Η Κροατία και η Λιθουανία θέλουν πλαφόν χονδρικής για το φυσικό αέριο, η Γερμανία προτιμά άλλες λύσεις, ενώ η Φινλανδία και η Σλοβακία διαφωνούν για τις άμεσες επιδοτήσεις. Αυτές είναι μερικές από τις αντιδράσεις των κρατών -μελών της ΕΕ απέναντι στις προτάσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η Γερμανία - η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και ο κύριος πολέμιος του πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου - είπε ότι οι κοινές αγορές, η μείωση της κατανάλωσης και η ενίσχυση της προσφοράς ήταν ο δρόμος που θα έπρεπε να ακολουθηθεί.
Αξιωματούχοι από αυτές τις χώρες εξέφρασαν τις απόψεις τους κατά την άφιξη τους σε συνομιλίες μεταξύ των υπουργών ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσουν το έδαφος για μια σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, με την ενεργειακή κρίση να κυριαρχεί στην ατζέντα.
Ενόψει της συνόδου κορυφής, η εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ θα προτείνει ξεχωριστά την Τρίτη μια άλλη σειρά μέτρων για τον περιορισμό των υψηλών τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, δεν θα περιλαμβάνουν άμεσο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, πρόταση που έχει διχάσει το μπλοκ.
Οι υπουργοί της Κροατίας και της Λιθουανίας υποστήριξαν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου χονδρικής, με την Κροατία να υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για κοινές αγορές φυσικού αερίου μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ.
Ο Σλοβάκος συνάδελφός τους, Αντρέι Στάντσικ, ζήτησε μια πιο μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση της αγοράς για την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το φυσικό αέριο από αυτή που παράγεται από διαφορετικούς πόρους, καθώς και άμεσες επιδοτήσεις της ΕΕ για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
«Χρειαζόμαστε πολύ γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις για την επιδότηση τιμών για πολίτες και εταιρείες, μεταξύ άλλων από τα αχρησιμοποίητα ταμεία συνοχής», είπε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη συνάντηση στο Λουξεμβούργο.
Ο Τούτι Τουπουράινεν , υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας - μια χώρα γενικά δύσπιστη για τις παρεμβάσεις στην αγορά - δήλωσε ότι το Ελσίνκι είναι πλέον έτοιμο για ένα "προσωρινό" ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο. Αλλά ήταν κατά των φυλλαδίων για τους καταναλωτές.
«Αντί να επιδοτούμε μεμονωμένα νοικοκυριά, θα πρέπει μάλλον να ενισχύσουμε τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα περιόριζε επίσης την εξάρτηση της Ευρώπης από προμηθευτές ενέργειας όπως η Ρωσία.
Η Γερμανίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Άννα Λούερμαν τόνισε την ανάγκη για κοινές αγορές φυσικού αερίου, καθώς και μείωση της κατανάλωσης και διαφοροποίηση της δομής του εφοδιασμού με την προσθήκη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών και διαφορετικών προμηθευτών.
«Είναι σημαντικό τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά μέτρα να λειτουργούν χέρι-χέρι», είπε ο Λούερμαν, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο πλαφόν. .