Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών ΜμΕ

Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή μετάβαση των ελληνικών ΜμΕ

Το ποσόν των 350 δισ.ευρώ, περίπου, αναμένεται να δαπανήσουν το 2023 οι περίπου 40 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη με στόχο την τεχνολογική και ψηφιακή τους αναβάθμιση.

Σύμφωνα με έρευνα  που πραγματοποίησε ο διεθνής οίκος Analysys Mason, οι δαπάνες των ΜμΕ για την τεχνολογία, κατά το τρέχον έτος, θα είναι αυξημένες κατά 6,3% σε σύγκριση με τις δαπάνες του 2022. 

Οι προβλέψεις βασίζονται στα δεδομένα του SMB Technology Forecaster της Analysys Mason, το οποίο παρέχει πληροφορίες για τις δαπάνες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε 132 κατηγορίες τεχνολογίας σε 52 χώρες.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν στην πληροφορική, αν και η διαδικασία λήψης αποφάσεων έχει γίνει περισσότερο χρονοβόρα, επειδή οι ΜμΕ εξετάζουν πιο προσεκτικά το κόστος και τα οφέλη οποιασδήποτε νέας λύσης. Επιπλέον, η συμπεριφορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει αλλάξει σημαντικά με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ζήτηση για λύσεις που βασίζονται στο cloud, οι οποίες έχουν γίνει βασική στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το 2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παγκοσμίως, θα δαπανήσουν περισσότερα από 66 δισ.δολάρια για λύσεις πληροφορικής από φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αναζητούν όλο και περισσότερο στους παρόχους τηλεπικοινωνιών για συμβουλές, υποστήριξη και υπηρεσίες πληροφορικής.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος οι δαπάνες ως υπηρεσία θα αυξηθούν. Οι δαπάνες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για λύσεις “Πλατφόρμες ως Υπηρεσία” (PaaS) αναμένεται να αυξηθούν κατά 18% σε ετήσια βάση, από 3,4 δισ.δολάρια το 2022 σε 4 δισ.δολάρια το 2023.

Επιπλέον, οι δαπάνες Λογισμικού ως Υπηρεσίας (SaaS) αναμένεται να αυξηθούν από 44 δισ.δολάρια το 2022 σε 54 δισ.δολάρια το 2023, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 22% από έτος σε έτος. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιδιώκουν να βελτιστοποιήσουν και να αυτοματοποιήσουν τις λειτουργίες για να αυξήσουν την αποδοτικότητα και να βελτιώσουν τη χρήση δεδομένων.

 

Σε εξέλιξη η διαδικασία ενισχύσεων για ψηφιοποίηση των ελληνικών ΜμΕ


Στη χώρα μας, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει ήδη ανοίξει.

Ο αρχικός προϋπολογισμός της δράσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης και επενδύσεων ανακοίνωσε πρόσφατα την αύξηση των κονδυλίων πάνω από αυτό το ποσό.

Η δέσμη δράσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων ως προς την υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα, καλύπτοντας στοχευμένες ανάγκες τους ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους, αλλά και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις δράσεις. Η πρώτη αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στη λειτουργία τους, η δεύτερη αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η τρίτη αφορά στον  Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής σε επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Οι βασικές δαπάνες που καλύπτονται αφορούν σε εξοπλισμό, λογισμικό και παροχή υπηρεσιών. Για την πρώτη δράση ενδεικτικά αναφέρονται ο ψηφιακός εξοπλισμός γραφείου, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, διάδρασης με εργαζόμενους, πελάτες ή προμηθευτές κλπ. Σε ό,τι αφορά το λογισμικό καλύπτεται η προμήθεια βασικών εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων και διαδικασιών (πχ ERP, WMS, KPIs, ΕDI, ΒΜPS, κλπ), επεξεργασίας εικόνας, 3D μοντέλων και CAD, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, βελτιστοποίησης της παραγωγής κλπ. 

Η δεύτερη δράση περιλαμβάνει την επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας. Τη διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν με την προϋπόθεση ότι οι επιλέξιμες δαπάνες πρέπει να υπερβαίνουν κατά τουλάχιστον 200 % τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού που επαναχρησιμοποιούνται. Η δράση καλύπτει την προμήθεια εξελιγμένων συστημάτων λειτουργίας εγκαταστάσεων ή προσωπικού, αυτοματοποίησης της παραγωγής με ρομποτικά συστήματα, μηχανές CNC, 3D printers, 3D scanners, αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, προμήθεια εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή συστημάτων και εξοπλισμού Industry 4.0. κλπ. Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ.

Η τρίτη δράση καλύπτει δαπάνες για δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης, επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας, διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν καθώς και θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Οι βασικές δαπάνες εξοπλισμού που καλύπτονται στην δράση αυτή περιλαμβάνουν την προμήθεια εξοπλισμού παρόμοιου με αυτόν της δεύτερης δράσης, ενώ στις εφαρμογές του λογισμικού έχει προστεθεί η προμήθεια εφαρμογών αυξημένης ευφυίας διοικητικού και οικονομικού προγραμματισμού, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάλυσης δεδομένων με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποίησης της παραγωγής, αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, blockchain, κ.λπ.

Ακόμη, στις υπηρεσίες υπηρεσίες που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση οι ενδεικτικές δαπάνες περιλαμβάνουν συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για την παραμετροποίηση και ενσωμάτωση των νέων συστημάτων στη λειτουργία των ΜμΕ, πιστοποίηση συστημάτων και άλλες.