Στο κρίσιμο ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων αφιερώθηκε πάνελ υπό τον συντονισμό του Παρουσιαστή στο The Foreign Desk, Monocle Radio 24, Andrew Mueller, στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς.
Ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου του Μαυροβουνίου, Zoran Miljanić, σημείωσε πως η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξή της εδώ και 11 χρόνια.
Στο διάστημα αυτό έχουν κλείσει μόνο 5 από τα 33 υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα στο επίπεδο της μάχης κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος αλλά και σε εκείνο της δικαιοσύνης ειδικά τα τελευταία χρόνια αποδεικνύοντας πως όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον Νόμο.
«Θέλουμε το Μαυροβούνιο να αποτελέσει το παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες υπό ένταξη. Να δείξουμε ότι το όνειρο να είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας μπορεί να γίνει πραγματικότητα» σημείωσε και υπογράμμισε ότι ως μέλος του ΝΑΤΟ, τα συμφέροντα της χώρας είναι ευρωατλαντικά. Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι πολίτες κατά 80% είναι υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Σχέσεων της Αλβανίας, Besart Kadia, εστίασε στην ξεκάθαρη προοπτική της χώρας του για ένταξη στην Ε.Ε. «Πιστεύουμε ότι η ΕΕ έχει δέσμευση προς τα δυτικά Βαλκάνια», τόνισε ενώ σημείωσε πως οι ευρωπαϊκές Αρχές πρέπει να βοηθήσουν για να ευθυγραμμιστεί η χώρα με τις απαιτήσεις ένταξης.
«Τη δεκαετία του ’90 θεωρούσαμε ότι θα χρειάζονταν 1-2 χρόνια για την ένταξη, ότι θα μας δεχθούν με ανοιχτές αγκάλες. Έχουν περάσει 30 και ακόμα κυνηγάμε έναν κινούμενο στόχο», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως η Ε.Ε. είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της χώρας με την οποία μοιράζονται και κοινές αξίες.
«Θέλουμε πολύ να μπούμε στην Ε.Ε. και δεν υπάρχει φόβος να χάσουμε την υποστήριξη της κοινής γνώμης. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε.
Η Catherine Ashton, HR of the EU, Foreign Affairs & Security Policy (2009-2014) & EU Commission (2009-2014), UK, σημείωσε πως κοιτώντας την Ευρώπη από ψηλά δεν μπορεί κανείς να διακρίνει λόγους σχετικούς με την ασφάλεια ή για την οικονομία που δεν συνάδουν με την ένταξη των υπό διαπραγμάτευση χωρών.
Υπογράμμισε ωστόσο, πως το ζήτημα δεν είναι μονόπλευρο. Οι χώρες θα πρέπει να κατανοήσουν πως ο δρόμος προς την ένταξη είναι μακρύς και όσο περισσότερο προχωράει κανείς στη διαδικασία, τόσο πιο δύσκολη γίνεται και διαρκεί περισσότερο από όσο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς.
Παράλληλα, όσο πιο μεγάλη γίνεται η Ένωση, ανέφερε, τόσο αυξάνονται και οι προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί σε διαφορετικά επίπεδα. Αναφερόμενη στα εσωτερικά ακροατήρια των κρατών – μελών της ΕΕ, τόνισε πως η συζήτηση για τη διεύρυνση δεν είναι ένα δημοφιλές θέμα που δεν γίνεται, συχνά αποδεκτό ευχάριστα.
Η Angelina Eichhorst, Managing Director Europe, European External Action Service, Belgium, υποστήριξε πως δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες ένταξης αλλά πρόκειται για μία χρονοβόρα πορεία και τόνισε πως η ένταξη των νέων χωρών αποτελεί μία ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί.
«Δεν μπορούμε να οπισθοδρομήσουμε. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο κύμα χωρών που θα ενταχθεί» ανέφερε, ενώ τόνισε πως οι διαδικασίες μπορούν να βελτιωθούν και η Ένωση να μετράει σύντομα 37 αντί για 27 κράτη – μέλη. Ειδική μνεία έκανε στις κινήσεις της Ελλάδας τονίζοντας πως παρέχει σημαντική υποστήριξη για τη διεύρυνση της Ένωσης.
Η Dragijiana Radonjić Petrović, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων της Σερβίας, αναφέρθηκε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τονίζοντας πως είναι υπό διαπραγμάτευση 22 από τα 33 συνολικά κεφάλαια που απαιτεί μεταρρυθμίσεις η ΕΕ με μόλις δύο να έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα. «Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι ιδιαίτερη αλλά είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο», τόνισε ενώ σημείωσε πως η κοινή γνώμη έχει αποθαρρυνθεί και έχει χάσει το ενδιαφέρον της «καθώς κυνηγάμε έναν κινούμενο στόχο». Υπογράμμισε τέλος, την σημασία των εμπορικών σχέσεων της χώρας με την Ε.Ε. και εστίασε στη κρισιμότητα της ενιαίας αγοράς τονίζοντας πως η χώρα χάνει το 1% του ΑΕΠ ετησίως λόγω των ελέγχων στις μεταφορές προϊόντων.