Όταν επί προεδρίας Τραμπ, ξεκινούσε ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, το ενδιαφέρον εστιαζόταν στους περιορισμούς των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας και χοιρινού κρέατος προς την Κίνα και στις εισαγωγές μιας σειράς από ηλεκτρικές συσκευές καθώς και μέταλλα από την πλευρά των ΗΠΑ.
Ακολούθησε ο αποκλεισμός Κινεζικών τεχνολογικών και ψηφιακών εταιρειών, όπως είναι για παράδειγμα η Huawei, από αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς για ψηφιακές υποδομές, όπως το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο 5G.
Ταυτόχρονα είχε αρχίσει η τροχοδρόμηση της εξόδου μεγάλων αμερικανικών παραγωγικών μονάδων από το έδαφος της Κίνας και η μεταφορά τους σε πιο «φιλικές» χώρες, όπως είναι η Ινδία, το Βιετνάμ, το Μεξικό, αλλά στις ίδιες τις ΗΠΑ. Και αυτό διότι μεγάλο μέρος του Κινεζικού φθηνού εργατικού δυναμικού, έχει αντικατασταθεί στις παραγωγικές διαδικασίες από ρομποτικούς βραχίονες ή από τις πλήρως αυτοματοποιημένες μονάδες.
Οπότε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κίνας, που ήταν η φθηνή βιομηχανική παραγωγής, αδυνατίζει. Επιπλέον με την «μετακόμιση» των μονάδων, εξαλείφεται ο κίνδυνος της τεχνολογικής κατασκοπίας, της παραγωγικής αντιγραφής και της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, που αποτελούσαν και αποτελούν το αγαπημένο σπορ του Πεκίνου.
Η μεταφορά της παραγωγικής μονάδας της ναυαρχίδας των κινητών συσκευών της Apple, όπως είναι το iPhone 14, δεν ήρθε από το πουθενά. Εντάσσεται στη στρατηγική της Apple να απαγκιστρωθεί από την Κίνα. Είχε προηγηθεί η αναγγελία της ίδρυσης μιας μεγάλης βιομηχανικής μονάδας κατασκευής ημιαγωγών / chips, στην Ινδία, από την Ταϊβανέζικη Foxconn και την Ινδική Vedanta.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα $19,5 δισ., σε μια έκταση 400 εκταρίων, που περιήλθε στα χέρια της κοινοπραξίας με διαδικασίες fast track, παραμερίζοντας όλες τις γραφειοκρατικές δυσκολίες του Ινδικού κράτους. Η μονάδα που θα απασχολεί περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους, θα ανεγερθεί στην περιοχή της Gujarat, που ονομάζεται και Indian Silicon Valley. Και θα είναι η τρίτη τέτοιου είδους επένδυση στο αντικείμενο των ημιαγωγών, μετά τις αντίστοιχες επενδύσεις της Ινδικής ISMC και της IGSS Ventures από τη Σιγκαπούρη.
Η Foxconn Semiconductor Group, δεν είναι ένα τυχαίος παίκτης. Είναι ο βασικός τεχνολογικός προμηθευτής της Apple στον τομές των κινητών τηλεφώνων. Οι υπάρχουσες παραγωγικές δυνατότητες της Foxconn στην Ινδία, μπορούν να καλύψουν σήμερα το 5% της παγκόσμιας παραγωγής της Apple. Ωστόσο, μέσω της νέας μονάδας της Foxconn – Vedanta, η Apple θα μπορεί να καλύπτει μέσω της Ινδίας το 25% της παγκόσμιας ζήτησης. Κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα το 2025. Με αποτέλεσμα το 25% των iPhone 14, να γράφουν στο κουτί συσκευασίας τους «Made in India», αντί για «Made in China».
Είναι πολύ πιθανόν αρκετά σύντομα να δούμε και iPhones 14 να γράφουν πάνω τους “Made in Vietnam”, καθώς η Foxconn προχώρησε στην κατασκευή μονάδας ημιαγωγών / chips, στο Βιετνάμ ύψους $1,5 δισ.
H απαγκίστρωση της Apple, αυτού του καινοτόμου αμερικανικού ψηφιακού και τεχνολογικού κολοσσού, από την Κίνα, δεν αποτελεί απλά ένα δείγμα της νέας εμπορικής και βιομηχανικής εποχής που ανατέλλει. Αποτελεί την απόλυτη επιβεβαίωση της ανόρθωσης τειχών στα πλαίσια της προάσπισης και διατήρησης της ψηφιακής υπεροπλίας της Δύσης απέναντι στην Κίνα.