Ανοίγει ο δρόμος για την εθνικοποίηση της γιγαντιαίας γερμανικής εταιρείας ενέργειας Uniper, μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γερμανικού σχεδίου διάσωσης.
Η κρατική διάσωση έχει μέχρι στιγμής κοστίσει στη γερμανική κυβέρνηση περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ρωσική Gazprom ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Uniper, αλλά η μεγάλη πτώση στις παραδόσεις μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ανάγκασε τον γερμανικό εισαγωγέα φυσικού αερίου να αγοράσει φυσικό αέριο σε πολύ υψηλότερες τιμές για να τηρήσει τα συμβόλαιά του.
Οι επενδυτές της Uniper ψήφισαν υπέρ των δύο βασικών μέτρων στη συνεδρίαση της Δευτέρας, εισφορά κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ από το γερμανικό κράτος και περαιτέρω εισφορά έως και 25 δισ. ευρώ από το Βερολίνο.
Ως μέρος του προγράμματος διάσωσης, η γερμανική κυβέρνηση θα καταλήξει να κατέχει λίγο κάτω από το 99% της Uniper.
Ο τρέχων μέτοχος πλειοψηφίας, η Φινλανδική Fortum θα αποχωρήσει, αν και θα διατηρήσει το δικαίωμα να κάνει μια αρχική προσφορά για τα σουηδικά πυρηνικά και υδροηλεκτρικά περιουσιακά στοιχεία της Uniper έως το τέλος του 2026, εάν η εταιρεία αποφασίσει να τα πουλήσει.
Η Uniper είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει σχέδια να το κάνει.
Η απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου, τα αντίποινα της Μόσχας για τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, προκάλεσε καθαρή ζημία 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εισαγωγέα, ο οποίος παρέχει περίπου το ένα τρίτο του γερμανικού φυσικού αερίου.