Aπώλειες στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
Shutterstock
Shutterstock

Aπώλειες στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Απώλειες σημειώνει το πετρέλαιο, καθώς η προοπτική στενότερης προσφοράς με περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία και η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού αντισταθμίστηκαν από τις ανησυχίες για την υποτονική ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα.

Ειδικότερα, το Brent σημειώνει πτώση 1,24% στα 75,70 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI κερδίζει 1,21% στα 70,93 δολάρια το βαρέλι.

«Η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για τον περιορισμό της προσφοράς και οι προσδοκίες για πιθανή περαιτέρω μείωση στηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Tatsufumi Okoshi, ανώτερος οικονομολόγος της Nomura Securities, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού στήριξε επίσης το κλίμα.

«Παρόλα αυτά, η άνοδος φαίνεται να είναι περιορισμένη λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και την ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων», είπε, προβλέποντας ότι το WTI θα παραμείνει σε ένα εύρος από 65 έως 75 δολάρια το βαρέλι στο μέλλον.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 30 Ιουνίου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων αυξήθηκαν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του American Petroleum Institute. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση των αποθεμάτων αργού κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα κυβερνητικά στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 11:00 π.μ. EDT, ή 1500 GMT, την Πέμπτη.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι η συνεργασία Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας για το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι ισχυρή στο πλαίσιο της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, η οποία θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να στηρίξει την αγορά.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται περίπου στα υψηλά επίπεδα των δύο εβδομάδων, αλλά έχουν υποχωρήσει κατά 10% μέχρι στιγμής φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση σχετικά με την αργή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία, επιπλέον των παγκόσμιων μακροοικονομικών αντιξοοτήτων και των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Επιβαρύνοντας περαιτέρω τις προοπτικές της ζήτησης, η δραστηριότητα των υπηρεσιών της Κίνας επεκτάθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών τον Ιούνιο, όπως έδειξε έρευνα του ιδιωτικού τομέα την Τετάρτη, καθώς η αποδυνάμωση της ζήτησης επιβάρυνε την ορμή της ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Την ίδια στιγμή, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημειώνει απώλειες 5,43% στα 32,50 ευρώ.