H Κίνα είναι η πρώτη χώρα που θα μπορούσε να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης μέχρι το 2060, δεδομένου ότι απότι φαίνεται θα παράγει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά το 2030 εν συγκρίσει με τον στόχο που η ίδια είχε θέσει.
Η εν λόγω πρόβλεψη προέρχεται από την Goldman Sachs Research, η οποία προβλέπει ότι η συνδυασμένη δυναμικότητα της Κίνας σε ηλιακή και αιολική ενέργεια θα φθάσει τα 3,3 TW έως το 2030, ξεπερνώντας κατά πολύ τον τρέχοντα στόχο της κυβέρνησης για 1,2 TW.
Η έκθεση πιστώνει τις μαζικές επενδύσεις της Κίνας σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία. Η Κίνα ελέγχει σήμερα περίπου το 90% της αγοράς για τα ηλιακά προϊόντα και οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών της αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της αγοράς αυτής.
Στις μπαταρίες, η Κίνα είναι η χώρα με την υψηλότερη παραγωγή υλικών μεσαίου σταδίου και συγκροτημάτων κυψελών και η πρόσβασή της στο λίθιο και σε άλλες πρώτες ύλες έχει αυξηθεί, λόγω των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει η χώρα σε όλο τον κόσμο.
Σε συνδυασμό με την πρόοδο στον τομέα του καθαρού υδρογόνου, η πρόοδος της Κίνας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των εισαγωγών ενέργειας κατά 10% έως το 2030, εκτιμούν οι ερευνητές της Goldman Sachs. Μάλιστα εκτιμούν ότι είναι δυνατή η μείωση των εισαγωγών ενέργειας κατά 50% έως τις αρχές της δεκαετίας του 2040, εάν οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιταχυνθούν όπως προβλέπουν.
Μαζί με τις χαμηλότερες τιμές του άνθρακα, η GS Research αναμένει ότι οι καινοτομίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα οδηγήσουν τελικά σε μείωση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές. Αλλά θα χρειαστούν επίσης πολύ περισσότερες δαπάνες - η προβλεπόμενη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποθήκευσης στο δίκτυο θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους 2,26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2040, σύμφωνα με την έκθεση.
Το στοίχημα της αποθήκευσης
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν ενέργεια με διαλείψεις, απαιτώντας αποθηκευμένη ενέργεια κατά τις περιόδους που έχουν ελάχιστη ή καθόλου ισχύ (όταν είναι σκοτεινά στην περίπτωση της ηλιακής ενέργειας ή όταν επικρατεί ηρεμία όταν πρόκειται για την αιολική ενέργεια). Η GS Research προβλέπει ότι η Κίνα θα χρειαστεί περίπου 520 GW αποθήκευσης, εκ των οποίων περισσότερα από τα τρία τέταρτα θα προέρχονται από μπαταρίες - 70 φορές περισσότερα από το 2021. Το υπόλοιπο της αύξησης της αποθήκευσης θα προέλθει από εγκαταστάσεις αντλησιοταμίευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Η Κίνα έχει ήδη επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε πρώτες ύλες για μπαταρίες, γεγονός που σύμφωνα με τις προβλέψεις της GS Research θα καταστήσει τη χώρα αυτάρκη σε λίθιο μέχρι το 2024. Επίσης, κατέχει ηγετική θέση στις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως οι ηλιακές κυψέλες και οι μπαταρίες ιόντων νατρίου (SIB). Οι διευρυμένες δυνατότητες της χώρας σε μπαταρίες μεταφράζονται σε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, γράφουν οι συγγραφείς. «Αναμένουμε ότι οι μέσες τιμές των μπαταριών στην Κίνα θα μειωθούν σημαντικά και θα μειωθούν ταχύτερα από ό,τι [σε άλλα μέρη του κόσμου] λόγω του σοβαρού τοπικού πλεονάσματος παραγωγικής ικανότητας μπαταριών», αναφέρουν οι αναλυτές της έκθεσης.
Η εξοικονόμηση μπαταριών θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν η Κίνα και άλλες χώρες υιοθετήσουν αναδυόμενες τεχνολογίες όπως οι SIBs. Οι SIBs έχουν πλεονέκτημα κόστους έναντι των μπαταριών ιόντων λιθίου, του σημερινού προτύπου, επειδή το νάτριο είναι άμεσα διαθέσιμο σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι μπαταρίες SIB είναι επίσης ασφαλέστερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον από το λίθιο και μπορούν να προσαρμοστούν σε μεγάλο βαθμό για εφαρμογές εκτός δικτύου και ισοστάθμισης φορτίου.
Προφυλάξεις
Διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν να καταρρίψουν τις προβλέψεις της ομάδας GS Research. Για παράδειγμα, η υιοθέτηση της πράσινης ηλεκτροκίνησης θα μπορούσε να είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν λόγω υποεπενδύσεων ή αναβαθμίσεων του δικτύου που δεν γίνονται αρκετά γρήγορα για να διαχειριστούν την αυξανόμενη εισροή διαλείπουσας ανανεώσιμης ενέργειας. Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας με καύση άνθρακα θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της μέγιστης κατανάλωσης ενέργειας, μειώνοντας τη ζήτηση για αποθήκευση ενέργειας.
Μια άλλη πρόκληση είναι η εξάρτηση από το μετάλλευμα χαλκού, το οποίο είναι απαραίτητο για τη δέσμευση, αποθήκευση και μεταφορά πράσινης ενέργειας. Η εγχώρια παραγωγή της Κίνας αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 30% της ζήτησής της, και η εξάρτησή της από τις εισαγωγές αφήνει τις προσπάθειές της για πράσινο εξηλεκτρισμό ευάλωτες σε γεωπολιτικές διαταραχές.
Ευρείες επιπτώσεις
Η ομάδα της GS Research εντόπισε διάφορες βασικές επιπτώσεις της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας:
- Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα εκτοπίσουν σταδιακά τον άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή, τη βενζίνη και το ντίζελ για τα οχήματα και το φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση.
- Η ζήτηση άνθρακα θα αρχίσει να μειώνεται γύρω στο 2030. Ο άνθρακας θα παραμείνει η κύρια πηγή ενέργειας της Κίνας βραχυπρόθεσμα λόγω της αυξανόμενης συνολικής ενεργειακής ζήτησης της χώρας και της πιθανής μείωσης της μέσης χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς οι νέες εγκαταστάσεις αυξάνονται κατακόρυφα.
- Οι καινοτομίες του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συμβάλουν σε πιο προσιτή ενέργεια για τους καταναλωτές. Μαζί με τις χαμηλότερες τιμές άνθρακα, οι καινοτομίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μειώσουν το κόστος ενέργειας, θα μειώσουν τη μεταβλητότητα και θα συρρικνώσουν το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030.
- Η αυξανόμενη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τη δεκαετία του 2030, ακόμη και όταν η συνολική ζήτηση ενέργειας αυξάνεται.
Για την αναβάθμιση του δικτύου για την εισροή πράσινης ενέργειας, η GS Research προβλέπει ότι οι εταιρείες μεταφοράς θα κατασκευάσουν περισσότερες διανομαρχιακές γραμμές υπερυψηλής τάσης και θα επεκτείνουν την ψηφιοποίηση, η οποία θα τις βοηθήσει να διαχειριστούν την καταναλωτική και εμπορική ζήτηση μέσω της πρόβλεψης σε πραγματικό χρόνο. Θα πρέπει επίσης να κατασκευάσουν περισσότερα διαπεριφερειακά κανάλια μετάβασης και να επιτρέψουν περισσότερες εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας.
«Αναμένουμε ότι ένα έξυπνο και καλά συνδεδεμένο δίκτυο θα αποτελέσει βασικό συστατικό του "Ενεργειακού Διαδικτύου" της Κίνας - ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που ενσωματώνει διαφορετικούς τύπους πηγών ενέργειας και επιτρέπει τη μεγάλης κλίμακας, διαδραστική μεταφορά και συναλλαγή ενέργειας», γράφουν οι συγγραφείς. «Καθώς το Ενεργειακό Διαδίκτυο επεκτείνεται, αναμένουμε ότι θα επιτρέψει πιο καινοτόμες λύσεις ενέργειας και μεταφοράς, όπως εικονικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, αναλύσεις μεγάλων δεδομένων και έγκαιρη κατανομή ενέργειας, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιτρέψουν ακόμη υψηλότερο μερίδιο πράσινης ενέργειας στο μείγμα παραγωγής».