Γαλλία: «Προδομένη» από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες τη δύσκολη στιγμή
AP
AP

Γαλλία: «Προδομένη» από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες τη δύσκολη στιγμή

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται στη Γαλλία για την ετοιμότητα του δικτύου της εν όψει δύσκολου χειμώνα καθώς βγαίνουν στο φως τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα της εστιασμένης στην πυρηνική ενέργεια στρατηγικής της. 

Η χώρα παράγει σχεδόν το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από 56 αντιδραστήρες, όλοι εκ των οποίων βρίσκονται υπό την σκέπη της κρατικής εταιρείας EDF. Το γεγονός ότι είναι η δεύτερη μετά τις ΉΠΑ σε αριθμό αντιδραστήρων έκανε το Παρίσι να διαβεβαιώνει ότι η χώρα είναι λιγότερο εκτεθειμένη από τους γείτονες της στη δραματική μείωση της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Μόσχα. 

Ωστόσο, πάνω από τους μισούς αντιδραστήρες της EDF έχουν κλείσει λόγω προβλημάτων διάβρωσης, για λόγους συντήρησης και τεχνικών θεμάτων τους τελευταίους μήνες που προέκυψαν εν μέρει εξαιτίας των ακραίων θερμοκρασιών αυτού του καλοκαιριού αλλά και των καθυστερήσεων στις επισκευές εξαιτίας πανδημίας. Οι βλάβες, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του CNBC, έχουν ως αποτέλεσμα στη μείωση της παραγωγής ενέργειας σε σχεδόν χαμηλά 30ετίας. 

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η κατάσταση δείχνει τα υπέρ και τα κατά της πυρηνικής ενέργειας. 

«Ναι, είναι χαμηλά τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αλλά δεν είναι οικονομική. Πρέπει να κρατικοποιηθεί η EDF για να γίνει όπως πρέπει. Ναι, αποτελεί μια βάση ισχύος αλλά κάποιες φορές ολόκληρη μονάδα εξαφανίζεται για εβδομάδες και για μήνες οπότε αυτή η βάση δεν είναι πραγματικά εκεί», σχολιάζει ο Νόρμπερτ Ρίκερ, επικεφαλής οικονομικών και έρευνας επόμενης γενιάς στο Julius Baer. 

Ως εκ τούτου, σε μια κρίσιμη χρονιά, η Γαλλία όχι μόνο έχασε τη θέση του μεγαλύτερου εξαγωγέα της Ευρώπης αλλά το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι εισήγαγε περισσότερη ενέργεια από αυτή που εξήγε.