Folli Follie: Τα εμπόδια στο δρόμο για την εξυγίανση

Folli Follie: Τα εμπόδια στο δρόμο για την εξυγίανση

Εμπόδια στο δρόμο για την εξυγίανση της Folli Follie βάζει η εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης που αποφασίστηκε για τις 14 Σεπεμβρίου. Και αυτό γιατί παρά τις καθυστερήσεις η δικαιοσύνη αποφάσισε πως θα προχωρήσει σε εκ νέου δίκη, η οποία αφενός θα οδηγήσει σε μη παραγραφή ορισμένων αδικημάτων των κατηγορουμένων (στελεχών της εταιρείας και της οικογένειας Κουτσολιούτσου) και αφετέρου όμως μπλοκάρει την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie. Ανάμεσά τους ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί, για τα οποία η ολοκλήρωση της δίκης αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευσή τους.

Στο μεταξύ η εταιρεία, η οποία λειτουργεί με την διοίκηση που την ανέλαβε μετά το «σκάνδαλο» του 2018, μετά από μια περιπετειώδη τετραετία μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατάφερε να κλείσει το 2022 με κύκλο εργασιών 40 εκατ.ευρώ και μάλιστα με τον κλάδο του κοσμήματος να σημειώνει άνοδο 47% έναντι του 2021.

Ο όμιλος απασχολεί περί τους 1.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το brand awareness εξακολουθεί να παραμένει σε ένα ποσοστό 93%.

Επιπρόσθετα η εταιρεία, στο βαθμό που μπορεί, προσπαθεί να επενδύσει σε νέες συνεργασίες προαπθώντας να αυξήσει το δίκτυο των 100 καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Το σημείο - κλειδί για την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία  είναι η υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία όμως για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η δίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των λοιπών κατηγορουμένων. Με τον τρόπο αυτό θα αποδεσμευθούν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποτελούνται από την ακίνητη περιουσία της Folli Follie, η οποία εκτιμάται περί τα 28 εκατ.ευρώ και από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ύψους 3 εκατ.ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία παραμένουν δεσμευμένα βάσει του νόμου περί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Αυτό που ουσιαστικά δρα ως ανασταλτικός παράγοντας στην ολοκλήρωση της δίκης και κατ΄επέκταση στην εξυγίανση της εταιρείας είναι οι καθυστερήσεις, οι οποίες ουσιαστικά έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα». 

Ως πρώτη ημερομηνία της δίκης είχε οριστεί η 10η Ιανουαρίου 2022. Όμως, μετά από συνεχείς αναβολές και ματαιώσεις ορίστηκε εκ νέου για τον Ιούνιο του 2023. Σε αυτό συνέβαλε και η αποχή των δικηγόρων από υποθέσεις που εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό με κατηγορίες είτε ως πλημμέλημα είτε ως κακούργημα, όπως συμβαίνει στην συγκεκριμένη υπόθεση. Η αποχή αυτή αποφασίσθηκε τον Απρίλιο του 2022 και παρατάθηκε ως τις 31 Μαρτίου 2023.

Για να φθάσουμε στην 19η Ιουνίου, όπου αιτία για τη νέα αναβολή της δίκης, ήταν το σοβαρό κώλυμα της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει τη δημιουργία δυο εταιρειών. Η πρώτη αναλαμβάνει τις δραστηριότητες (OpsCo) και θα επικεντρωθεί στη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας ενώ η δεύτερη (AssetsCo), στην οποία θα περάσουν όλα τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία, θα εξασφαλίζει την λειτουργία της πρώτης. Και οι δύο εταιρείες θα έχουν έδρα το Λουξεμβούργο.

Με την έναρξη και λειτουργία των εταιρειών αυτών η Folli Follie θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών (holding), ενώ, όπως είχε δηλώσει ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γ.Σάμιος στόχος είναι «η εξυγίανση του ομίλου και πρόθεση όλων αποτελεί να λειτουργήσει κανονικά σαν μια σωστή επιχειρηματική μονάδα η OpsCo και επίσης οι ομολογιούχοι να μην ζημιωθούν».

Βέβαια, για να προχωρήσουν οι παραπάνω διαδικασίες απαιτείται το ξεμπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων, αλλοιώς δεν μπορεί να προχωρήσει η εξυγίανση, την οποία έχει επιδιώξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και άλλοι αρμόδιοι φορείς, μέσω, άλλωστε και του διορισμού του παρόντος διοικητικού συμβουλίου που έγινε με δικαστική απόφαση. 

Παράλληλα, η όποια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δίκης και κατ΄επέκταση του πλάνου εξυγίανσης πλήττει την εικόνα της χώρας στο διεθνές επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με την σημερινή διοίκηση της εταιρείας.