Reuters: Στην ΕΕ κλίνουν προς το «ιβηρικό μοντέλο» για το αέριο
Shutterstock
Shutterstock

Reuters: Στην ΕΕ κλίνουν προς το «ιβηρικό μοντέλο» για το αέριο

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι χώρες κλίνουν προς το «Ιβηρικό μοντέλο» περιορισμού της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία έθεσαν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο, γεγονός που συνέβαλε στη συγκράτηση των τοπικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Reuters, η ιδέα έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ και άλλων χωρών, αν και ορισμένοι ανησυχούν ότι μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ, καθώς η χρήση φυσικού αερίου στην Ισπανία αυξήθηκε μετά την επιβολή του μέτρου.

Τον Νοέμβριο τα σπουδαία

Οι «27» θα επιδιώξουν συμφωνία τον Νοέμβριο για περισσότερα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, δήλωσαν αξιωματούχοι, αν και τα κράτη – μέλη εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με τη μορφή που θα λάβουν αυτά τα μέτρα και εάν θα πρέπει να περιορίσουν τις τιμές του αερίου.

Στο μεταξύ, οι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Τετάρτη στην Πράγα για να συζητήσουν την επόμενη κίνησή τους, έχοντας ήδη αποφασίσει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, την υποχρέωση να είναι γεμάτες οι αποθήκες αερίου και περιορισμούς στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πλειονότητα των κρατών της ΕΕ λέει ότι θα πρέπει να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν για το αν θα πρέπει να ισχύει για όλες τις συναλλαγές φυσικού αερίου, τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις ή απλώς το αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν το θέλουν.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η συνάντηση της Τετάρτης θα πρέπει να περιορίσει τις επιλογές, ώστε η Κομισιόν να μπορεί να προτείνει νέους νόμους μέσα στον μήνα.

«Τα κράτη - μέλη χρησιμοποιούν τις ίδιες λέξεις, όχι απαραίτητα με την ίδια σημασία, επομένως πρέπει να το περιορίσουμε», είπε ο αξιωματούχος.

Οι υπουργοί την Τετάρτη θα συζητήσουν επίσης την κοινή αγορά φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών και τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης χαμηλότερων τιμών με μη Ρώσους προμηθευτές ως τρόπους για να τιθασεύσει η ΕΕ τις τιμές της ενέργειας.

Η Τσεχία, η οποία επί του παρόντος προεδρεύει των συνεδριάσεων των υπουργών της ΕΕ, θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας τον Νοέμβριο για να εγκρίνει τις προτάσεις, είπε ο αξιωματούχος.

Τρεις αξιωματούχοι χωρών της ΕΕ συμφώνησαν με αυτό το χρονοδιάγραμμα, αλλά είπαν ότι τα κράτη εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβουν. «Είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση γιατί ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις», σημείωσε ένας εξ αυτών.

Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kάντρι Σίμσον την περασμένη εβδομάδα είπε ότι οι Βρυξέλλες μπορούν να διδαχθούν από το «ιβηρικό μοντέλο», αλλά ότι δεν μπορεί να επεκταθεί αμέσως σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων τερματικών σταθμών LNG της Ιβηρικής, που δεν έχουν πολλές χώρες της ΕΕ.

Οι χώρες θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν πώς θα αντισταθμίσουν τις μονάδες φυσικού αερίου για το χάσμα μεταξύ της ανώτατης τιμής και της υψηλότερης τιμής αγοράς στην οποία αγοράζουν καύσιμα, είτε μέσω δημόσιας χρηματοδότησης είτε μέσω εισφοράς σε άλλους παραγωγούς ενέργειας.

«Θα ήταν πραγματικά δαπανηρό για πολλά κράτη μέλη», είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Πηγή: Reuters