Όταν τον Σεπτέμβριο του 2021 οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, ανακοίνωναν την ίδρυση της άτυπης συμμαχίας Quad (Quadrilateral Security Dialogue), που είχε σαν σκοπό την προώθηση της ελευθερίας, της ανοικτής κοινωνίας, μαζί με την αντιμετώπιση του αυταρχισμού στις χώρες του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, όλοι φωτογράφιζαν -δίχως ωστόσο να κατονομάζουν- τον αντίπαλο, που δεν ήταν άλλος από το κομμουνιστικό καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Οι αρχικές κινήσεις της Quad, αφορούσαν κοινές ναυτικές ασκήσεις με συμμετοχή πολεμικών σκαφών και από τις τέσσερις χώρες, στην περιοχή της Νότιας και Ανατολικής Κινεζικής θάλασσας. Σε μια περιοχή στην οποία εκδηλώνεται με έντονο τρόπο ο Κινεζικός επεκτατισμός, κυρίως με την κατασκευή τεχνητών νησιών που αποκτούν χωρικά ύδατα και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, πιέζοντας ασφυκτικά τα υπάρχοντα γεωγραφικά δεδομένα και τα οικονομικά συμφέροντα που απορρέουν από αυτά.
Οι πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί πριν από ένα έτος αφορούσαν μια μεγάλη γκάμα στόχων.
Ο πρώτος στόχος ήταν η δωρεά 1,2 δισ. εμβολίων για τον covid-19 καθώς και η χρηματοδότηση των εμβολιαστικών παρασκευαστικών διαδικασιών με βάση την Ινδία στα πλαίσια του Covax. Δηλαδή της Παγκόσμιας Πρόσβασης στα Εμβόλια COVID-19, που είναι μια πρωτοβουλία με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19 υπό την καθοδήγηση της Gavi, της Συμμαχίας Εμβολίων, του Συνασπισμού για τις Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες και του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).
Ο δεύτερος στόχος ήταν η χρηματοδότηση και κατασκευή υποδομών και μεγάλων τεχνικών έργων στις χώρες του Iνδο-Ειρηνικού γεωγραφικού τόξου, με κρυφό σκοπό την αναχαίτιση της Κινεζικής επεκτατικότητας στη ίδια περιοχή μέσω του νέου Δρόμου του Μεταξιού.
Ο τρίτος στόχος ήταν ο συντονισμός των προσπαθειών για τη επίτευξη των στόχων της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, κυρίως μέσω της λεγόμενης υιοθέτησης των δεσμεύσεων «πράσινης ναυσιπλοΐας», στα πλαίσια της μείωσης των ρύπων της ναυτικής εμπορικής και εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο τέταρτος στόχος ήταν η συνεργασία στο αντικείμενο των διαστημικών προγραμμάτων, των δορυφορικών συστημάτων και των παρατηρήσεων της Γης από το διάστημα.
Και τέλος, ο πέμπτος στόχος αφορούσε τη συνεργασία των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, στις υψηλές τεχνολογίες όπως είναι το 5G και η κατασκευή ημιαγωγών. Με σκοπό να υπάρχει επάρκεια στα παραγόμενα chips, ώστε να καλύπτονται οι αυξανόμενες ανάγκες της βιομηχανίας. Βέβαια, ο απώτερος στόχος ήταν και παραμένει αφενός η απεξάρτηση από την κινεζική παραγωγή ημιαγωγών και αφετέρου ο αποκλεισμός της Κίνας, από προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Σήμερα παράλληλα με τις κινήσεις της Quad, ο Λευκός Οίκος προωθεί και τη συμμαχία Chip4, με τη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, που αποτελούν τη βαριά τεχνολογική βιομηχανία στο χώρο των ημιαγωγών, αλλά και τους βασικούς πυλώνες της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας του πλανήτη, με chips. Ο στόχος είναι προφανής. Είναι η απαγόρευση των εξαγωγών κρίσιμων ημιαγωγών προς την Κίνα, σε μια προσπάθεια καθυστέρησης του μεγάλου ψηφιακού κινεζικού προγράμματος στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής chips στη Κίνα, είναι η εταιρεία SMIC, η οποία βασίζει τη παραγωγή της πάνω σε προϊόντα που ελέγχονται από τις προαναφερθείσες χώρες. Και μάλιστα τα chips που κατασκευάζει, βρίσκονται τεχνολογικά αρκετά πίσω από την κορεατική Samsung, την αμερικανική Qualcomm και την Ταϊβανέζικη TSMC.
Τα συμπεράσματα είναι δύο.
Το πρώτο είναι γεωπολιτικό και αφορά τη δημιουργία δύο επιπλέον μετώπων ανάμεσα στη Δύση και τους συμμάχους της, απέναντι στην Κίνα.
Και το δεύτερο είναι επενδυτικό και αφορά τo ισχυρό momentum των μετοχών των εταιρειών που προαναφέρθηκαν.