Bιομηχανία Πλαστικών Ελλάδας: Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τον κλάδο

Bιομηχανία Πλαστικών Ελλάδας: Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τον κλάδο

Ως μια σειρά προκλήσεων για τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος τα καίρια θέματα που αφορούν τον κλάδο και άπτονται της βιωσιμότητας της βιομηχανίας στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι κ.κ. Βασίλειος Γούναρης, πρόεδρος του δ.σ. του Συνδέσμου και ο κ. Χαρίλαος Πανόπουλος, αντιπρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου, τα βασικά ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τον κλάδο είναι τρία:

Το πρώτο αφορά στην αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης. Όπως αναφέρει η διοίκηση του Συνδέσμου το αίτημα αυτό αφορά στην επίσπευση των αλλαγών στο σύστημα ανακύκλωσης των πλαστικών, η οποία χαρακτηρίζεται ως επιτακτική δεδομένων των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί για τα επόμενα έτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Οι προτάσεις του ΣΒΠΕ για το θέμα αυτό είναι:  

  • Επέκταση της εφαρμογής των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και σε άλλα ρεύματα πλαστικών αποβλήτων (π.χ. γεωργοκτηνοτροφικά, αγροτικό φιλμ).  
  • Εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, όπου θα υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με την πορεία της διαχείρισης αποβλήτων, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με την αύξηση των διαθέσιμων κάδων συλλογής των ρευμάτων αποβλήτων στις γειτονιές, αναμένεται να δράσει ευεργετικά και ως προς την αποτελεσματικότητα του συστήματος διαλογής. 
  • Επιβολή προστίμων που θα ενσωματώνουν το περιβαλλοντικό κόστος από την ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων συσκευασίας στο οικοσύστημα (π.χ. στην πόλη ή στο δάσος), και τα οποία σε συνδυασμό με το πυκνότερο σύστημα κάδων συλλογής, θα περιορίσουν σημαντικά τις ποσότητες συσκευασίας που δεν εισέρχονται στο σύστημα διαχείρισης – κατά συνέπεια και τις ανεπιθύμητες περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. 
  • Αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών υποδομών και την κατασκευή νέων υποδομών ανακύκλωσης.
  • Επέκταση της θέσπισης ελάχιστων ποσοστών ανακύκλωσης σε διάφορα προϊόντα. Με στόχο την επίτευξη των παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να διαμορφώσουν νομοθετικό πλαίσιο που θα υποστηρίζει την ανακύκλωση, μακριά από τις εύκολες λύσεις των απαγορεύσεων, που έχουν βραχυπρόθεσμα οφέλη. 
  • Η βιομηχανία των πλαστικών από την πλευρά της να συνεχίσει να επενδύει –όπως ήδη πράττει– στον επανασχεδιασμό των προϊόντων με στόχευση να καταστεί πιο εύκολο να ανακυκλωθούν, σε σύγκριση με το σήμερα.
  • Οι τελικοί καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να υποστηρίξουν με την πράξη τους τη διαδικασία της ανακύκλωσης. 

Το δεύτερο θέμα αφορά στην αξιοποίηση των βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος θεωρεί ότι η καλύτερη δυνατή χρήση των βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών μπορεί να προέλθει από τον καφέ κάδο και τη συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων, που από 01/01/2024 γίνεται υποχρεωτική σύμφωνα με ευρωπαϊκό Κανονισμό.

Η ελληνική νομοθεσία με τον Ν.4819/2021 έχει ρυθμίσει τα ζητήματα αυτά, χωρίς όμως να έχουν γίνει βήματα για την εφαρμογή του, με αποτέλεσμα τυπικά να είμαστε ευθυγραμμισμένοι με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, αλλά ουσιαστικά να γεμίζουν οι χώροι υγειονομικής ταφής με οργανικά απορρίμματα (40-60% κατά βάρος στο σύνολο των απορριμμάτων). 

Εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου θα ήταν ωφέλιμο για όλους, και πρωτίστως για το περιβάλλον, να συμπεριλάβουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο πρόγραμμά τους δεσμεύσεις που να αφορούν την καθολική ξεχωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων, κάτι στο οποίο οι βιοαποικοδομήσιμες σακούλες αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση.

Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος καλεί τη νέα κυβέρνηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου που αφορά την ξεχωριστή διάθεση των βιοαποβλήτων, καθώς, όπως πιστεύει η εφαρμογή του θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας.

Το τρίτο θέμα αφορά την έλλειψη εργατικού δυναμικού που απειλεί τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Οι ελλείψεις και η δυσκολία εύρεσης προσωπικού σε κλάδους – πυλώνες της ελληνικής οικονομίας (τάση που σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ αναμένεται να ενταθεί στο εγγύς μέλλον) θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής βιομηχανίας και στην υγιή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνουν τα μέλη του Συνδέσμου.

Μάλιστα, πρόσφατα, είχαν ζητήσει από το υπουργείο Μετανάστευσης την άμεση αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής προς μια κατεύθυνση που θα διευκολύνει περαιτέρω την απασχόληση (εξειδικευμένου και μη) εργατικού δυναμικού αλλοδαπών πολιτών.