Νιώθετε περίεργα κάθε φορά που βλέπετε μία νέα τεχνολογική εφαρμογή που ανατρέπει όλα όσα γνωρίζατε μέχρι σήμερα; Δεν πιστεύετε στα μάτια σας όταν από το κινητό σας μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα; Τρομάζετε όταν συνειδητοποιείτε τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI); Μπορεί να μη ζούμε ακόμη στον πλανήτη Άρη, ούτε να… πετάμε σαν τον Iron Man για να πηγαίνουμε στις δουλειές μας, αλλά η μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση στην ιστορία είναι εδώ και εκτός από τις ζωές μας, αλλάζει και τον κόσμο των αγορών.
Όσο και αν κάποιοι θεωρούνται «γκουρού» των αγορών και όσο και αν προσπαθούν οι αναλυτές των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων να προβλέψουν το μέλλον μέσα από τη γυάλινη σφαίρα τους, το μόνο σίγουρο στις αγορές είναι ότι θα έρθουν μεγάλες διορθώσεις αλλά και μεγάλα ράλι. Η χρονική στιγμή κάθε ανοδικής ή πτωτικής κίνησης, η διάρκεια τους και οι πρωταγωνιστές τους είναι τα στοιχεία που δεν μπορούν να προβλεφθούν.
Όμως η τρομακτική τεχνολογική επανάσταση που ζούμε δίνει μία βοήθεια. Διότι είναι τέτοια η επίδραση των νέων τεχνολογιών που η παρακολούθηση των εξελίξεων στο πεδίο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την καλύτερη επενδυτική τακτική του μέλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φρενίτιδα των τελευταίων μηνών για την Τεχνητή Νοημοσύνη και φυσικά για τις μετοχές που πρωταγωνιστούν στο συγκεκριμένο πεδίο. Η Nvidia ήταν ίσως η μεγαλύτερη κερδισμένη της μανίας για τις νέες τεχνολογίες καθώς αποτέλεσμα του ράλι ήταν να εισέλθει στο πολύ κλειστό κλαμπ των επιχειρηματικών κολοσσών που η χρηματιστηριακή τους αξία ξεπερνά τα 1 τρισ. δολάρια. Η μετοχή της Nvidia ενισχύεται κατά 190% το 2023 και 278% από τον περασμένο Οκτώβριο.
Το ράλι των τεχνολογικών εταιρειών φούσκωσε τις αποτιμήσεις τους κατά 4 τρισ. δολάρια, αποδεικνύοντας ότι είναι ο πιο hot κλάδος παγκοσμίως. Σύμφωνα με την εταιρεία συλλογής δεδομένων Refinitiv, ο συνολική αξία των εταιρειών του Nasdaq έχει αυξηθεί από τα 18 στα 22 τρισ. δολάρια φέτος.
Αυτό που είδαμε τελευταία να συμβαίνει με την Nvidia και γενικότερα με την AI, θα μπορούσε να αποτελεί μία προβολή του μέλλοντος, καθώς στα επόμενα χρηματιστηριακά ράλι της 10ετίας θα ξεχωρίζουν κάθε φορά οι μετοχές των νέων τεχνολογιών που θα γίνονται μόδα και θα προκαλούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ντόρο και αγοραστική μανία.
Παραδοσιακοί κλάδοι όπως η μεταποίηση, δίνουν τη θέση τους σε τομείς της τεχνολογίας που αυτονομούνται και διαμορφώνουν τη δική τους δυναμική. Και επειδή αφενός δουλειά μας δεν είναι να προτείνουμε μετοχές και αφετέρου είναι πολύ πιθανό κάποιες από τις μετοχές που θα πρωταγωνιστήσουν στα επόμενα μεγάλα ράλι να μην έχουν ακόμη «γεννηθεί», το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι επενδυτές είναι να ποντάρουν σε τεχνολογίες και στη συνέχεια να εντοπίσουν τις εταιρείες που θα κυριαρχήσουν σε κάθε κλάδο.
Ας δούμε, λοιπόν, τις 10 τεχνολογικές τάσεις που θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια:
Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) – μηχανική μάθηση: Η ικανότητα των μηχανών να μαθαίνουν, να παίρνουν αποφάσεις, να λειτουργούν με βάση τη λογική, είναι μία τάση που φοβίζει και αναμένεται να αλλάξει τον κόσμο. Αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη νέα τεχνολογία και τον κλάδο που θα κινεί τα νήματα για πολλά χρόνια. Προσοχή όμως. Με την ίδια ταχύτητα που η AI προκαλεί ανατροπές, μπορεί να ανατραπούν και τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν.
Internet of Things (IoT): Έξυπνες συσκευές και αντικείμενα συνδέονται μέσω του διαδικτύου και δημιουργούν έναν καινούριο κόσμο αλληλεπίδρασης που δεν είχαμε φανταστεί. Έναν κόσμο στον οποίo κυρίαρχος θα είναι αυτός που θα έχει στην κατοχή του τα άπειρα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι έξυπνες συσκευές.
Blockchain: Δεν είναι μόνο τα κρυπτονομίσματα και η τρέλα που τα συνοδεύει. Η Blockchain ήρθε για να μείνει και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν πολλοί κλάδοι. Οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν με ασφαλή τρόπο να αποθηκεύουν δεδομένα, να πιστοποιούν, να προστατεύουν στοιχεία και γενικότερα διευκολύνονται οι ασφαλείς συναλλαγές κάθε τύπου.
Έξυπνα σπίτια, γραφεία και πόλεις: Θα έχετε δει τα έξυπνα σπίτια, όπου όλα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού ή μέσω φωνητικών εντολών. Η τάση που σχετίζεται άμεσα με το IoT και την Τεχνητή νοημοσύνη περνάει στους επαγγελματικούς χώρους και σύντομα θα δούμε τις πρώτες «έξυπνες» πόλεις. Στην Ελλάδα έχουμε το παράδειγμα των Τρικάλων που αξιοποιούν τις ψηφιακές δυνατότητες για να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών και αυτή είναι μόνο η αρχή.
Big Data: Σε έναν κόσμο που συνεχώς παράγονται ψηφιακά δεδομένα, χρειάζονται και οι κατάλληλες εφαρμογές για να αναλυθούν και να αξιοποιηθούν τα δεδομένα αυτά.
Επαυξημένη πραγματικότητα: Οι έξυπνες συσκευές «συνεργάζονται» με την τεχνητή νοημοσύνη και τις ψηφιακές δυνατότητες και μας βοηθούν να δοκιμάζουμε γυαλιά και ρούχα, να βλέπουμε αν ταιριάζουν έπιπλα στο σπίτι μας, μέσω των κινητών. Η αρχή έχει γίνει με τα φίλτρα στα διάφορα social media, ενώ τα επόμενα χρόνια οι εφαρμογές θα αυξηθούν δραματικά.
Ρομποτική: Ολόκληρα εργοστάσια ρομπότ αλλάζουν τα δεδομένα στο πεδίο της παραγωγής. Τα σημερινά ρομπότ είναι πιο έξυπνα από ποτέ. Μαθαίνουν να προσαρμόζονται στο περιβάλλον και να φέρνουν εις πέρας δύσκολες αποστολές χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση. Το μέλλον θέλει τους ανθρώπους να συνεργάζονται με τα ρομπότ.
Αυτόνομα οχήματα: Από την Tesla και την Google, έως την Audi, την BMW, την Ford και τη Volvo, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπαίνουν σταδιακά στην εποχή των αυτόνομων οχημάτων.
5G: Είναι η τεχνολογία που εγγυάται ότι οδεύουμε σε ένα υπερσυνδεδεμένο μέλλον. Δεν είναι μόνο η Πέμπτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας αλλά και η δυνατότητα για πιο γρήγορη, έξυπνη και σταθερή συνδεσιμότητα που θα επιτρέψει να εξελιχθούν απίστευτες εφαρμογές.
Κυβερνοασφάλεια: Η ασφάλεια στην ψηφιακή εποχή είναι το μεγάλο στοίχημα και η cybersecurity θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εξής.