Έχουμε κερδίσει το κομμάτι της εκκένωσης στις πυρκαγιές» τόνισε ο ακαδημαϊκός και καθηγητής φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης εκφράζοντας την βεβαιότητα πως «εάν δεν υπήρχε το 112 θα είχαμε πολλούς νεκρούς στις πρόσφατες πυρκαγιές»
Όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την τεχνολογία ως επιστημονική κοινότητα και φυσικά ως πολιτική προστασία να μπορούμε να κάνουμε σε πραγματικό χρόνο τις προσομοιώσεις και να μας λέει πού ακριβώς θα πάει η πυρκαγιά, σε πόσες ώρες θα πάει εκεί, σε πόσα λεπτά θα πάει εκεί. Άρα δεν χρειάζεται να εκκενώσουμε αυτή την περιοχή, θα εκκενώσουμε την άλλη περιοχή. Έως ότου αποκτήσουμε αυτή την τεχνολογία των προσομειώσεων, πιθανόν σε μια δεκαετία, «οι εκκενώσεις είναι μονόδρομος» υπογράμμισε.
Εάν στο Μάτι υπήρχε το 112 θα είχαν σωθεί ζωές
«Δεν μπορούμε ποτέ να πάρουμε οποιοδήποτε ρίσκο. Υπάρχει μια πυρκαγιά, υπάρχει αέρας, τη βλέπει η πυροσβεστική να πηγαίνει σε μια περιοχή θα πρέπει να γίνει εκκένωση. Δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί αυτό που έγινε στο Μάτι» ανέφερε. «Εάν στο Μάτι υπήρχε το 112 και είχε δοθεί εντολή εκκένωσης θα είχαν σωθεί ζωές» επισήμανε.
Την αισιοδοξία του ότι «θα τα καταφέρουμε να τα πάμε καλύτερα όσον αφορά τη διαχείριση των πυρκαγιών στους επόμενους καύσωνες» εξέφρασε ο καθηγητής. Επιπλέον έκανε τον διαχωρισμό μεταξύ της άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Μέσα στο καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τους ακραίους καύσωνες και τις μεγάλες πυρκαγιές. Εκτίμησε ωστόσο πως «δεν έχουμε ακόμη δει στην Ελλάδα μεγάλες πυρκαγιές» φέρνοντας ως παράδειγμα την Καλιφόρνια, όπου σε μια μόνο πυρκαγιά το 2021 κάηκαν ένα εκατομμύριο στρέμματα.
Το κατά πόσο θα δούμε στο μέλλον μεγαλύτερες πυρκαγιές στη χώρα μας σημείωσε πως αυτό το κομμάτι εξαρτάται πάρα πολύ από τη θερμοκρασία, τη διάρκεια του καύσωνα και φυσικά τους ανέμους.
Όπως είπε αυτό που τον ανησυχεί ιδιαίτερα είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι. Όσον αφορά στην πυρκαγιά στη Ρόδο και τους πολύ ισχυρούς ανέμους που έπνεαν σε όλη της την διάρκεια, δανείστηκε τη φράση που λένε οι πυροσβέστες πως «η πυρκαγιά θα σβήσει όταν θέλει» δηλαδή όταν παύσει ο άνεμος και τελειώσει η καύσιμη ύλη.
Σύμφωνο βρίσκει τον καθηγητή και η «ελεγχόμενη καύση στη διάρκεια της πυρκαγιάς» και καταλήγει πως «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις πυρκαγιές λόγω της κλιματικής αλλαγής» κατ΄αναλογία με το «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς που ακουγόταν κατά κόρον μετά τον σεισμό του -81 στην Αττική».
«Όπως έχουμε θωρακίσει τα σπίτια μας απέναντι στους σεισμούς θα πρέπει θα θωρακίσουμε και τα δάση μας» τόνισε ο καθηγητής.