Κατάρ: Τα χειρότερα έρχονται για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
AP
AP

Κατάρ: Τα χειρότερα έρχονται για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ προειδοποίησε την Τρίτη ότι «τα χειρότερα έρχονται» σε επίπεδο ελλείψεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λέγοντας ότι ο ζεστός χειμώνας απέτρεψε μεγαλύτερες δυσκολίες τους τελευταίους μήνες.

«Το μόνο πράγμα που έσωσε την ανθρωπότητα και την Ευρώπη φέτος ήταν ο ζεστός χειμώνας και η επιβράδυνση της οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σαάντ αλ Καάμπι, στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ.

«Αν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει ξανά το (2024) και έχετε απλώς έναν κανονικό χειμώνα, νομίζω ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε μια κρίση ενεργειακού εφοδιασμού, η Ευρώπη απέφυγε τα σοβαρά προβλήματα τον περασμένο χειμώνα, κυρίως λόγω των ηπιότερων του αναμενόμενου θερμοκρασιών.

Όμως ο Καάμπι και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, πρίγκιπας Αμντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσαν αμφότεροι στο συνέδριο ότι μια ενεργειακή κρίση επίκειται.

«Εάν δεν το συνειδητοποιήσουν αυτό και έχουν ένα σωστό σχέδιο και καθίσουν κάτω με τους παραγωγούς και οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν δαιμονοποιηθούν, Θα επικρατήσει ο ρεαλισμός και θα έχουμε μια λογική λύση», πρόσθεσε ο Κάαμπι. 

 «Μπλε, πράσινο, μοβ, ροζ υδρογόνο»

Το Κατάρ έχει ανακοινώσει μια σειρά σημαντικών συμφωνιών προμήθειας φυσικού αερίου και ασχολείται με την ανάπτυξη του North Field, το οποίο περιέχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, αυξάνοντας την παραγωγή του σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027.

Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που όλη η διευρυμένη παραγωγή για το North Field East και το North Field South θα μπορούσε να δεσμευτεί σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Kaabi.

«Υπάρχει το ενδεχόμενο να εξαντλήσουμε όλο το φυσικό αέριο από το NFE και το NFS μέχρι το τέλος του έτους, όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες συμβάσει», δήλωσε. «Αυτή είναι προφανώς μια πολύ μεγάλη ζήτηση».

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη «διασώθηκε από ένα δώρο του Θεού» τον περασμένο χειμώνα και δήλωσε ότι η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια κινδυνεύει από τις «πολιτικές που κλωτσάνε την καρδάρα».

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι δέσμια. Μας τελειώνει η χωρητικότητα, επειδή οι χώρες δεν επενδύουν τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο», είπε, ειρωνευόμενος την ώθηση για καθαρότερα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου υδρογόνου, το οποίο παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Οι άνθρωποι κυκλοφορούν και μιλάνε για μπλε, πράσινο, μοβ, ροζ υδρογόνο, αλλά σε τελική ανάλυση, ποιος θα είναι ο παραλήπτης;» είπε, αναφερόμενος στον προτεινόμενο αγοραστή.

«Ποια θα είναι η τιμή του υδρογόνου; Δεν μιλάμε για πετρέλαιο, δεν μιλάμε για φυσικό αέριο. Μιλάμε για το λεγόμενο καθαρότερο, πιο πράσινο καύσιμο του μέλλοντος. Και όμως, δεν έχετε τους αγοραστές».