστικά τα δεδομένα.
Ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει αυτή την τεράστια δυναμική. Για αυτό και τη συγκέντρωση θα τη διαπιστώσουμε πλέον και στην πλευρά των γενικών ασφαλειών όπως στη διαμεσολάβηση.
Η Interamerican, ηγέτιδα δύναμη του κλάδου προβλέπει ότι με την έναρξη του 2023, η ασφαλιστική αγορά ανακάμπτει. Γι’ αυτό και θέτει ως κεντρική προτεραιότητα τον τομέα των νέων τεχνολογιών, έχοντας ως στόχο τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών, αλλά και την εξυπηρέτηση των νέων αναγκών των πελατών της και του ευρύτερου κοινού.
Ήδη, με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων, η ασφαλιστική εταιρεία που συνδυάζει το όνομά της με την εξυπηρέτηση, έχει εστιάσει στην ανάλυση των δεδομένων που της παρέχουν οι πελάτες της για να προσφέρει νέα δεδομένα στην αγορά, με επίκεντρο την πολυκαναλική δομή, και την υλοποίηση του λεγόμενου phygital μοντέλου.
Τι είναι όμως το phygital για τον ασφαλιστικό κλάδο και γιατί η Interamerican επενδύει στα σε ψηφιακά εργαλεία;
Σήμερα, η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με 2 μεγάλες προκλήσεις: να αυξήσει την απόδοση των επενδύσεών της και να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες των πελατών σε έναν ψηφιακό κόσμο.
Ο σύγχρονος πελάτης θέλει πολύ απλές λειτουργίες που καθιστούν πιο εύκολες τις διαδικασίες και μειώνουν το χρόνο στη διεκπεραίωσή τους. Η φυσική παρουσία επιλέγεται όταν - θέλουν κάποιος να τους εξηγήσει κάτι που δεν είναι πλήρως κατανοητό. Αντίστοιχα η ψηφιακή παρουσία επιλέγεται για να συμπληρώσει όλα τα βήματα στα οποία η φυσική παρουσία δεν είναι απαραίτητη.
Αυτό που δρομολογεί, λοιπόν, η Interamerican, είναι το επόμενο ψηφιακό βήμα: να διαμορφώσει πολλά κανάλια τα οποία να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Οι εκτιμήσεις για το 2023
Σύμφωνα με τις αναλύσεις της Interamerican, η οικονομία υποδέχεται τη νέα χρονιά με αισιοδοξία. Η αγορά δείχνει να έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα: δηλαδή στο διαφορετικό περιβάλλον το οποίο επέβαλαν οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, με την ακρίβεια που επέφερε. Οι καταναλωτές όμως, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα, έχοντας επιπλέον εξέλθει από την πανδημική κρίση, οπότε κλήθηκαν, για άλλους λόγους και υπό άλλες συνθήκες, να επιδείξουν στωικότητα και υπομονή.
Σήμερα, εμφανίζονται αποφασισμένοι να δαπανήσουν, «αγνοώντας» τον υπερπληθωρισμό, ενισχύοντας την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία στηρίζεται και από το έντονα ανοδικό τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό.
Στα «συν» της περιόδου καταγράφεται, επίσης, το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ενέργειας, στην οποία η Ελλάδα επί δεκαετίες ήταν μια καθαρά εισαγωγική χώρα. Ανάλογα ισχυρό είναι το ενδιαφέρον και για τον τομέα της τεχνολογίας, όπου στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης και της εφαρμογής της «Λευκής Βίβλου» που υποστηρίζει η κυβέρνηση, έχουν εξελιχθεί θεαματικά, ήδη από την περίοδο της πανδημίας, τα δίκτυα επικοινωνίας και μεταφοράς δεδομένων.
Οι δύο προαναφερόμενοι κλάδοι συνδράμουν σε μεγάλο βαθμό στη μεγέθυνση της ασφαλιστικής αγοράς, η οποία έρχεται να καλύψει corporate ανάγκες των επενδυτών, δίνοντας λύσεις με στόχο τη μείωση της έκθεσης σε έκτακτους -μη προβλεπόμενους- κινδύνους.
Η υγεία αποτελεί ένα ακόμη πεδίο στο οποίο η ιδιωτική ασφάλιση καταγράφει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που σε κάποιον βαθμό αποδίδονται και στην πανδημία. Αισιοδοξία υπάρχει και για τον κλάδο Ασφάλισης Περιουσίας, όπου η κυβέρνηση φαίνεται να αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ασφάλισης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Εφόσον θεσπιστεί η σχετική κάλυψη, η χώρα και κυρίως ο Έλληνας πολίτης θα απαλλαχθούν από έκτακτα βάρη, τα οποία επιδρούν αρνητικά και στον κρατικό προϋπολογισμό και στο οικογενειακό εισόδημα.