Η Ελλάδα ανεβαίνει κατηγορία στον παγκόσμιο μεταλλευτικό χάρτη – Με εντατικούς ρυθμούς τρέχει το έργο Σκουριών

Η Ελλάδα ανεβαίνει κατηγορία στον παγκόσμιο μεταλλευτικό χάρτη – Με εντατικούς ρυθμούς τρέχει το έργο Σκουριών
15 Μάιος 2025

Με εντατικούς ρυθμούς τρέχει το έργο των Σκουριών, μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, συμβάλλοντας σημαντικά στην εθνική οικονομία, αλλά και στην ευρωπαϊκή αυτάρκεια σε κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός. Το ύψος των επενδύσεων, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και οι καινοτομίες στην κατασκευή και την παραγωγή.

Μια νέα σελίδα ανοίγεται για τον εγχώριο μεταλλευτικό κλάδο, με την πρόοδο ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης κατασκευής στο έργο Σκουριών να έχει φτάσει ήδη το 66% από τα τέλη Μαρτίου.

Η Ελληνικός Χρυσός επιβεβαιώνει τον προγραμματισμό για την πρώτη φάση της επιφανειακής εξόρυξης στο τέλος του 2025, με την εμπορική λειτουργία του μεταλλείου να αναμένεται στο 2026, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η παραγωγή στο ήδη ενεργό μεταλλείο της Ολυμπιάδας, εδραιώνοντας την Ελλάδα ως ηγετική δύναμη στην ευρωπαϊκή παραγωγή χαλκού και χρυσού.

Το έργο των Σκουριών, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, συνιστά μία από τις μεγαλύτερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα, με συνολικό επενδυτικό ύψος που φτάνει τα 1,06 δισ. δολάρια.

Στρατηγικής σημασίας έργο για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Πρόκειται για ένα από τα πλέον φιλόδοξα επενδυτικά έργα των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα, με ιδιαίτερη σημασία για την τοπική και εθνική οικονομία, αλλά και για την ανάδειξη του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στον παγκόσμιο μεταλλευτικό χάρτη.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2025, η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, με τις εργασίες στο έργο των Σκουριών να εξελίσσονται εντατικά.

Με την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της εμπορικής του λειτουργίας, το μεταλλείο αναμένεται να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία για την ελληνική οικονομία, ενισχύοντας την απασχόληση, την τεχνογνωσία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα.

Η δυναμική του έργου μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα μία από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής χαλκού και χρυσού στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας παράλληλα την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς με κρίσιμες πρώτες ύλες.

 

Οδηγώντας τη ‘διπλή μετάβαση’
Η παραγωγή χαλκού, κομβικής σημασίας για την νέα πράσινη και ψηφιακή οικονομία, αποτελεί βασικό πυλώνα για την ηλεκτροκίνηση, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και τις σύγχρονες ψηφιακές υποδομές.

Το έργο των Σκουριών αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση και στην επίτευξη του στόχου για στρατηγική αυτονομία σε κρίσιμα ορυκτά.

Επιπλέον, η επένδυση αξιοποιεί τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες του κλάδου. Το μεταλλείο των Σκουριών θα αποτελέσει το πιο σύγχρονο μεταλλείο χαλκού και χρυσού στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον προηγμένα στην Ευρώπη, πλήρως αυτοματοποιημένο και ψηφιακό, με προηγμένα συστήματα εξόρυξης και επεξεργασίας, διασφαλίζοντας τόσο την τεχνική υπεροχή όσο και τις υψηλότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

 

Τα χρονοδιαγράμματα των επενδύσεων και της κατασκευής
Σύμφωνα με τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 επενδύθηκαν 83,8 εκατ. δολάρια στο έργο, ενώ 6,4 εκατ. δολάρια επενδύθηκαν για τη μελλοντική λειτουργία του μεταλλείου.

Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025, το σωρευτικό επενδυμένο κεφάλαιο για τη δεύτερη φάση κατασκευής ανήλθε σε 588,7 εκατ. δολάρια και το αντίστοιχο κεφάλαιο που αφορούσε τη μελλοντική λειτουργία του μεταλλείου ανήλθε σε 13,4 εκατ. δολάρια.

Το συνολικό κεφάλαιο που θα διατεθεί για την ολοκλήρωση του έργου ανέρχεται σε 1,06 δισ. δολάρια, ενώ παραμένει πλήρως χρηματοδοτούμενο.

Το 2025 η κεφαλαιακή δαπάνη του έργου αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 400 και 450 εκατομμυρίων δολαρίων εκ των οποίων το 80 με 100 εκατ. δολάρια να είναι το επιταχυνόμενο λειτουργικό κεφάλαιο.

Παράλληλα η εταιρεία επισπεύδει την αγορά κινητού εξοπλισμού εξόρυξης μεγαλύτερης δυναμικότητας, εξοπλισμός που αρχικά προβλεπόταν να αγοραστεί μετά την έναρξη της εμπορικής παραγωγής ως μέρους του συμβατικού στόλου εξόρυξης, καθώς αναμένει να ολοκληρώσει την πρόσθετη εξόρυξη και παραγωγή προ-εμπορικής λειτουργίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμπροσθοβαρή δαπάνη ύψους 154 εκατ. δολαρίων επιταχυμένου λειτουργικού κεφαλαίου.

Όσο για την πρώτη παραγωγή συμπυκνώματος χαλκού-χρυσού, αναμένεται να ξεκινήσει ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2026, ενώ η εμπορική λειτουργία του μεταλλείου τοποθετείται στα μέσα του ίδιου έτους.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές αποτυπώνονται οι προβλέψεις παραγωγής για το 2026, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 135.000 και 155.000 ουγκιών χρυσού και μεταξύ 45 και 60 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

Πρόκειται για αποδόσεις που όχι μόνο επιβεβαιώνουν την υψηλή παραγωγική δυναμική του μεταλλείου, αλλά και καθιστούν τις Σκουριές έναν βασικό πόλο εξορυκτικής δραστηριότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

   

Πορεία προς την ολοκλήρωση  
Το έργο προχωρά δυναμικά προς την ολοκλήρωσή του. Οι εργασίες επικεντρώνονται σε βασικές υποδομές και κρίσιμες μονάδες παραγωγής, όπως η εγκατάσταση αφύγρανσης μεταλλευτικών προϊόντων και καταλοίπων, η εγκατάσταση κατεργασίας μεταλλεύματος, η υποδομή για την ασφαλή διαχείριση και αποθήκευση αποβλήτων, αλλά και ο πρωτογενής σπαστήρας μεταλλεύματος, ενώ σημειώνεται πρόοδος και στην υπόγεια ανάπτυξη. 

Ειδικά στο πεδίο αυτό, περισσότερο από το 95% του υπόγειου εξοπλισμού έχει αδειοδοτηθεί για λειτουργία. Κατά το δ' τρίμηνο 2025 προβλέπεται η εξόρυξη μίας δοκιμαστικής στοάς και η έναρξη εξόρυξης δεύτερης.

 

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση αφύγρανσης τελμάτων, οι εργασίες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, καθώς προχωρούν οι εργασίες μεταλλικής κατασκευής και εγκατάστασης εξοπλισμού, ενώ έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση δεξαμενών. 

Σημειώνεται ότι όλα τα εξαρτήματα των φιλτροπρεσσών, συμπεριλαμβανομένων των προκατασκευασμένων πλαισίων, έχουν παραδοθεί ήδη στο εργοτάξιο. 

  

Επιχειρησιακή ετοιμότητα και συμβολή στην απασχόληση
Η Ελληνικός Χρυσός επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, δίνοντας έμφαση στην τεχνική κατάρτιση, την επαγγελματική εξέλιξη και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με προοπτική.

Με το κομμάτι του μηχανολογικού σχεδιασμού του έργου να έχει πλέον ουσιαστικά ολοκληρωθεί και τις βασικές προμήθειες να έχουν εξασφαλιστεί, οι δραστηριότητες επιχειρησιακής ετοιμότητας προχωρούν σε όλα τα επιχειρησιακά τμήματα. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία στελέχωσης και εκπαίδευσης χειριστών βαρέος εξοπλισμού. Ήδη η πρώτη ομάδα εκπαιδεύεται στη χρήση φορτηγών CAT777, ερπυστριοφόρων προωθητών CAT D9 και ισοπεδωτών CAT160.

Η συνολική απασχόληση στο εργοτάξιο των Σκουριών κατά το πρώτο τρίμηνο ανέρχεται σε περίπου 1.375 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 127 εργαζόμενοι έχουν ήδη ενταχθεί σε ρόλους που συνδέονται άμεσα με τη μελλοντική λειτουργία του μεταλλείου, διαμορφώνοντας τον πρώτο πυρήνα της νέας επιχειρησιακής ομάδας.