Κομισιόν: Ο ενεργειακός εκβιασμός του Πούτιν σε βάρος της Ευρώπης απέτυχε (infographics)
shutterstock
shutterstock

Κομισιόν: Ο ενεργειακός εκβιασμός του Πούτιν σε βάρος της Ευρώπης απέτυχε (infographics)

Η προσπάθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εκβιάσει την Ευρώπη εργαλειοποιώντας τους ενεργειακούς πόρους  απέτυχε, αλλά το επόμενο έτος θα είναι ακόμη δύσκολο, δήλωσε την Πέμπτη η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, Καντρί Σίμσον.

Μιλώντας σε συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Μεσογείου της ΕΕ στη Μάλτα, ο κα. Σίμσον δήλωσε ότι η περιοχή της Μεσογείου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο βοηθώντας την ΕΕ των 27 να ανταποκριθεί σε μια πρωτοφανή χρονιά ενεργειακής κρίσης και δυσκολιών που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ΕΕ δρομολόγησε το σχέδιο REPowerEU τον Μάιο του 2022 ως απάντηση στη διαταραχή της αγοράς που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Ένα χρόνο μετά, μπορούμε να πούμε ότι η προσπάθεια του Πούτιν να εκβιάσει την Ευρώπη με τη χρήση της ενέργειας απέτυχε και το πιο σημαντικό για τη μακροπρόθεσμη προοπτική είναι ότι έχουμε επενδύσει μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Σίμσον. 

Η  επίτροπος υπογράμμισε το δυναμικό της Μεσογείου για την πλωτή αιολική τεχνολογία και δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει ετοιμάσει ενδεικτικό προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξει την έκκλησή της για καινοτομία στην πλωτή τεχνολογία στο πλαίσιο του προγράμματος "Ορίζοντας" για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας.

«Δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση και το επόμενο έτος θα είναι ακόμη δύσκολο. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ακόμη καλύτερη στην καλλιέργεια της δικής της βιομηχανίας για την «πράσινη» μετάβαση και να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσει καλύτερα την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης», δήλωσε ο Επίτροπος.

Η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας, Μίριαμ Ντάλι, η οποία προήδρευσε της συνάντησης, δήλωσε ότι τα εννέα συμμετέχοντα κράτη συμφώνησαν ότι η Μεσόγειος έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και ότι ο ρυθμός της μετάβασης πρέπει να επιταχυνθεί.

Η Κροατία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, μαζί με τη Μάλτα, συμφώνησαν να καθιερώσουν τη Μεσόγειο ως κέντρο καθαρής ενέργειας με έμφαση στις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις διασυνδέσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, είπε η ίδια.

Η πρόοδος του REPowerEU με αριθμούς 

«Χάρη στην REPowerEU, θωρακίσαμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ από ενεργειακές ελλείψεις, στηρίξαμε την Ουκρανία αποδυναμώνοντας την πολεμική φαρέτρα της Ρωσίας και επιταχύναμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Οι κοινές μας προσπάθειες συνεχίζονται και η Ευρώπη είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη και πιο ενωμένη από ποτέ.», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της η Κομισιόν. 

Η από κοινού δράση της ΕΕ την βοήθησε να μειώσει την εξάρτηση της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, να μειώσει κατά 20% τουλάχιστον την κατανάλωση ενέργειας, να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου και την παγκόσμια τιμή πετρελαίου και να διπλασιάσει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Από τον Σεπτέμβριο του 2022, το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόνο το 8% του συνολικού αερίου αγωγών που εισάγεται στην ΕΕ, σε σύγκριση με το 41% των εισαγωγών της ΕΕ από τη Ρωσία τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με την Κομισιόν. 

Με το σχέδιο REPowerEU, επιτυγχάνουμε τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μας εφοδιασμού κυρίως:

  • συνάπτοντας συμφωνίες με άλλες τρίτες χώρες για εισαγωγές από αγωγούς
  • επενδύοντας στην κοινή αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ)
  • εξασφαλίζοντας στρατηγικές συνεργασίες με τη Ναμίμπια, την Αίγυπτο και το Καζακστάν για να διασφαλίσουμε έναν ασφαλή και βιώσιμο εφοδιασμό με ανανεώσιμο υδρογόνο
  • υπογράφοντας συμφωνιές με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Νέοι κανόνες αποθήκευσης φυσικού αερίου


Για να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος και τις ελλείψεις ενέργειας, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.

Ο στόχος της ΕΕ που συμφωνήθηκε πέρυσι ήταν να γεμίσουν οι υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου στο 80% της χωρητικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου 2022. Με τη συνεργασία τους, οι χώρες της ΕΕ ξεπέρασαν αυτόν τον στόχο, φτάνοντας αντ' αυτού στο 95% των αποθηκών φυσικού αερίου. Ο στόχος για τους επόμενους χειμώνες θα είναι να γεμίσουν οι αποθήκες στο 90% της χωρητικότητας μέχρι την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους

Επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ευεργετικές για: 

  •  το κλίμα
  • την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ
  • την ασφάλεια του εφοδιασμού, και
  • τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ


Το σχέδιο REPowerEU επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και προωθεί μαζικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κατά το τελευταίο έτος, καταφέραμε να αυξήσουμε την παραγωγή και τη δυναμικότητά μας:

  • παράγοντας, για πρώτη φορά, περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αιολικές και ηλιακές πηγές από ό,τι από φυσικό αέριο
  • φθάνοντας στο ρεκόρ των 41 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος ηλιακής ενέργειας
  • αυξάνοντας την αιολική δυναμικότητα κατά 16 GW
  • εξασφαλίζοντας ότι το 39% της ηλεκτρικής μας ενέργειας προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

«Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναμένουμε ότι η δυναμικότητά μας θα αυξηθεί περαιτέρω το 2023, αντικαθιστώντας επιπλέον 12 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.», καταλήγει η σχετική έκθεση της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμα: 

Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 30 ευρώ η τιμή του για πρώτη φορά σε δύο χρόνια