Δέσμια των συνεχών δικαστικών αναβολών και υπό τον φόβο παραγραφής σωρείας αδικημάτων, βρίσκεται η Folli Follie που στοχεύει να προχωρήσει, όπως προβλέπεται από το σχέδιο εξυγίανσης στην ίδρυση νέας εταιρείας αλλά και την μετατροπή της σε εταιρεία συμμετοχών, με την διορισμένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσωρινή διοίκηση της να συνεχίζει σε επιχειρησιακό επίπεδο την προσπάθεια ενδυνάμωσης με στόχο την ανάπτυξη και την «ανόρθωση» της εταιρείας.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γεώργιος Σάμιος, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, το δικαστήριο που αναβλήθηκε για τον Ιούνιο του 2023 αποτελεί «τροχοπέδη» για την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα χρησίμευαν στην περαιτέρω εξυπηρέτηση χρεών και τρεχουσών υποχρεώσεων. Ειδικότερα, πρόκειται για ακίνητη περιουσία αξίας περίπου 28 εκατ. ευρώ και τραπεζικούς λογαριασμούς ποσού περίπου 3 εκατ. ευρώ, που είχαν δεσμευθεί κατά την ποινική προδικασία βάσει του Ν. 4557/2018 περί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Εκτός από την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της, η σημερινή διοίκηση της Folli Follie υπολογίζει στα δεσμευμένα 30 εκατ. ευρώ, καθώς και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δεσμευθεί, καθώς το σύνολο των ακινήτων ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ σύμφωνα με αποτίμηση της Deloitte, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δύο νέες εταιρείες, OpsCo και AssetsCo, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας μετατροπής σε εταιρεία συμμετοχών.
Στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί τα ακίνητα σε συνδυασμό με την αξία που θα αποκτήσει η εταιρεία στην κανονική της ροή, αναμένεται να καλύψουν τις απαιτήσεις των ομολογιούχων.
Σύμφωνα με τον κ. Σάμιο, πρόθεση της διοίκησης είναι να θέσει τα θεμέλια ώστε να λειτουργήσει η OpsCo που θα αναλάβει την εμπορική δραστηριότητα της πρώην Folli Follie σαν σωστή επιχειρηματική μονάδα καθώς σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο όμιλος απασχολεί πλέον 1.000 εργαζόμενους και αναμένει τζίρο περί τα 40 εκατ. ευρώ για το 2022 και έχει καταφέρει να κρατηθεί όρθιος και να αναπτύσσεται παρά τις αντιξοότητες.
Αναφερόμενος στους ομολογιούχους, ο πρόεδρος της Folli Follie σημείωσε πως οι σχέσεις τους με την προσωρινή διοίκηση είναι άριστες και πως ό,τι γίνεται πλέον στην επιχείρηση γίνεται με τη σύμφωνη απόφαση των ομολογιούχων και συμπλήρωσε ότι παραμένει σε ισχύ η αρχική συμφωνία με τους ομολογιούχους.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν καταφέρει από τον όμιλο να πληρωθούν οφειλές προς το Δημόσιο (ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, κ.λπ.) ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 27 εκατ. ευρώ έναντι προστίμων τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ο κ. Σάμιος αναφέρθηκε στα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα «θαύμα, όχι επιτυχία» καθώς από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο με την διοίκηση Κουτσολιούτσων μέσα σε ένα εξάμηνο αποχώρησαν 41 από τα 42 brands του ομίλου, ενώ μαζί με τα σήματα έφευγαν και οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι και χρήματα για αποζημιώσεις εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν. Μόνο για την μητρική, η αλλαγή σε εργατικό δυναμικό την τελευταία τριετία έχει ξεπεράσει τα 700 άτομα, με την επιβάρυνση λόγω των αποζημιώσεων να ξεπερνά τα 6,5 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.
Πλέον σήμερα στην Ελλάδα μόνο λειτουργούν 100 καταστήματα και η Folli Follie και το Links of London εμφάνισαν ανάπτυξη 47% ενώ με αύξηση πωλήσεων περίπου κατά 24% κλείνει η κατηγορία fashion.
Επιπλέον είναι σε εξέλιξη η νέα συνεργασία του ομίλου FF Group και της πολυεθνικής εταιρείας BESTSELLER για το άνοιγμα 12 καταστημάτων Jack & Jones στην Ελλάδα. Ηδη έχουν ανοίξει τέσσερα νέα καταστήματα και τη νέα χρονιά προγραμματίζεται το άνοιγμα άλλων οκτώ καταστημάτων σε Ελλάδα και Βουλγαρία.
Παράλληλα αναπτύσσεται το brand Collective Sport αναπτύχθηκε περαιτέρω την χρονιά που πέρασε ,καθώς και νέες συνεργασίες με την Cosmetics.
«Πονοκέφαλος» για τη διοίκηση της εταιρείας αποτελεί ακόμη και σήμερα η λήξη της συνεργασίας της με τη Nike, με τον πολυεθνικό κολοσσό στον χώρο της ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ να αφήνει μεγάλο «κενό» της τάξεως των 6 εκατ. ευρώ ετησίως στις εισπράξεις. Σημειώνεται ότι έχουν λήξει τα συμβόλαια με τη Nike για τέσσερα καταστήματα (Κύπρος, Γλυφάδα, The Mall, Golden Hall) και απομένει το κεντρικό κατάστημα στο Σύνταγμα, με το συμβόλαιό του να λήγει το καλοκαίρι του 2023.