Alpha Bank: Πώς αύξησε ρευστότητα και κερδοφορία
Αρχείο
Αρχείο

Alpha Bank: Πώς αύξησε ρευστότητα και κερδοφορία

Η ισχυρή ρευστότητα προερχόμενη από την καταθετική βάση η οποία έχει μάλιστα αυξημένη διασπορά, είναι στοιχείο κλειδί για το προφίλ ασφάλειας και βιώσιμης κερδοφορίας της Alpha Bank, όπως και του συνόλου των συστημικών τραπεζών, άλλωστε. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στους δείκτες ρευστότητας και δανείων προς καταθέσεων της Alpha Bank και των άλλων τραπεζών.

Να σημειωθεί όμως ότι χάρη στην ισχυρή καταθετική βάση η Alpha έχει διαμορφώσει δείκτη σταθερής χρηματοδότησης (NFSR) 125% δηλαδή πάνω από το ελάχιστο εποπτικό όριο (που είναι το 100%) και στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι στο 126%.

Η Alpha Bank αύξησε μάλιστα τη σταθερή χρηματοδότησή της, χάρη στην καταθετική της βάση κι όχι στηριζόμενη στον φθηνότερο δανεισμό που επιτυγχάνουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και είναι χαρακτηριστική η σταθερή αύξηση του δείκτη χρηματοδότησης που διαμορφώνει με ανοδική πορεία επί 4 διαδοχικά τρίμηνα από το 113% το Μάρτιο του 2022 μέχρι φέτος το Μάρτιο στο 125%. Η ετήσια αύξηση είναι 12 ποσοστιαίες μονάδες με το δείκτη να κερδίζει σταθερά από 2-5 ποσοστιαίες μονάδες κάθε τρίμηνο, επί 4 διαδοχικά τρίμηνα.

Να σημειωθεί ότι αυτό επιτυγχάνεται παρά τη μείωση του δανεισμού της τράπεζας από την ΕΚΤ, με την επιστροφή κεφαλαίων προερχόμενων από πράξεις TLTRO, όπου η Alpha επέτρεψε 2 δισ. ευρώ πέρυσι και άλλα 2 δισ. ευρώ φέτος, δεδομένου ότι τώρα οι δημοπρασίες της ΕΚΤ προσφέρουν επιτόκιο 3,75% όταν τον Ιούλιο του 2022 το επιτόκιο αυτό ήταν στο 0,50%.

Σημαντικοί παράγοντες στη βελτίωση του δείκτη χρηματοδότησης της Τράπεζας, είναι η διαφοροποιημένη καταθετική βάση, η άντληση μακροχρόνιας ρευστότητας και κεφαλαίων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όπως επίσης και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του ενεργητικού αποτελείται από Υψηλής Ποιότητας Ρευστοποιήσιμα Περιουσιακά Στοιχεία (HQLA).

Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου: Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα 

Ευρύτερα το τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από υψηλούς δείκτες ρευστότητας, επιβεβαίωσε ο CFO του Ομίλου Alpha Bank, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου

«Τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι ελληνικές τράπεζες, λειτουργούν κάτω από ένα ισχυρό εποπτικό πλαίσιο», είπε. «Οι ελληνικές τράπεζες, όχι μόνον δεν υπολείπονται, αλλά ενίοτε έχουν ακόμη καλύτερες επιδόσεις από τις ευρωπαϊκές, καθώς διαθέτουν ισχυρά διαφοροποιημένη καταθετική βάση ιδιωτών, οι δείκτες ρευστότητάς τους βρίσκονται στο ίδιο ή σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το επιτόκιο του δανειακού χαρτοφυλακίου τους είναι κατά κύριο λόγο κυμαινόμενο, ενώ το 15%-20% περίπου του Ενεργητικού τους αφορά Υψηλής Ποιότητας Ρευστά Στοιχεία Ενεργητικού». 

Ειδικότερα ο δείκτης ρευστότητας LDR της Alpha Bank διαμορφώνεται στο 164%, ενώ τα δάνεια σε σχέση με τις καταθέσεις στο 76%, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 108%. Διαπιστώνεται έτσι πόσο ασφαλείς και ταυτόχρονα αποδοτικές είναι οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες επιτυγχάνουν κερδοφορία χωρίς να «ποντάρουν» το σύνολο ή και άνω του 100% των κεφαλαίων εξαντλώντας τα όρια των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων τους. 

Αυτό είναι σε συνέπεια με την προσέγγιση εφαρμόζει η Τράπεζα στις εκταμιεύσεις δανείων και την πειθαρχία όσον αφορά στην τιμολόγηση, με στόχο τη διατήρηση βιώσιμης και ασφαλούς κερδοφορίας, την οποία ο CEO Βασίλης Ψάλτης χαρακτήρισε «συνετή» μιλώντας με τους αναλυτές των ξένων οίκων. 

Η βάση αυτών παραμένει η ισχυρή καταθετική βάση και είναι χαρακτηριστικό ότι CFO του ομίλου Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου χαρακτήρισε στην ίδια συνάντηση «θεμέλιο του σταθερού προφίλ της τράπεζας». Ειδικότερα ο κ. Παπαφαρυφάλλου εντόπισε στους Αμερικανούς αναλυτές, ότι το 70% της καταθετικής βάσης είναι εντός των ορίων των καταθέσεων που εγγυάται το τραπεζικό σύστημα.

Η Alpha Bank έθεσε στόχο να διαθέτει δείκτες ρευστότητας μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πολυπληθές καταθετικό κοινό με μικρό συντελεστή συγκέντρωσης, δυναμική τιμολογιακή πολιτική και να έχει σημαντικό ποσοστό του ενεργητικού σε άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία. Για τον λόγο αυτό, έχει θεσπίσει και στελεχώσει τη θέση του Chief Investment Officer, με στέλεχος που προσέλαβε από μεγάλη επενδυτική τράπεζα του εξωτερικού.