Ο ρόλος της Ρωσίας ως παγκόσμιος ενεργειακός παίκτης πρόκειται να μειωθεί και οι ΗΠΑ και το Κατάρ συγκαταλέγονται μεταξύ μιας σειράς εθνών που είναι έτοιμα να καλύψουν τα παπούτσια της, δήλωσαν αναλυτές στο CNBC.
«Το μερίδιο της Ρωσίας στην παγκόσμια προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μειωθεί σχεδόν σίγουρα αυτή τη δεκαετία» δήλωσε ο Χένινγκ Γκλοϊστάιν, διευθυντής για την ενέργεια, το κλίμα και τους φυσικούς πόρους στο think tank Eurasia Group.
Σημείωσε δε ότι ο ρόλος της στο χώρο του LNG υποχωρούσε ακόμη και πριν από την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία πέρυσι.
Φυσικά, οι δυτικές κυρώσεις απομάκρυναν περαιτέρω τις περισσότερες ξένες επενδύσεις από τον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας.
Μέχρι το 2030, η συνολική παγκόσμια δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 50% σε 671 εκατ.τόνους ετησίως - και το μερίδιο της Ρωσίας σε αυτή την πίτα αναμένεται να μειωθεί στο 5% από το σημερινό 6,7%, προβλέπει περαιτέρω η S&P.
Η φθίνουσα θέση της Ρωσίας
Το 2021, πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG μετά την Αυστραλία, το Κατάρ και τις ΗΠΑ.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το Κατάρ και την Αυστραλία και έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με την Energy Information Administration.
Μέχρι το 2030 αναμένεται ότι οι ΗΠΑ θα καταλαμβάνουν το 25% της παγκόσμιας δυναμικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου και το Κατάρ το 19%.
Ο Χένινγκ ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ θα είναι οι «κύριοι ωφελημένοι» καθώς η Ρωσία υποχωρεί από το παγκόσμιο οικοσύστημα LNG.
Εκτός από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται επίσης στη λίστα του, καθώς η περιοχή είναι γεωγραφικά κατάλληλη για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο από αγωγούς προς τις χώρες της νότιας Ευρώπης, ιδίως την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κροατία.