Κέρδη άνω του 2% στο πετρέλαιο, πτώση για το φυσικό αέριο

Κέρδη άνω του 2% στο πετρέλαιο, πτώση για το φυσικό αέριο

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές πετρελαίου, οι οποίες σημειώνουν κέρδη άνω του 3%, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την επανεκκίνηση του αμερικανικού αγωγού, καθώς παραμένει κλειστός ένας βασικός αγωγός που τροφοδοτεί τις ΗΠΑ  και τις ρωσικές προμήθειες ύστερα από τις απειλές Πούτιν πως θα μειώσει την παραγωγή ως αντίποινα για το ανώτατο όριο των δυτικών τιμών στις εξαγωγές του.

Στο πλαίσιο αυτό, το brent ενισχύεται 2,13% στα 77,17 δολάρια και το WTI 2,66% στα 72,91 δολάρια.

Το συμβόλαιο του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) συνεχίζει την πτωτική πορεία του και χάνει 3,1% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 134,6 ευρώ η μεγαβατώρα.

«Οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλότερες καθώς ο αγωγός Keystone παραμένει κλειστός, οι έλεγχοι Covid της Κίνας μειώνονται και λόγω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς για τον OANDA.

Την Κυριακή, η TC Energy του Καναδά δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη προσδιορίσει την αιτία της διαρροής του πετρελαιαγωγού Keystone την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, ενώ επίσης δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για το πότε ο αγωγός θα ξαναρχίσει τη λειτουργία του.

Η γραμμή Keystone 622.000 βαρελιών την ημέρα είναι μια κρίσιμη αρτηρία που στέλνει βαρύ καναδικό αργό από την Αλμπέρτα σε διυλιστήρια στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ και στην Ακτή του Κόλπου.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, συνέχισε να χαλαρώνει την αυστηρή πολιτική της για μηδενικό Covid, αν και πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές το Σαββατοκύριακο, με τους κατοίκους να λένε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα είναι πολύ μακριά.

Ο Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο, θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή και θα αρνηθεί να πουλήσει πετρέλαιο σε οποιαδήποτε χώρα επιβάλλει ένα «ανόητο» ανώτατο όριο τιμών στις ρωσικές εξαγωγές που συμφωνήθηκε από τα κράτη G-7.

Ενώ η αβεβαιότητα γύρω από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο και το σχετικό ανώτατο όριο τιμών διατήρησαν την αστάθεια σε υψηλά επίπεδα, οι κυρώσεις είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές μέχρι στιγμής, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της ANZ.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε επίσης την Κυριακή ότι ο αντίκτυπος των ευρωπαϊκών κυρώσεων και των μέτρων ανώτατων τιμών δεν έχει ακόμη σαφή αποτελέσματα και ότι η εφαρμογή τους είναι ακόμη ασαφής.

Στις ΗΠΑ, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προέβλεψε σημαντική μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ το 2023.