Σημαντικό παράγοντα για την ενεργειακή μετάβαση αποτελεί το οικοσύστημα, δηλαδή τόσο οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς και επιχειρήσεις που εμπλέκονται με την ενέργεια όσο και οι πάροχοι ενέργειας αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του πάνελ «Ενεργεική Μετάβαση: Ο ρόλος του Οικοσυστήματος, στο πλαίσιο των εργασιών του 8ου Delphi Economic Forum.
Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση ήταν η κυρία Έλενα Αθουσάκη επικεφαλής του τομέα ESG και Κλιματικής Αλλαγής της Motor Oil, Χρυσάνθη Μπέρμπάτη, επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού και ESG της Τράπεζας Πειραιώς, Deike Diers της Bain & Company και οι κ.κ. Άγγελος Σπανός επικεφαλής του μάρκετινγκ της ΔΕΗ και Εμμανουήλ Μουστάκας εκτελεστικό μέλος του δ.σ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η κυρία Αθουσάκη έθεσε το θέμα του τριπλού διλλήματος, όπως τίθεται σήμερα με την ενεργεική ασφάλεια, την απεξάρτηση από τον άνθρακα αλλά και το κοινωνικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ενέργεια. Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος, πρόσθεσε, δεν θα υπήρχε τέτοιου είδους τριπλό δίλλημα.
Βέβαια, ανέφερε, ο πόλεμος αποτελεί και μια πρόκληση καθώς επιτάχυνε κάποιες διαδικασίες.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στον όμιλο Motor Oil, όπου, όπως είπε, καταφέραμε να δημιουργήσουμε εταιρεία με πολλαπλές μορφές ενέργειας γιατί επενδύσαμε σε διυλιστήρια, εναλλακτικά καύσιμα. Ήδη, ανέφερε, «τρέχουμε» ένα φιλόδοξο στρατηγικό - επενδυτικό πλάνο ως το 2030, συνολικού ύψους 4 δισ.ευρώ. Από αυτό οι επενδύσεις, περίπου, ενός δισ.ευρώ είναι εναρμονισμένες με την ταξονομία που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πέραν από τη στρατηγική αυτή, είναι σκόπιμο να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για ένα κοινό πλάνο απεξάρτησης από άνθρακα. Η στρατηγική του να καταρτίζει κάθε επιχείριση , οργανισμός ή φορέας δική του ατζέντα δεν βοηθάει. Αντίθετα πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος για κοινή στρατηγική στους στόχους που έχουμε δεσμευθεί.
Αναφερόμενος ο κ. Μουστάκας στο θέμα της ραγδαίας ανάκαμψης των ΑΠΕ ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένας κορεσμός σε ό,τι αφορά τα δίκτυα διανομής.
Αυτό περιορίζει μεγάλους καταναλωτές ενέργειας , όπως τα μεγάλα project μεταφορών αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς κλπ.
Η κατάλληλη λύση στο θέμα αυτό είναι να υπάρχει τοπική παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με ταυτόχρονη αποθήκευση. Μπορούμε , πρόσθεσε, να παρέχουμε σε μεγάλους καταναλωτές λύσεις αν αναπτύξουμε μεγαλύτερη παραγωγή και δίκτυο.
Ο κ. Σπανός χαρακτήρισε το οικοσύστημα ως πάρα πολύ σημαντικό, για κάθε απαραίτητο μετασχηματισμό που απαιτεί κυρία κινητοποίηση πολλών παραγόντων. Πρόκειται για έναν μετασχηματισμό σε πολλά επίπεδα.
Η βιωσιμότητα μέσω φωτοβολταϊκών ή heat pumps (αντλίες θέρμανσης) είναι επιτυχημένα παραδείγματα. Υπάρχουν και οικοσυστήματα γύρω από αυτά. Επίσης, είπε, προκειμένου να επιτύχουμε μια επιτάχυνση λύσεων χρειάζεται να προσδιορίσουμε και τον ρόλο των προμηθευτών, ενώ ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσουμε και του καταναλωτές. Η βιωσιμότητα πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινότητά μας, είπε.
Η κυρία Μπερμπάτη αναφέρθηκε στον ρόλο των τραπεζών που , όπως είπε, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και διαμεσολάβηση. Από την πλευρά μας, τόνισε, έχουμε δώσει σημαντικά δάνεια ενός δισ.ευρώ σε έργα μετάβασης σε επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά. Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στις ΑΠΕ αλλά και στα συνθετικά καύσιμα, ηλεκτροκίνηση κλπ. Επίσης, προκλήσεις αναδύονται και για τον κατασκευαστικό τομέα, την ναυτιλία, την μεταποίηση τροφίμων αλλά ακόμα και για τον μικρό καλλιεργητή , επιχειρηματία κλπ.
Στις επενδυτικές ευκαιρίες αναφέρθηκε και η κυρία Diers. Όπως ανέφερε υπάρχουν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες με όλα τα επιχειρησιακά μοντέλα. Πέραν των υπόλοιπων επενδύσεων υπάρχει πρόβλεψη για σημαντικά κονδύλια πολλών δισ.ευρώ τα οποία θα κατανεμηθούν σε projects για τον στόχο Net Zero Carbon.
Επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ
Στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενεργεία και στην δημιουργία cluster που θα επεκταθεί βορειότερα της Ελλάδος στα Βαλκάνια, αναφέρθηκαν και οι κ.κ. Κωνσταντίνος Μαύρος CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κώστας Παπαμαντέλλος της RWE Renewable Hellas και Γιώργος Πολίτης, CEO της Europe Securities σε συζήτηση για το θέμα της «πράσινης ενέργειας» και του upscaling.
Ο κ. Μαύρος έθεσε το σημαντικό θέμα της αποθήκευσης και των μπαταριών. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η παραγωγή και εγκατάσταση μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας. Τα ανανεώσιμα χωρίς μπαταρίες είναι μισή δουλειά, κατέληξε.
Ο κ. Παπαμαντέλλης τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Πολίτης αναφέρθηκε στις ευκαιρίες χρηματοδότησης αλλά και επένδυσης για τις εταιρείες ΑΠΕ, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
Ο κ. Μαύρος πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επενδυτικοί και ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί στο κομμάτι των ΑΠΕ και σύντομα θα προχωρήσουμε στην επέκταση στα Βαλκάνια που περιλαμβάνει σε πρώτη φάση Ρουμανία , Βουλγαρία, Αλβανία.