Για το τεράστιο τεκτονικό σχηματισμό στο ρήγμα της Ανατολίας που προκάλεσε τους ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία, τον κίνδυνο που δημιουργείται για ένα αντίστοιχο συμβάν σε γειτονικές περιοχές, αλλά και για τις ευθύνες των κατασκευαστών που έχτισαν τα κτήρια που κατέρρευσαν ακαριαία μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Σεισμολογίας, Μανώλης Σκορδίλης.
Αναφερόμενος στον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τον δεύτερο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ ο καθηγητής του ΑΠΘ διευκρίνισε ότι «δεν ήταν ουσιαστικά στο ίδιο ρήγμα, αλλά στον ίδιο τεκτονικό σχηματισμό. Και οι δύο σεισμοί ήταν πολύ ισχυροί και γι’αυτό έχουμε και όλα αυτά τα φαινόμενα».
Καμία ένδειξη για αυξημένη δραστηριότητα
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης νέου σεισμού σε Κύπρο και Ελλάδα ο κ. Σκορδίλης δήλωσε ότι «συνήθως αυτοί οι ισχυροί σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν γειτονικές περιοχές και ευρύτερες περιοχές. Επομένως, υπό αυτή την έννοια, είναι μία πιθανότητα που θα πρέπει να την έχουμε υπόψη μας».
Σύμφωνα με τον καθηγητή της Σεισμολογίας, υπάρχει αλληλεπίδραση και σε άλλες περιοχές υπενθυμίζοντας πώς επηρέασε ο σεισμός στην Πάρνηθα με στον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στο Ισμίρ της Τουρκίας και μετέπειτα στο Βόρειο Αιγαίο.
«Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε ένας τέτοιος σεισμός, σαν αυτούς που έγιναν προχθές να επηρεάσουν την περιοχή. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή. Προς το παρόν πάντως δεν έχουμε κάποια ένδειξη για αυξημένη δραστηριότητα σε κανένα άλλο χώρο έξω από τους σεισμογόνου χώρους των δύο αυτών μεγάλων σεισμών», σημείωσε.
Να αναζητηθούν ευθύνες στους κατασκευαστές
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα στις περιοχές που επλήγησαν από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου δήλωσε ότι «αν και αυτή τη στιγμή μετρώνται πληγές, θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλογιστούν και ευθύνες. Το να υπάρχουν τέτοιες μεγάλες καταστροφές στην περιοχή, θα πρέπει προφανώς να αποδοθούν στην ισχύ των δύο σεισμών, αλλά και στην κακή ποιότητα των κατασκευών».
Διερωτήθηκε, μάλιστα, εάν οι κατασκευές αυτές φτιάχτηκαν σύμφωνα με κάποιον παλιό, ατελή αντισεισμικό κανονισμό, ή κάποιες οικοδομές φτιάχτηκαν κατά παράβαση κάθε κανονισμού. «Το γεγονός ότι μιλάμε για πολυκατοικίες στις οποίες υπήρχε ένα σωρό κόσμος, ο οποίος αγνοούσε προφανώς αυτό τον κίνδυνο συνιστά, τρόπον τινά έγκλημα. Δεν ξέρω αν ήταν έγκλημα εκ προθέσεως ή από άγνοια» είπε ο κ. Σκορδίλης.