Ανακατατάξεις στην ασφαλιστική αγορά

Ανακατατάξεις στην ασφαλιστική αγορά

Η εξαγορά του 80% της ασφαλιστικής εταιρείας Υδρόγειος από τον ιταλικό όμιλο Reale αποτελεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη στον ασφαλιστικό τομέα, ο οποίος την τελευταία πενταετία χαρακτηρίζεται από ένα «μπαράζ» εξαγορών, συγχωνεύσεων και ανακατατάξεων με deals που εκτιμώνται σε πάνω από 1,7 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι τέσσερις από τις έξι μεγάλες εξαγορές στον κλάδο παραγματοποιήθηκαν μέσα στη διετία 2021-2022. Τα deals αυτά έχουν οδηγήσει σε μια σταδιακή αναδιάρθρωση της αγοράς, στην οποία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες από τις συνολικά 51 που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καταλαμβάνουν μερίδιο που υπερβαίνει το 80%. Η συγκέντρωση αυτή αφορά περισσότερο τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντονότερα στον Κλάδο Ζωής και Ζημιών. 

Και οι δύο παραπάνω κλάδοι παρουσίασαν μια αυξητική πορεία μέσα στο προηγούμενο έτος, καθώς οι Ασφαλίσεις κατά Ζημιών αυξήθηκαν κατά 6,1%, φτάνοντας τα  2,41 δισ. ευρώ, οι Ασφαλίσεις Ζωής αυξήθηκαν κατά 2,4% φτάνοντας τα 2,43 δισ. ευρώ, ακολουθώντας την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της χώρας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, αλλά και με βάση τα συμπεράσματα που εξήχθησαν στο φετινό διεθνές συνέδριο των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ύδρα, οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά και το επόμενα χρόνια αναμένονται ραγδαίες. Μάλιστα το πεδίο ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού έχει ήδη ετοιμαστεί και αναμένει να εισέλθουν τα μεγάλα σχήματα που προέκυψαν από τις έξι μεγάλες συμφωνίες της τελευταίας πενταετίας. 

Tα στρατηγικά σχέδια των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων, όπως παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, δείχνουν ότι θα υπάρξουν σκληρές μάχες μεταξύ τους, με στόχο την ενίσχυση των μεριδίων τους σε μια αγορά, η οποία, προς το παρόν, δείχνει λιγοστά περιθώρια ανάπτυξης. 

Βέβαια, καταλυτικός στην έκβαση της μάχης του ανταγωνισμού θα είναι ο ρόλος της τραπεζικής χρηματοδότησης, από τη μία πλευρά και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, από την άλλη.

Στρατηγικός σχεδιασμός και ο ρόλος της πολιτείας

Το στίγμα των ανακατατάξεων στην ασφαλιστική αγορά το δίνουν από εδώ και στο εξής οι μεγάλοι όμιλοι. Έτσι ξεκινώντας από το τελευταίο deal, αυτό της Υδρόγειος Ασφαλιστική, το συμπέρασμα που εξάγεται από την κίνηση αυτή είναι το κυνήγι μιας περαιτέρω δυναμικής ανάπτυξης στη διεθνή ασφαλιστική αγορά, μέσω διεθνούς εμπειρίας αλλά και εξειδίκευσης. 

Ειδικότερα για την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς, η γεωγραφική διασπορά, αλλά και η χαμηλή διείσδυση στη χώρα μας του ασφαλιστικού προϊόντος που βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο προϋποθέτουν σύμφωνα με την εταιρεία μια περαιτέρω αύξηση του μεριδίου της. 

To CVC Capital Partners Fund, που ελέγχει το 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής από το 2021, στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου στην τεχνολογία, αλλά και στη δημιουργία νέων ασφαλιστικών προϊόντων πολλών επιπέδων.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους ανταγωνιστές η ERGO Ασφαλιστική, η οποία ολοκλήρωσε το 2020 την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής θέτει το θέμα και της τραπεζικής χρηματοδότησης, η οποία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ασφαλίσεων περιουσίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ολοκλήρωση του μηχανισμού εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων που προβλέπεται να μπει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2023. 

Ακόμα, η θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων για κτίρια ή κατοικίες που θα έχουν ασφαλίσεις για φυσικές καταστροφές αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, κάτι που όμως θα φανεί από το 2025 και μετά.

Ακόμη, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Πίστης, η οποία εξαγοράστηκε από τον γερμανικό όμιλο Allianz SE, πέρσι, εκφράστηκε η άποψη ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε κατάργηση των μη ανταποδοτικών φόρων, όπως ο φόρος 15% επί των ασφαλίστρων που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους. Παράλληλα, ο φόρος αυτός αναγκάζει τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τα ασφάλιστρα. Η εταιρεία προτείνει την αντικατάστασή του με τον ΦΠΑ, ώστε να μπορεί να δικαιολογείται στα έξοδα των εταιρειών.  

Κοινή συνισταμένη, βέβαια, για όλους του μεγάλους ομίλους αποτελεί και ο πληθωρισμός, καθώς επιδρά αφενός στις επενδύσεις αλλά και  στο κόστος των αποζημιώσεων.Παράλληλα,  μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών ανοίγοντας περισσότερο την «ψαλίδα» μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών.