Η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας –ΙΕΑ- για τη ζήτηση πετρελαίου είναι αν μη τι άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Αν θέλει κανείς να συμπτύξει τα συμπεράσματα σε μια πρόταση, θα έλεγε ότι η ΙΕΑ περιμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί μέσα στη 10ετία, καθώς από ένα σημείο και μετά θα φρενάρει σημαντικά.
Οι υψηλές τιμές και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φέρνουν αυτό το χρονικό σημείο εγγύτερα, δεδομένου ότι επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο ΙΕΑ περιμένει ότι η κατανάλωση το 2024 θα αυξηθεί με το ήμισυ του ρυθμού που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια και ότι καθώς η παραγωγική ικανότητα εξακολουθεί να αυξάνεται, οι αγορές θα παραμείνουν «επαρκώς εφοδιασμένες» έως το 2028. (σ.σ:Βέβαια το θέμα του ανεφοδιασμού εξαρτάται κατά πολύ από τις προθέσεις του OPEC+, αλλά προφανώς οι εκτιμήσεις της ΙΕΑ αναφέρονται σε ceteris paribus συνθήκες).
Η έκθεση ολοκληρώνεται με μια αφοπλιστική παραδοχή: «Η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο πρόκειται να επιβραδυνθεί, σχεδόν να μηδενιστεί τα επόμενα χρόνια… Η στροφή προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας επιταχύνεται, με μια κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εν όψει πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας».
Από την έκθεση αυτή γίνεται κατανοητό ότι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί έχουν δύο ζητούμενα με διαφορετικό χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το καθένα: To ένα αφορά το βραχυπρόθεσμο μέλλον κατά το οποίο απαιτείται να υπάρχει ένα επαρκές επίπεδο εξόρυξης και διανομής φυσικού αερίου πρωτίστως και πετρελαίου εν συνεχεία.
Το δεύτερο ζητούμενο με σαφώς μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα εκτέλεσης αφορά τις απαραίτητες επενδύσεις σε νέες πράσινες τεχνολογίες, προκειμένου να έχουν αντικείμενο εργασίας όταν θα απομακρυνθούμε από τους υδρογονάνθρακες.
Όσοι επενδύουν λοιπόν στον κλάδο αναζητούν μετοχές που να πληρούν και τα δύο κριτήρια. Αν η βασική τους πρόσοδος δε είναι σε ευρώ, τότε η Shell κερδίζει νομοτελειακά την προσοχή τους.
Μια φιλόδοξη στρατηγική μετασχηματισμού με διατήρηση κερδών
Η Shell με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θα εντείνει τις προσπάθειές για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, ενισχύοντας τις δραστηριότητές της σε ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα με επενδύσεις 10-15 δισ. δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια.
Η Shell δεν εκπονεί σχέδιο μόνο για τον περιορισμό των εκπομπών από τις δραστηριότητές της, αλλά και από τα καύσιμα και τα άλλα ενεργειακά προϊόντα που προμηθεύει στους πελάτες της. Ο στόχος είναι έως το 2050 να έχει μετατραπεί σε μια ενεργειακή επιχείρηση καθαρών εκπομπών που θα βοηθά και άλλες επιχειρήσεις να πετύχουν αυτόν τον στόχο.
Ο στόχος αυτός για το κλίμα ανακοινώθηκε από την εταιρεία για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020. Τον Οκτώβριο του 2021, η εταιρεία έδωσε τις πρώτες λεπτομέρειες, όπως ότι έως το 2030 θα μειώσει στο μισό τις εκπομπές της σε σχέση με τα επίπεδα του 2016 στα Πεδία 1 και 2.
Τον Φεβρουάριο του 2023, ο πετρελαϊκός κολοσσός γνωστοποίησε ότι έχει διανύσει ήδη το «μισό της διαδρομής» για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 για τις εκπομπές Πεδίου 1 και 2. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, το 2022 οι εκπομπές άνθρακα των Πεδίων 1 και 2 μειώθηκαν κατά 16% σε σύγκριση με το 2021 και κατά 31% σε σύγκριση με το 2016.
Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για τα επόμενα τρία έτη- 2023 έως 2025- της τάξης των 10-15 δις δολαρίων αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενεργειακών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων, του υδρογόνου, της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).
Όπως εξηγήσαμε όμως πιο πάνω, οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν δύο ζητούμενα αυτή την περίοδο. Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Wael Sawan είναι αποφασισμένος να επιδιώξει την υλοποίηση και των δύο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει αποφασίσει ταυτόχρονα να ενισχύσει την παραγωγή φυσικού αερίου, καθώς ο τομέας των ορυκτών καυσίμων είναι αυτός που οδήγησε την εταιρεία πέρυσι σε κέρδη-ρεκόρ και είναι λογικό η διοίκηση να επιθυμεί να «υπερασπιστεί» την ηγετική θέση της στην αγορά.
Δηλώνοντας ότι «Οι επιδόσεις, η πειθαρχία και η απλούστευση θα είναι οι κατευθυντήριες αρχές μας», ο Wael Sawan, αιτιολόγησε την απόφαση της πετρελαϊκής εταιρείας, ταυτόχρονα με τις επενδύσεις στο πράσινο μέλλον της, να επεκτείνει προς το παρόν τα πιο κερδοφόρα τμήματα της δραστηριότητάς της, ακόμη και όσα δεν είναι «πράσινα», ενώ την ίδια στιγμή θα περιορίσει τις επιχειρήσεις που δεν έχουν αρκετά υψηλές αποδόσεις.
Η Shell λοιπόν μαζί με τις πράσινες επενδύσεις θα αναπτύξει την επιχείρηση φυσικού αερίου και θα σταθεροποιήσει την παραγωγή πετρελαίου έως το 2030.
Πρόκειται για έναν δρόμο που χαράζουν οι περισσότερες μεγάλες πετρελαϊκές όπως για παράδειγμα η BP Plc, η οποία επίσης απέσυρε τα σχέδιά της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου νωρίτερα φέτος.
Παραμένει ο στόχος της ικανοποίησης των μετόχων
Οι μέτοχοι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ανακοίνωση κατά την Ημέρα Κεφαλαιαγοράς στη Νέα Υόρκη για την πρόθεση της νέας διοίκησης της εταιρείας να αυξήσει το μέρισμα ανά μετοχή κατά 15%, με ισχύ από το ενδιάμεσο μέρισμα του δεύτερου τριμήνου του 2023 και καταβλητέο τον Σεπτέμβριο.
Αν και η μερισματική απόδοση παραμένει 30% κάτω από το επίπεδο που είχε πριν την πανδημία, εντούτοις η αύξηση ικανοποίησε τους επενδυτές.
Επιπλέον, η εταιρεία θα ξεκινήσει αγορές μετοχών ύψους τουλάχιστον 4,6 δις ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με την επιφύλαξη της έγκρισης του διοικητικού συμβουλίου.
Η Shell μπορεί να αντέξει οικονομικά αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες, δεδομένου ότι μετά από μια σύντομη οπισθοδρόμηση των πωλήσεων κατά την πανδημία του κορονοϊού, ο κύκλος εργασιών της έχει αρχίσει και πάλι την ανοδική πορεία.
Χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ο όμιλος πέτυχε πέρυσι κέρδη -ρεκόρ σχεδόν 40 δις δολαρίων σε προσαρμοσμένη βάση. Παρά το γεγονός δε ότι οι τιμές υποχώρησαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα κέρδη του ομίλου κινούνται σε αντίστοιχα επίπεδα με εκείνα του πρώτου τριμήνου του 2022.
Μια «μικρή» ένσταση
Αν και οι πράσινες επενδύσεις του ομίλου θα κινηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα προκειμένου η Shell να γίνει ηγέτης στα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως τα βιοκαύσιμα και το υδρογόνο, καθώς και στον κλάδο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εντούτοις το σύνολο των επενδύσεων θα κινηθεί σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Wael Sawan σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα της προηγούμενης διετίας.
Συνολικά λοιπόν και παρά το γεγονός ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα εισρεύσουν εως και 15 δις δολάρια στην πράσινη ανάπτυξη της εταιρείας, η Shell σχεδιάζει να περιορίσει τις επενδύσεις σε επίπεδο ομίλου στα 22 με 25 δις δολάρια ετησίως. (σ.σ:Προκειμένου να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μόνο για φέτος υπολείπονται ακόμα 23 με 27 δις δολάρια στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας)
Επιπλέον, η Shell θέλει να μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά δύο έως τρία δις δολάρια ετησίως έως το τέλος του 2025, μέσω βελτιωμένων δομών.
Ποια είναι η ένσταση μας; Οι υψηλότερες επενδύσεις στην αναδιάρθρωση του ομίλου θα είχαν πιθανώς περισσότερο νόημα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από την αύξηση του μερίσματος και τις επαναγορές μετοχών.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.