Cognitiv+: Η πλατφόρμα που «βάζει σε τάξη» έγγραφα και συμβόλαια

Cognitiv+: Η πλατφόρμα που «βάζει σε τάξη» έγγραφα και συμβόλαια

Η πλατφόρμα Cognitiv+ διαθέτει μια σειρά εργαλείων που εξορθολογίζουν την ανάλυση νομικών εγγράφων, από τη σάρωση εγγράφων και την κατανόηση ρητρών και υποχρεώσεων, μέχρι τη δημιουργία αναφορών με εξαγόμενα δεδομένα, δίνοντας τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις να επιτύχουν ταχύτερη και καλύτερη λήψη αποφάσεων.

Η Cognitiv+, όπως αναφέρει ο Βασίλης Τσώλης, Founder και CEO της εταιρείας ξεκίνησε σαν ιδέα το 2015 όταν εργαζόταν ως νομικός σύμβουλος στον τομέα της ενέργειας. «Έχοντας σπουδάσει αρχικά Πολιτικός Μηχανικός και ύστερα Νομική, αδυνατούσα να κατανοήσω την απουσία αυτοματισμών που να βελτιώνουν την ποιότητα εργασίας των δικηγόρων, να μειώνουν τον όγκο της δουλειάς τους και να εντοπίζουν τους κινδύνους, που ενυπάρχουν στις συμβατικές υποχρεώσεις των συμβολαίων που διαχειρίζονται καθημερινά.»

 

Τα συμβόλαια τα τελευταία χρόνια τείνουν να γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκα, ενώ ο αριθμός των συμβατικών υποχρεώσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κάτι που συνεπάγεται αυξημένους κινδύνους μη-συμμόρφωσης, καθώς και αυξημένα κόστη για τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται. Παρά την κρισιμότητα του ζητήματος, η ανεπαρκής διαχείριση των συμβάσεων είναι κοινή σε όλες τις επιχειρήσεις, γεγονός που οδηγεί σε ζημίες που κοστολογούνται κατά μέσο όρο σε πάνω από το 9% των ετήσιων εσόδων τους.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η ιδέα ωρίμασε το 2017, όταν και συστάθηκε η εταιρεία. «Αρχικά, δημιουργήσαμε ένα σύστημα, το οποίο, με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη και τεχνικές NLP, αναγνωρίζει και εξάγει τις συμβατικές υποχρεώσεις και εντοπίζει σημαντικές ρήτρες που μπορούν να αποβούν κρίσιμες για τις επιχειρήσεις όπως ο περιορισμός ευθύνης, η αρμοδιότητα δικαστηρίου, αποζημιώσεις κ.ά.», σημειώνει περιγράφοντας το ταξίδι της πλατφόρμας και συνεχίζει:

«Στη συνέχεια, διενεργώντας έρευνα και κατανοώντας τις ανάγκες της αγοράς, αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός συμβολαίων σε άλλες γλώσσες πέρα από τα αγγλικά και για αυτό αποφασίσαμε, με νέες τεχνικές NLP, να επεκταθούμε και σε άλλες γλώσσες. Αυτές είναι τα Ελληνικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Ισπανικά. Μελλοντικά σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε μοντέλα και σε άλλες από αυτές τις γλώσσες, με σκοπό την εξυπηρέτηση άλλων αγορών όπου υπάρχει έλλειψη αντίστοιχων συστημάτων.»

«Τη δεδομένη στιγμή», εξηγεί δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας για την πλατφόρμα, «χτίζουμε ένα νέο σύστημα με πιο φιλικό design για τον χρήστη, το οποίο θα αναγνωρίζει και θα κατηγοριοποιεί πάνω από 30 διαφορετικούς τύπους νομικών εγγράφων. Θα βοηθήσει μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να οργανώσουν και να διαχειριστούν τα έγγραφά τους πριν από την διαδικασία της δέουσας επιμέλειας. Έπειτα, θα μπορούν να εντοπίζουν αυτόματα και να διαχειρίζονται τους κινδύνους».

Η διαφοροποίηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό αλλά και τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας Cognitiv+, σύμφωνα με τον Β. Τσώλη, είναι «ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε - και είμαστε πολύ κοντά - μια ολοκληρωμένη λύση που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας μέσος δικηγόρος εύκολα και γρήγορα για να διαχειρίζεται τα έγγραφά του. Ακόμη, το γεγονός ότι η λύση μας θα υποστηρίζει και άλλες γλώσσες, εκτός από τα αγγλικά, μας δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.»

Ο ίδιος, αναφέρει την ευκαιρία που δημιούργησε για την πλατφόρμα ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, προτρέποντας παράλληλα και άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες.

«Το φθινόπωρο του 2021 παρευρεθήκαμε μέσω του Elevate Greece στη ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την Εθνική Τράπεζα και να ενημερωθούμε για τον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds, όπου πήραμε μέρος αργότερα. Στην πραγματικότητα, η Cognitiv+ ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στο Λονδίνο και συνεπώς οι περισσότεροι πελάτες μας δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας. Πλέον διατηρούμε υποκατάστημα στην Αθήνα και θεωρήσαμε ότι μέσω του Διαγωνισμού θα γνωρίσουμε καλύτερα την Εθνική Τράπεζα αλλά και θα μάθουμε σε βάθος τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Ακόμη, θεωρούμε σκόπιμο να μας γνωρίσουν ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να βελτιώσουν τις διαδικασίες διαχείρισης των νομικών εγγράφων τους και να συνομιλήσουμε μαζί τους. Ο Διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας ήταν το καλύτερο πλαίσιο για να το πετύχουμε αυτό.

Στο παρελθόν έχουμε συμμετάσχει και σε άλλους διαγωνισμούς στο εξωτερικό και έχουμε διακριθεί αρκετές φορές. Οι διαγωνισμοί αντίστοιχου βεληνεκούς, δίνουν την ευκαιρία σε μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις -όπως και η δική μας- να δικτυωθούν, να μάθουν τις ανάγκες της αγοράς και να παρουσιάσουν τη λύση τους σε άλλες επιχειρήσεις και παράγοντες που θα μπορούν να επενδύσουν στην ιδέα τους.

Θα συμβουλεύαμε και άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις είτε μικρότερες είτε μεγαλύτερες να συμμετέχουν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Εκτός από την δικτύωση που προσφέρεται (που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις μικρές επιχειρήσεις), είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενδυνάμωση των επιχειρήσεων που υποστηρίζεται μέσω των διαγωνισμών αυτών. Ακόμη, δημιουργείται ένα πλαίσιο ανταλλαγής ιδεών και απαιτήσεων από φορείς και παράγοντες της ελληνικής αγοράς. Η ανταλλαγή ιδεών με άτομα που δραστηριοποιούνται στην αγορά που απευθύνεται το προϊόν σου, μπορεί να κρίνει την κατεύθυνση και το μέλλον του. Άλλωστε, ο σκοπός μας είναι να φτιάξουμε προϊόντα που όσο σπουδαία και αν ακούγονται, οφείλουν να εξυπηρετήσουν έναν τελικό χρήστη.»

«Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή στον Διαγωνισμό αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία για κάθε μικρή και πιο μεγάλη επιχείρηση», και καταλήγει τονίζοντας ότι, «όντας μια εταιρεία που δραστηριοποιείται από το 2017, θα συμβουλεύαμε άλλες επιχειρήσεις να αδράξουν ευκαιρίες όπως αυτές που προσφέρει η Εθνική Τράπεζα για την ενδυνάμωση και την ανάδειξη της ιδέας τους. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι κάθε ιδέα όσο απίθανη και αν ακούγεται, μπορεί να έχει απήχηση στην αγορά. Παρόλα αυτά, αν η ιδέα δεν φτάσει στα “κατάλληλα αφτιά”, τότε μπορεί να χαθεί μαζί με άλλες πολύ καλές ιδέες και λύσεις. Συνεπώς, χρειάζεται ένα σύνολο παραγόντων όπως ένα καλό προϊόν που να προσφέρει λύση στους πελάτες του, επικοινωνία και μάρκετινγκ.

Το NBG Business Seeds μάς έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα την Εθνική Τράπεζα και τους ανθρώπους της, να γνωρίσουμε άλλες επιχειρήσεις και να ανταλλάξουμε ιδέες. Μάλιστα, μάθαμε και πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τις τράπεζες να βελτιώσουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τα έγγραφά τους αλλά πήραμε και feedback για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα!

Το γεγονός ότι διακριθήκαμε, μας έδωσε μεγάλη χαρά και κίνητρο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες να βελτιώσουμε το προϊόν και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε.»

Η υποβολή προτάσεων για τον 13 ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, στις 15:00μμ.

Για να υποβάλετε κι εσείς την πρότασή σας στον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας πατήστε εδώ.