Οι εκδηλώσεις εορτασμού της 197ης επετείου «Εξόδου» της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή από τον δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, παρουσία της Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, τον οποίο συνόδευε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν:
- την τέλεση πανηγυρικής δοξολογίας στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιου και συγχοροστατούντων του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού και του Επισκόπου Τεγέας κ. Θεόκλητου,
-Την τέλεση τρισαγίου στον Κήπο των Ηρώων προς τιμή των Αθάνατων Νεκρών,
- κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον Τύμβο των Ηρώων και
- απονομή βραβείων στους νικητές και νικήτριες του 75ου «ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ».
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Δίπλα στο «μολών λαβέ» των Τριακοσίων των Θερμοπυλών, στο «νυν υπέρ πάντων ο αγών» των Σαλαμινομάχων και στο «πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών» του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, χαράχτηκε με πύρινα γράμματα η απάντηση των Μεσολογγιτών στις οθωμανικές προτάσεις παράδοσης: «Τα κλειδιά του Μεσολογγίου είναι στις μπούκες των κανονιών κρεμασμένα!» Δεν ήταν, βλέπετε, μαθημένη η κλεφτουριά στους συμβιβασμούς και στις παραδόσεις.
Και ήταν αυτή η αυτοθυσία των μαρτύρων του Μεσολογγίου που συνέβαλε τα μέγιστα στην τελική επιτυχία του αγώνα. Οι φλόγες του Μεσολογγίου θέρμαναν τις καρδιές των πολιτισμένων λαών, ξεσηκώνοντάς τους σε μια πραγματική σταυροφορία για την αποτίναξη των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό. Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1830, η πατρίδα είχε πλέον απελευθερωθεί.
197 χρόνια μετά την έξοδο των αθάνατων πολιορκημένων και το πέρασμά τους στην αιωνιότητα, η πατρίδα δεν έχει καμία σχέση με τη φτωχή και ερειπωμένη -αλλά πάντοτε ανυπότακτη!- Ελλάδα της εποχής της Επανάστασης. Είναι πλέον μια ισχυρή και ευημερούσα χώρα, εδαφικά ολοκληρωμένη, με τα σύνορά της απρόσβλητα και τη θέση της στον σκληρό πυρήνα των «φωτισμένων εθνών» της Δύσης αδιαπραγμάτευτη. Και οι πολεμιστές του Μεσολογγίου, ιερές σκιές αγγέλων πλέον γύρω από τον θρόνο του Θεού, θα ήταν υπερήφανοι για τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τις οποίες κάθε μέρα με σκληρή δουλειά οικοδομούμε.
Δικό μας χρέος, δικό μας πατριωτικό στοίχημα ευθύνης, είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη της πολιορκίας του Μεσολογγίου, αλλά και όλης της εποποιίας του 1821. Όχι για να συντηρούμε τα πάθη του παρελθόντος ή για να καλύπτουμε τις σημερινές μας παθογένειες με τις αναμνήσεις του ένδοξου παρελθόντος, αλλά για να θυμόμαστε από που προερχόμαστε, καθώς και τις θυσίες που απαιτήθηκαν για να βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Και φυσικά για να υπενθυμίζουμε, σε οποιονδήποτε απεργάζεται την επιβουλή έστω και ενός εκατοστού της Ελλάδας μας, τη διαχρονική αλήθεια του Κωστή Παλαμά: «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα». Και η μεγαλοσύνη των Ελλήνων δεν θα σβήσει ποτέ! Μα ποτέ! Γιατί το Μεσολόγγι ζει!».
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γεώργιος Βαρεμένος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης, Σπυρίδων-Παναγιώτης Λιβανός και Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος, πρέσβεις και μέλη διπλωματικών αποστολών ξένων κρατών στην Ελλάδα, εκπρόσωποι των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α. επίσημοι.
Το Σάββατο του Λαζάρου ο υφυπουργός Εθνικής 'Άμυνας, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, παρακολούθησε τον Μέγα Εσπερινό στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού, την επιμνημόσυνη δέηση στον Κήπο των Ηρώων και κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Ηρώων.
Στη συνέχεια παρακολούθησε την αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη και το μαρτυρικό τέλος εκατοντάδων γυναικόπαιδων που είχαν απομείνει στο Μεσολόγγι λίγες ώρες μετά την Έξοδο, με τη συμμετοχή της χορωδίας του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και μαθητών σχολείων της πόλης.
Διαβάστε επίσης:
Κατ. Σακελλαροπούλου: Στους εορτασμούς της Εξόδου στο Μεσολόγγι (pics)