ΕΤΕ: Αύξηση 30% στα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΕΤΕ: Αύξηση 30% στα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αυξάνει διαρκώς τα μερίδιά της στις ΜμΕ η Εθνική Τράπεζα η οποία έχει χορηγήσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα την τελευταία τριετία. Οι νέες χρηματοδοτήσεις σε ΜμΕ αυξήθηκαν σε 26% το 2022 και φέτος έχουν επιταχυνθεί περαιτέρω, καθώς είναι αυξημένες κατά 30% μέχρι στιγμής από την αρχή του χρόνου. Η στήριξη των ΜμΕ αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΤΕ λόγω του ειδικού βάρους που διαθέτουν για την ελληνική οικονομία.

Έτσι η ΕΤΕ έχει διευρύνει την πελατειακή βάση της στις ΜμΕ και συνεργάζεται με 200.000 επιχειρήσεις (τις οποίες με βάση το μοντέλο της τράπεζας έχει αναθέσει σε 450 επαγγελματικούς συμβούλους), εκτιμώντας ότι αποτελούν τη βάση και το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής οικονομίας, τη στιγμή που αναλογικά έχουν τη μικρότερη δανειοδότηση και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Μεγάλη ανάπτυξη είχε το τμήμα ψηφιακής τραπεζικής το οποίο ενίσχυσε έτσι σημαντικά τις ΜμΕ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πελάτες της Εθνικής απέκτησαν 350.000 προϊόντα με καθαρά ψηφιακή διαδικασία (κάρτες, καταναλωτικά, τραπεζοασφαλιστικά, νέοι λογαριασμοί), ενώ περίπου το 70% των καταναλωτικών δανείων δίνονται μέσα από τα ηλεκτρονικά κανάλια. Η επένδυση στο νέο Core banking σύστημα που βασίζεται στο cloud, θα δώσει ευελιξία και διευρυμένες δυνατότητες για νέα, σύγχρονα προϊόντα και λύσεις, εκτιμούν από την τράπεζα.

Η Εθνική παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση για την εξυπηρέτηση των άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων επιχειρηματικών αναγκών των ΜμΕ. Ένα πρόσθετο εργαλείο της τράπεζας στην υποστήριξη των ΜμΕ είναι η ψηφιακή τραπεζική: «Έχουμε κατακτήσει την 1η θέση στην ψηφιακή τραπεζική προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις, αλλά και μετασχηματισμό συστημάτων» λένε από την τράπεζα, σημειώνοντας για την μεθοδική ανάπτυξη αυτής της προσέγγισης:

  • Το ευρύ πρόγραμμα μετασχηματισμού (διαδικασιών-συστημάτων-μοντέλου εξυπηρέτησης-προϊόντων-Digital transformation)
  • Τη δημιουργία Επιχειρηματικών Οικοσυστημάτων μέσω συνεργασιών
  • Τις δράσεις στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων και γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Οι ΜμΕ και η χρηματοδότησή τους 

Καθώς η ΕΤΕ παρακολουθεί στενά το συγκεκριμένο τομέα της ελληνικής οικονομίας, έχει συγκεντρώσει αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 865.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους, και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ, της απασχόλησης και ευρύτερα στην υγιή διάρθρωση της οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και επεξεργάζεται το τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης της τράπεζας, οι ΜμΕ της χώρας:

  • αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων
  • απασχολούν περίπου το 55% των εργαζομένων της χώρας
  • συνεισφέρουν περίπου στο 38% της Προστιθέμενης Αξίας.
  • Αν και σε αριθμό υπερτερούν οι ατομικές επιχειρήσεις(80%), το μεγαλύτερο μερίδιο του κύκλου εργασιών (της τάξης του 60%) παράγεται από εταιρείες διάφορων νομικών μορφών (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ κτλ.)

Τι δείχνει η μελέτη της ΕΤΕ για τις ΜμΕ

Πρόσφατη μελέτη της ΕΤΕ υποδηλώνει ισχυρή ανάπτυξη. Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ αυξήθηκε εκ νέου κατά 8 μονάδες στο πρώτο εξάμηνο φέτος, (φτάνοντας τις 16), με ατμομηχανή τις επενδύσεις.

Μάλιστα το 43% των ΜμΕ εκτιμά ότι την επόμενη τριετία θα αυξήσει το συνολικό ύψος των επενδύσεών του συγκριτικά με την προηγούμενη τριετία ενδεικτικά, στους παρακάτω άξονες:

  • Πράσινες επενδύσεις
  • Αναβάθμιση εγκαταστάσεων
  • Ψηφιακά εργαλεία
  • Επέκταση στο εξωτερικό

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα η αισιοδοξία έχει επανέλθει η διάθεση για επενδύσεις έχει αυξηθεί και ο βασικός προβληματισμός αφορά στο κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών. Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Το 54% του τομέα εκτιμά αύξηση πωλήσεων το 2023 και 59% για την επόμενη τριετία (έναντι 46% του τομέα με ανοδικές πωλήσεις την προηγούμενη τριετία)
  • Τα στοιχεία αβεβαιότητας που παραμένουν βάσει της έρευνας της ΕΤΕ, αφορούν κυρίως το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών (με 63-65% του τομέα να δηλώνει υψηλή επίδραση) και σε δεύτερο βαθμό η δυσκολία εύρεσης προσωπικού και η αδύναμη ζήτηση (46% και 43% αντίστοιχα)
  • Παρά τις πιέσεις της συγκυρίας, η χρηματοοικονομική υγεία των επιχειρήσεων παρουσιάζει σημάδια υψηλής ανθεκτικότητας, αφού το ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας μειώθηκε σε 8% του τομέα, από 10% το προηγούμενο εξάμηνο

Digital Banking

Το 2022, πελάτες της Εθνικής απέκτησαν συνολικά 350.000 προϊόντα με καθαρά ψηφιακή διαδικασία (κάρτες, καταναλωτικά, τραπεζοασφαλιστικά, νέοι λογαριασμοί). Επίσης, περίπου 70% των καταναλωτικών δανείων δίνονται από τα ηλεκτρονικά κανάλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία η ΕΤΕ έχει:

  • Συνολικά 3,8 εκ. εγγεγραμμένους χρήστες από τους οποίους 3,6 εκ. φυσικά πρόσωπα και 200.000 επιχειρήσεις
  • Τις ψηφιακές εφαρμογές της ΕΤΕ έχουν αποκτήσει 3,8 εκ. χρήστες
  • Οι ενεργοί χρήστες φθάνουν τα 2,8 εκατομμύρια. 

Από την ΕΤΕ εκτιμούν ότι η  επένδυση στο νέο Core banking σύστημα που είναι cloudbased, θα προσφέρει νέα ευελιξία και διευρυμένες δυνατότητες για νέα, σύγχρονα προϊόντα και λύσεις, ενώ τονίζουν ότι η τράπεζα είναι πρώτη ανάμεσα στις Ελληνικές τράπεζες και μέσα στις 20 καλύτερες παγκοσμίως ως προς τις δυνατότητες που προσφέρει το digital banking