«Έχουμε μπροστά μας τις προγραμματικές δηλώσεις, οπότε εκεί θα έχουμε πολύ περισσότερα να πούμε. Αυτό όμως που είχαμε πει προεκλογικά και μπήκε σε εφαρμογή από χθες, είναι ότι θα υπάρξουν τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν, τα δύο εξ αυτών θεωρώ πριν τις διακοπές. Το ένα αφορά όλο αυτό που περιγράφουμε σε σχέση με τις προτεραιότητες της οικονομικής μας πολιτικής, αυτά που υποσχόμασταν προεκλογικά και μας έλεγαν ότι δεν τα έχουμε κοστολογήσει και δεν θα τα κάνουμε και ότι κοροϊδεύουμε τους πολίτες».
Αυτά ανέφερε ο Νίκος Ρωμανός, διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στην κριτική περί επικοινωνιακού χαρακτήρα που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, αναφέρει η ΕΡΤ.
«Το πρώτο στη σειρά, δεύτερο κατά σημασία είναι η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους, που είναι ουσιαστικά τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να ενισχύσουμε ακόμα παραπάνω το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και ούτω καθεξής και το τρίτο που σχετίζεται με την προπαγάνδα που ακούγαμε προεκλογικά, γιατί είναι πάλι ένα fake news που μας έλεγαν ότι δήθεν θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό, ερχόμαστε λοιπόν, όπως είχαμε επίσης υποσχεθεί προεκλογικά και επιστρέφουμε στο Δημόσιο, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο όπου την έβαλε ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά είναι ένα περίγραμμα των πρώτων νομοσχεδίων που φέρνει η κυβέρνηση και φυσικά πολύ αναλυτικότερα και απαντώντας και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ακρίβεια, γιατί χθες ουσιαστικά ανέλαβαν οι υπουργοί, θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε μέσα στις επόμενες μέρες που θα έχουμε τις προγραμματικές δηλώσεις» συμπλήρωσε ο κ. Ρωμανός.
Όταν έρθει η ώρα για τις προγραμματικές δηλώσεις, «εκεί θα μπορούμε και να σχολιάσουμε και να ακούσουμε μια εμπεριστατωμένη κριτική» σημείωσε ο κ. Ρωμανός, γιατί, όπως είπε, αυτή τη στιγμή η κριτική που ακούγεται από την αξιωματική αντιπολίτευση «είναι πιο πολύ η ανάγκη να συνεχίσουν στο όχι σε όλα και σε μία στείρα αντιπολίτευση παρά μια ουσιαστική εποικοδομητική κριτική, όταν τα μόνα συγκεκριμένα που έχουμε να συζητήσουμε είναι αυτά που λέγαμε λίγες μέρες πριν τις εκλογές και που έρχονται να υλοποιηθούν σήμερα».
Σχετικά με την κριτική που δέχεται η νέα κυβέρνηση της ΝΔ για την ανάληψη της ηγεσίας βασικών υπουργείων από στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό «ως επί το πλείστον, έχει να κάνει με το ότι ενοχλούνται διάφοροι από το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη στιγμή απευθύνεται στο μεγαλύτερο κομμάτι του πολιτικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένου του Κέντρου όπου είναι πρακτικά ο μόνος ο οποίος απευθύνεται θεωρώ ή εν πάση περιπτώσει απευθύνεται αποτελεσματικότερα από οποιονδήποτε άλλον».
«Υπάρχει μία πολύ μεγάλη αντιπροσωπευτικότητα όσον αφορά και το ιδεολογικό φάσμα της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως εγώ θεωρώ ότι δεν έχουν αντιστοίχιση στο σήμερα πια οι όροι Αριστερά-Δεξιά, κυρίως όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα όλων των ανθρώπων που έχουν επιλεγεί για το κυβερνητικό σχήμα και νομίζω ότι από αυτό θα κριθούμε όλοι και από αυτό θα κριθεί σίγουρα η κυβέρνηση και αυτό είναι που υποσχεθήκαμε και προεκλογικά.
Θα τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμη πιο τολμηρά και ακόμη πιο αποτελεσματικά. Άρα αυτός είναι ο κοινός στόχος και αυτός ο στόχος εξυπηρετείται όπως εξυπηρετήθηκε και την προηγούμενη τετραετία, που πάλι άκουγα κριτική άλλοτε ότι επιλέγονται στελέχη που είναι πολύ δεξιά για κάποιους, άλλοτε επιλέγονται στελέχη πολύ κεντρώα για κάποιους. Καλώς η κακώς, ας το αποδεχτούν όλοι, η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά η μεγάλη παράταξη της κεντροδεξιάς. Αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να εκφράσει όλο αυτό το φάσμα νομίζω καλύτερα από οποιονδήποτε στο παρελθόν και ακριβώς γι’ αυτό, χαίρει αυτής της εμπιστοσύνης στο εκλογικό σώμα και κατάφερε και να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματος, ενώ κυβέρνησε μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανός.
Ερωτηθείς εάν είναι ορατό το ενδεχόμενο κάποιας προσφυγής στο εκλογοδικείο, για το κόμμα Σπαρτιάτες, ο κ. Ρωμανός δήλωσε πως αυτό είναι κάτι το οποίο απαιτεί συζήτηση, στάθμιση και εν συνεχεία μια απόφαση.
«Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να το απαντήσω γιατί δεν εξαρτάται από μένα και νομίζω ότι ήδη έχει αρχίσει μια συζήτηση στο δημόσιο διάλογο, όπου υπάρχουν απόψεις και από τη μία πλευρά και από την άλλη όσον αφορά και την νομική διάσταση και την αποτελεσματικότητα και την πολιτική στάθμιση.
Αλλά σε κάθε περίπτωση, για να απαντήσω στην κριτική που ακούγεται ότι η νομοθετική ρύθμιση που φέραμε και δεν τη φέραμε φυσικά μόνοι μας, προς τιμήν του συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ στο κοινό μέτωπο, ότι δεν ήταν αρκετά αποτελεσματική ή εν πάση περιπτώσει ότι έπασχε, νομίζω ότι το ακριβώς αντίθετο ισχύει, υπό την έννοια ότι προκαταβολικά δεν μπορεί κανείς να λειτουργήσει σε τέτοιες περιπτώσεις, προβλέποντας ότι ο Κασιδιάρης θα υποστηρίξει ένα κόμμα δημόσια, το οποίο ακόμα δεν είχε καν κάνει την εμφάνισή του, σίγουρα στις πρώτες εκλογές αλλά και όταν κρίθηκε από το Εκλογοδικείο η συμμετοχή των κομμάτων στις δεύτερες, προφανώς δεν υπήρχε καμία τέτοια ένδειξη» επισήμανε ο κ. Ρωμανός.
«Αλλά το πιο βασικό είναι, ότι δεν θα μπορείς να απαγορεύσεις ακόμα και σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει καταδικαστεί ή κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, να υποστηρίξει ένα τέτοιο κόμμα. Το ζήτημα είναι αν μπορείς να αποδείξεις ότι είναι αφανής αρχηγός αυτού του κόμματος και εκεί είναι και η συζήτηση που έχει ανοίξει, όσον αφορά στα εργαλεία που έχεις, αν θέλει κανείς, να προσφύγει εκ των υστέρων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο» προσέθεσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ.
«Το γεγονός ότι έχουμε τα εργαλεία και το συζητάμε και υπάρχει ως πιθανή εναλλακτική οφείλεται στη διάταξη που φέραμε, η οποία ήταν η τρίτη κατά σειρά να θυμίσω, γιατί ακούω και αυτή την κριτική, ότι αργήσαμε. Η πρώτη διάταξη ήρθε πριν από δυόμισι χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση και ήρθαν συμπληρωματικά άλλες δύο πριν τις εκλογές, η τελευταία ακριβώς προκειμένου, να είναι όσο πιο πλήρες γίνεται αυτό το κοινό μέτωπο στη συγκεκριμένη κατεύθυνση» συμπλήρωσε ο κ. Ρωμανός.