Εκτενή ρεπορτάζ για την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα πραγματοποιούν τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα, με αναφορές τι ξημερώνει για την επόμενη ημέρα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο γεγονός ότι πρόκειται για πρώτες εκλογές στην Ελλάδα μετά τη λήξη της αυστηρής εποπτείας και του ελέγχου στα οικονομικά του κράτους έλεγχο από τους διεθνείς πιστωτές.
Η Le Monde με τίτλο: «O Μητσοτάκης επιδιώκει μια δεύτερη θητεία για να ανακόψει την αστάθεια» αναφέρει:
«...πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ο αρχηγός φαίνεται σίγουρος. Προηγείται πέντε με επτά μονάδες στις δημοσκοπήσεις του αντιπάλου του στα αριστερά, Αλέξη Τσίπρα, πρώην πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγορεί ότι πήρε το ρίσκο να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη θέλοντας να αντιταχθεί, το 2015, στους πιστωτές της χώρας: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Για τα ελληνοτουρκικά σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αντιμέτωπος με έναν Τούρκο γείτονα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια με μοχθηρότητα στέλνει ερευνητικό σκάφος φυσικού αερίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, διαβεβαιώνει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να «υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα» της Ελλάδας και «να ξεπεράσει την τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή.
Μεταφέρει ακόμα και τις αναφορές του πρωθυπουργού πως είναι ο ίδιος που «σταμάτησε την "υβριδική επίθεση" τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να ανοίξει τα χερσαία σύνορά του σε πρόσφυγες που ήθελαν να φτάσουν στην Ευρώπη.
Το Euronews στο δημοσίευμά του με τίτλο: «Άνοιξαν οι κάλπες στις πρώτες εκλογές στην Ελλάδα μετά τη λήξη των ελέγχων των διεθνών πιστωτών» σημειώνει ότι οι δύο κύριοι υποψήφιοι στις εκλογές της Κυριακής είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, 55 ετών, με σπουδές στο Χάρβαρντ, και ο 48χρονος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και διετέλεσε πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ορισμένων των πιο ταραγμένων χρόνων της οικονομικής κρίσης.
Το ξένο ειδησεογραφικό μέσο αναφέρει ότι αν και ο κ. Μητσοτάκης προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, το νέο εκλογικό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης καθιστά απίθανο όποιος κερδίσει τις εκλογές να μπορέσει να συγκεντρώσει αρκετές έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο των 300 μελών για να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να αναζητήσει εταίρους συνασπισμού.
Η Washington Post με τίτλο: «Η Ελλάδα ψηφίζει στις πρώτες εκλογές μετά το τέλος της επιτήρησης» αναφέρει ότι «οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή στις πρώτες εκλογές αφότου η οικονομία της χώρας τους έπαψε να υπόκειται σε αυστηρή εποπτεία και έλεγχο από διεθνείς δανειστές που είχαν παράσχει κεφάλαια διάσωσης κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς οικονομικής κρίσης»
« Το αυξανόμενο κόστος ζωής απασχολεί κυρίως πολλούς ψηφοφόρους που πηγαίνουν στα εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί σε σχολεία σε όλη τη χώρα» αναφέρει η εφημερίδα.
«Άνοιξαν οι κάλπες στις πρώτες εκλογές στην Ελλάδα μετά το τέλος του ελέγχου διάσωσης» σημειώνει το Bloomberg επισημαίνοντας, όπως και η WP ότι είναι οι πρώτες εκλογές που πραγματοποιούνται χωρίς την αυξημένη εποπτεία.
Το Associated Press με παρόμοιο τίτλο, όπως της Washington Post αναφέρει ότι συνολικά 32 κόμματα συμμετέχουν, αν και οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι μόνο έξι έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να εκπληρώσουν το όριο του 3% για να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο.
H Deutsche Welle αναφέρει πως ξεκίνησαν οι βουλευτικές εκλογές και ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Οι Έλληνες ενδέχεται να κληθούν να ψηφίσουν ξανά σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, σημειώνει.
Το Reuters με τίτλο «Οι Έλληνες στις κάλπες χωρίς προοπτική ξεκάθαρου νικητή», επισημαίνει ότι «η Ελλάδα προσήλθε στις κάλπες την Κυριακή σε γενικές εκλογές που είναι απίθανο να βγάλουν ξεκάθαρο νικητή, με μια δεύτερη ψηφοφορία να αναμένεται τον Ιούλιο, εάν τα διστακτικά πολιτικά κόμματα της χώρας αποτύχουν να συμφωνήσουν στο σχηματισμό συνασπισμού».
«Η Νέα Δημοκρατία, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ 31-38% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης, με διαφορά 4-7 μονάδων. Οι δημοσκόποι λένε ότι ένα κόμμα θα χρειαζόταν περισσότερο από 45% για να κερδίσει εντελώς κάποιος, αναφέρει.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu με τίτλο «ξεκίνησε η ψηφοφορία στην Ελλάδα για τις γενικές εκλογές», σημειώνει ότι σχεδόν 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν σε μια «σκληρή αναμέτρηση» που είναι απίθανο να υπάρξουν ξεκάθαροι νικητές.
Παρομοίως η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet σημειώνει ότι «η ώρα των εκλογών στη γείτονα: Η Ελλάδα προσέρχεται σήμερα στις κάλπες» και αναφέρει ότι η οικονομία «θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα», ενώ παραθέτει δηλώσεις από τον διευθυντή του ανεξάρτητου δικτύου πολιτικών παρακολούθησης Vouliwatch που παρατηρεί πως «η Αριστερά στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά κατακερματισμένη και αδυνατεί να σχηματίσει ένα συμπαγές μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που προωθεί η ΝΔ».
Οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν ότι κανένα μεμονωμένο κόμμα δεν θα μπορέσει να φτάσει το ποσοστό της αυτοδυναμίας» και πως το «το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Μητσοτάκη, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην εξουσία, αναμένεται να έρθει πρώτο», τονίζει το TRT Haber.
Η Hurriyet επισημαίνει πως «ο Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του».
Μεγάλο ενδιαφέρον των ισπανικών ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές
Τα ισπανικά ΜΜΕ τόσο με τους απεσταλμένους τους όσο και με τους ανταποκριτές τους στην Αθήνα δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές εκλογές με εκτενή άρθρα και ρεπορτάζ, όλο το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, στις σημερινές ηλεκτρονικές εκδόσεις τους αναφέρουν:
RTVE : Η Ελλάδα πηγαίνει σε εκλογές με φαβορί τους συντηρητικούς και προβλεπόμενη εκλογική επανάληψη
-Είναι μια από τις πιο απρόβλεπτες εκλογές στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, με ένα ολοκαίνουργιο εκλογικό σύστημα
-Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι κανένα κόμμα δεν θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες εκλογές τον Ιούλιο
El País: Η Ελλάδα ψηφίζει με φαβορί τους συντηρητικούς για να κερδίσει τις εκλογές χωρίς απόλυτη πλειοψηφία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στις δημοσκοπήσεις που ακολουθεί ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας μετά από μια εκστρατεία που περιστράφηκε γύρω από την οικονομία και την επιδείνωση του κράτους δικαίου. Εάν κανένα κόμμα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τον Ιούλιο
El Mundo: Εκλογές στην Ελλάδα: οι νέοι, η «κρυφή» ψήφος που μπορεί να σταθεί απέναντι στον Μητσοτάκη
Η τραγωδία του τρένου των Τεμπών προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών μεταξύ των φοιτητών. Η αριστερά τους καλεί να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση
ABC: Εκλογές στην Ελλάδα: χαρακτηρίζονται από τους αναποφάσιστους, την υψηλή αποχή και την ψήφο των νέων
Οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι ότι θα πρέπει να καταφύγουν σε δεύτερες εκλογές γιατί το ποσοστό των ψήφων δεν θα είναι αρκετό για να σχηματίσουν κυβέρνηση
Πληθωρισμός, σιδηροδρομικό δυστύχημα και μετανάστευση: τα κλειδιά για την κατανόηση των εκλογών στην Ελλάδα
El Periódico: Πώς μπορεί το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών να επηρεάσει την Ισπανία;
1.Εμπορικός εταίρος (38 ισπανικές εταιρίες στην Ελλάδα), 2. Ιδεολογική εγγύτητα (Μια αλλαγή χρώματος στην ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μεγαλύτερη πολιτική εγγύτητα μεταξύ Αθήνας και Μαδρίτης. Εάν ο Σύριζα αναδειχθεί νικητής, θα είναι θετικότερο για τον Πέδρο Σάντσεθ.) 3. Μεταναστευτικό (Στην ομάδα Med9, και οι δύο χώρες έχουν πιέσει τις Βρυξέλλες να προωθήσουν τη σύνταξη του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Αυτή η προτεραιότητα δεν θα αλλάξει είτε κυβερνήσει η ΝΔ είτε κυβερνήσει ο Σύριζα, η διαχείριση των συνόρων δεν θα αλλάξει πολύ.)
Cadena SER: Η Ελλάδα πηγαίνει σε εκλογές με φαβορί τον Μητσοτάκη και το βλέμμα της σε μια προβλεπόμενη εκλογική επανάληψη
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανένα από τα κόμματα δεν θα φτάσει το ελάχιστο ποσοστό του 45% που απαιτείται για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 151 εδρών