Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί τους συμφώνησαν να περικόψουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια, προκειμένου να στηριχθούν οι τιμές του εμπορεύματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο στόχος της μείωσης παραγωγής που αποφασίστηκε δικαιολογείται από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα πρόσφατα υψηλά, δήλωσε η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι αυτό ενίσχυσε τις ανοδικές της προοπτικές για το πετρέλαιο.
Ήδη από νωρίς το πρωί παρατηρείται άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν την επίσημη απόφαση των κρατών -μελών του ΟΠΕΚ+ για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου ως 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ πίεζαν τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να μην προχωρήσουν σε ενδεχόμενη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, όπως δήλωσε στο Reuters μία πηγή που έχει λάβει σχετική ενημέρωση.
Η Ουάσινγκτον παροτρύνει τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή τους, τονίζοντας ότι τα βασικά οικονομικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν μία μείωση της παραγωγής, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ + αύξησε την παραγωγή φέτος μετά από περικοπές ρεκόρ που επιβλήθηκαν το 2020, όταν η πανδημία μείωσε τη ζήτηση.
Όμως τους τελευταίους μήνες, ο ΟΠΕΚ+ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής του, χάνοντας τον Αύγουστο κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Η ελβετική τράπεζα UBS δήλωσε ότι βλέπει πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του αργού σε υψηλότερα επίπεδα προς το τέλος του έτους, όπως η «ανάκτηση της κινεζικής ζήτησης, η περαιτέρω μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, το τέλος της απελευθέρωσης του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου των ΗΠΑ (SPR) και η επικείμενη απαγόρευση της Ε.Ε. στις εξαγωγές ρωσικού αργού».
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Στην ομάδα του ΟΠΕΚ+ συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, ενώ οι συζητήσεις που έγιναν αρχικά υπήρχε η πληροφόρηση ότι επικεντρώνονταν στη μείωση πλεονασματικής παραγωγής 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως, όπως ανέφερε το Reuters επικαλούμενο σχετικές πηγές.