Κέρδη σημειώνονται στις τιμές πετρελαίου την Τρίτη, αφότου η Κίνα σημείωσε την πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, ενώ η αναστροφή της πολιτικής Covid στα τέλη του 2022 εξακολουθεί να υποστηρίζει τις ελπίδες για ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων της χώρας φέτος.
Στο πλαίσιο αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent αυξάνονται κατά 1,57% στα 85,79 δολάρια το βαρέλι, ανακτώντας μέρος της απώλειας 1% από την προηγούμενη συνεδρίαση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) κινούνται ανοδικά 0,71% στα 80,43 δολάρια σε σχέση με την Παρασκευή, καθώς χθες δεν υπήρξε συνεδρίαση λόγω της Ημέρας αργίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Επίσης, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο καταγράφει αύξηση 3,78% στα 57,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε και τα 51,69 ευρώ.
Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 3% το 2022, έναντι του επίσημου στόχου του «περίπου 5,5%» σημειώνοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από το 1976, καθώς το τελευταίο τρίμηνο επλήγη σκληρά από τους αυστηρούς περιορισμούς του COVID και την ύφεση της αγοράς ακινήτων.
«Το αργό πετρέλαιο Brent κέρδισε σχεδόν 10% τις τελευταίες 10 ημέρες καθώς η αισιοδοξία για το άνοιγμα της Κίνας ενίσχυσε το κλίμα. Ωστόσο, οι προοπτικές για την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία είναι αβέβαιες», ανέφεραν οι αναλυτές εμπορευμάτων της ANZ.
Η ANZ επεσήμανε επίσης την αύξηση της προσφοράς αργού από τη Ρωσία που επιβαρύνει την αγορά, με τις θαλάσσιες εξαγωγές να έχουν αυξηθεί στα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.
Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν επίσης ότι η παραγωγή διυλιστηρίων πετρελαίου της Κίνας το 2022 είχε μειωθεί κατά 3,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, την πρώτη ετήσια πτώση από το 2001, ενώ η ημερήσια διακίνηση πετρελαίου του Δεκεμβρίου αυξήθηκε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο του 2022.